Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της χαλαζόπτωσης σε καλλιέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη πραγματοποιήθηκε επείγουσα σύσκεψη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της χαλαζόπτωσης η οποία έπληξε καλλιέργειες της περιοχής μας (Δήμοι Έδεσσας και Αλμωπίας, ενώ τις προηγούμενες ημέρες χαλαζόπτωση έπληξε και αγροτικές περιοχές του Δήμου Σκύδρας). Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Έδεσσας, Αλμωπίας και Σκύδρας κκ. Γιάννου, Πασσόης και Χοΐδης αντίστοιχα, ο Προϊστάμενος του τοπικού Παραρτήματος του ΕΛΓΑ κ. Μιχάλης Κουνδουράς, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, εκπρόσωποι των βουλευτών, αγρότες και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δρομολογήθηκε η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Υπουργείου, του ΕΛΓΑ, της Περιφέρειας και των Δήμων προκειμένου να προχωρήσει άμεσα το έργο της αποτίμησης των ζημιών και η έναρξη της διαδικασίας των αποζημιώσεων. Εντωμεταξύ, γεωπόνοι των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας έχουν ήδη ξεκινήσει επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές για τη συγκέντρωση στοιχείων που θα βοηθήσουν στην ακριβή εκτίμηση της καταστροφής η οποία, σε πλήρη έκταση, θα φανεί την περίοδο της ωρίμανσης και συγκομιδής των αγροτικών παραγωγών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε επίσης το θέμα της πρόληψης από φυσικές καταστροφές που πραγματοποιείται μέσω δύο προγραμμάτων του ΕΛΓΑ. Το πρώτο αφορά την επιδότηση για τοποθέτηση διχτυών αντιχαλαζικής προστασίας και το δεύτερο αφορά τον «βομβαρδισμό» των νεφών που φέρουν χαλάζι με ειδικές ουσίες από αεροπλάνα. Η εφαρμογή των συγκεκριμένων προγραμμάτων, όπως διαπιστώθηκε στη σύσκεψη, παρουσιάζει ελλείψεις για μεγάλο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι το έντονο ανάγλυφο των ορεινών όγκων της Έδεσσας και της Αλμωπίας δεν επιτρέπει ασφαλείς πτήσεις των αεροσκαφών που «βομβαρδίζουν» τα νέφη και παραμένει ακάλυπτο.

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Η χθεσινή χαλαζόπτωση έδειξε ότι δεν υπάρχει υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και επιχειρησιακού σχεδιασμού στο επίπεδο της πρόληψης, της πρόβλεψης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Είναι σημαντικό να υπάρξει καλύτερος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων και να δημιουργηθούν συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια που θα περιγράφουν με ακρίβεια τις απαραίτητες ενέργειες και δράσεις πρόληψης και καταστολής.

Το σημαντικότερο ζήτημα για την επιτάχυνση των διαδικασιών της εκτίμησης της ζημιάς που προκάλεσε η χαλαζόπτωση και των αποζημιώσεων είναι η διάθεση ειδικευμένου προσωπικού που θα αποτυπώσει την έκταση των ζημιών. Ο τοπικός Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ έχει ήδη ζητήσει προσωπικό από τις κεντρικές υπηρεσίες. Προκειμένου να κινηθούμε άμεσα και αποτελεσματικά, είμαστε διατεθειμένοι να υποστηρίξουμε το έργο των εκτιμήσεων με τη διάθεση ειδικευμένων γεωπόνων των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Για το συγκεκριμένο ζήτημα θα έχω επικοινωνία και με την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σχεδιάζουμε κι άλλες συναντήσεις για τον καλύτερο συντονισμό και οργάνωση του τομέα της πολιτικής προστασίας που συνδέεται άμεσα με την τοπική ανάπτυξη, κοινωνική και οικονομική ευημερία. Η προστασία του φυσικού κεφαλαίου, αποτελεί επένδυση στην προστασία της τοπικής οικονομίας και εισοδήματος των κατοίκων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: