Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ξεκίνησε το Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας

Ξεκίνησε και υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς το Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.
Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα περιλαμβάνει την καταπολέμηση των κουνουπιών σε πρώιμη φάση, πριν δηλαδή γίνουν έντομα, σε συγκεκριμένες περιοχές-εστίες εκκόλαψης οι οποίες εντοπίζονται και παρακολουθούνται από την επιστημονική ομάδα. Η εφαρμογή της καταπολέμησης γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένα συνεργεία, με ειδικά βιολογικά σκευάσματα φιλικά προς το περιβάλλον. Οι ψεκασμοί γίνονται από εδάφους ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. 
Σύμφωνα με τον Προγραμματισμό, το εβδομαδιαίο πρόγραμμα κίνησης των συνεργείων την εβδομάδα 23/5 έως και 28/5/2011, περιλαμβάνει καταπολέμηση σε περιαστικά και αστικά συστήματα των Δήμων Πέλλας και Έδεσσας. Συγκεκριμένα πρόκειται να γίνουν εφαρμογές σε πλημμυρισμένες εκτάσεις, κοινόχρηστους χώρους, αποστραγγιστικά κανάλια, κανάλια όμβριων, αλλά και ιδιωτικούς χώρους που παρουσιάζουν υψηλή επικινδυνότητα των Δημοτικών Κοινοτήτων Νέας Πέλλας, Παλαιάς Πέλλας, Παναγίτσας, Περαίας, Άρνισσας, Γυψοχωρίου, Τριφυλλίου, Βρυτών, Ξανθογείων, Νέων Ξανθογείων, Αθήρων, Ραχώνας, Γαλατάδων, Καρυώτισσας, Πενταπλατάνου, Γιαννιτσών, Αγίου Γεωργίου, Λιπαρού, Αραββησού, Παλαιφύτου, Πλαγιαρίου, Λάκκας, Δαμιανού, Παλαιού Μυλοτόπου, Καρυώτισσας, Παραλίμνης, Ακρολίμνης, Σταυροδρομίου, Εσωβάλτων αλλά και σε άλλες περιοχές με βάση τα ευρήματα ειδικών δειγματοληψιών.

Με ενέργειες του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη επίκειται και νέα συμπληρωματική σύμβαση με τη συμμετοχή του Δήμου Αλμωπίας, για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην αντίστοιχη περιοχή.  

Τα αποτελέσματα εφαρμογής του Προγράμματος και η πιστότητα της εφαρμογής παρακολουθείται από Επιτροπή με έμπειρα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα της καταπολέμησης θα ανακοινώνεται σε εβδομαδιαία βάση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Ξεκινήσαμε άμεσα την υλοποίηση του Προγράμματος Καταπολέμησης των κουνουπιών, καθώς είναι πολύ σημαντικό να προλάβουμε και να μειώσουμε τους πληθυσμούς πριν προλάβουν να γίνουν έντομα. Το κρύο που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες λειτούργησε ενισχυτικά στην προσπάθειά μας καθώς επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη των κουνουπιών.

Καλώ όλους τους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν το έργο της καταπολέμησης το οποίο είναι αρκετά απαιτητικό. Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία και χρησιμοποιούμε τις καλύτερες πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί σε διεθνές επίπεδο, με βάση το χάρτη και τις ιδιαιτερότητες όλης της Πέλλας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: