Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Η σφοδρή χαλαζόπτωση της Τρίτης, 17 Μαΐου 2011 έπληξε το σύνολο των καλλιεργειών στα περισσότερα χωριά του Δήμου Έδεσσας, τη στιγμή που οι αγρότες μας ανέμεναν την παραγωγή. Η αγροτική παραγωγή για το Δήμο Έδεσσας δεν είναι μόνο η προϋπόθεση για την αξιοπρεπή διαβίωση των αγροτικών νοικοκυριών, αλλά και ανάσα ζωής για το σύνολο της τοπικής οικονομίας.
Η ολοκληρωτική καταστροφή της φετινής παραγωγής του κερασιού, των μήλων και άλλων καλλιεργειών όπως το ροδάκινο, σίγουρα θέτουν έναν τεράστιο προβληματισμό για το τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον, σε ότι αφορά την βιωσιμότητα των αγροτικών νοικοκυριών της περιοχής μας.
Από την πρώτη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, ο  Δήμαρχος Έδεσσας, κ. Δημήτριος Γιάννου και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Χρήστος Ζαΐφης, βρέθηκαν δίπλα στους συνδημότες μας, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Σχετικά με τη χαλαζόπτωση ο Δήμαρχος Έδεσσας, δήλωσε «Μαζί με τον Αντιδήμαρχο, κ. Χ. Ζαΐφη επισκεφτήκαμε όλες τις περιοχές που επλήγησαν αμέσως μετά τη χαλαζόπτωση και έχω ίδια αντίληψη για το μέγεθος της καταστροφής: είναι ολοκληρωτική. Το μόνο παρήγορο είναι ότι απέναντι σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα της τοπικής οικονομίας είμαστε όλοι μαζί: συνεργαζόμαστε άριστα με την Υφυπουργό Εσωτερικών κα Θεοδώρα Τζάκρη και τους βουλευτές μας, καθώς και με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη. Προσωπικά τους ευχαριστώ, που από την πρώτη στιγμή συνδράμουν στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.
Επίσης, βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τον ΕΛΓΑ για να έρθουν σύντομα οι γεωπόνοι που θα κάνουν τις εκτιμήσεις. Πιστεύω όμως ότι δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στις εκτιμήσεις των ζημιών και την αποζημίωση των αγροτών, αλλά να προχωρήσουμε άμεσα σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιχαλαζική προστασία της περιοχής, καθώς η πρόληψη είναι σαφώς καλύτερη από την καταστολή.
Δεν πρέπει να μείνουμε σε λόγια και ευχολόγια, αλλά να περάσουμε αμέσως στην πράξη γιατί οι αγρότες μας υποφέρουν. Είμαστε δίπλα στον αγροτικό κόσμο της περιοχής και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι δίνουμε τον αγώνα προς όφελος των ιδίων και κατ’ επέκταση της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας».
Την επόμενη ημέρα της καταστροφικής χαλαζόπτωσης ο Αντιδήμαρχος, κ. Χρήστος Ζαΐφης επισκέφθηκε μαζί με τον Προϊστάμενο του καταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας, κ. Μιχάλη Κουντουρά και εκπροσώπους των πολιτικών γραφείων της Υφυπουργού, κας Τζάκρη και του Βουλευτή κ. Καρασμάνη, τις Τοπικές Κοινότητες Φλαμουριάς, Αγίας Φωτεινής, Άγρα, Βρυττών, Νησίου, Παναγίτσας και Ζέρβης. Την Πέμπτη ο κ. Κουντουράς επισκέφθηκε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Αλμωπίας, ενώ προγραμματίστηκε επίσκεψη για τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας στις υπόλοιπες Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Έδεσσας που έχουν πληγεί και συγκεκριμένα στις Τ.Κ. Καρυδιά, Κερασιάς, Άρνισσας, Αγ. Αθανασίου, Γραμματικού, Μεσημερίου και Πετραίας.
Παράλληλα με τη συνεργασία με την Υφυπουργό και τους βουλευτές μας προκειμένου να υπάρξουν παρεμβάσεις στην κεντρική εξουσία για την επίλυση του προβλήματος, ο Δήμαρχος Έδεσσας έστειλε επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, προκειμένου να υπάρξει άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών για την καταβολή αποζημιώσεων.
Προσδοκούμε ότι με τις ενέργειες όλων το φορέων της περιοχής θα επιτευχθεί το αναμενόμενο αποτέλεσμα για την αποζημίωση των αγροτών μας από τη θεομηνία που βρήκε την περιοχή.


Γραφείο Τύπου
Δήμου Έδεσσας


Επισυνάπτεται:
1. Επιστολή του Δημάρχου Έδεσσας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Θέμα:  Καταστροφή της αγροτικής οικονομίας του Δήμου Έδεσσας

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδη

Κοιν.: Πρόεδρο ΕΛΓΑ, κ. Θ. Σαρρή


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Την Τρίτη, 17 Μαΐου 2011 σημειώθηκε πρωτοφανής χαλαζόπτωση στο σύνολο σχεδόν των αγροτικών περιοχών του Δήμου Έδεσσας, αλλά και σε περιοχές του όμορου Δήμου Αλμωπίας. Η χαλαζόπτωση που ήταν ιδιαίτερα έντονη σε ότι αφορά στην ένταση και το μέγεθος του χαλαζιού, ουσιαστικά κατάστρεψε τη φετινή παραγωγή σε όλο το Δήμο Έδεσσας, αλλά παράλληλα δημιουργήθηκαν ζημιές και στα οπορωφόρα δέντρα. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι σε μεγάλο μέρος του Δήμου η κερασοπαραγωγή είναι μονοκαλλιέργεια και οι αγρότες μας είχαν μπει στο στάδιο προετοιμασίας για τη συγκομιδή, τότε αντιλαμβάνεται ότι η καταστροφή αφορά το σύνολο της αγροτικής οικονομίας του τόπου.
Για το λόγο αυτό ζητούμε την άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών για την καταβολή αποζημιώσεων από την ολοκληρωτική καταστροφή της αγροτικής οικονομίας της περιοχής.
Αναμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση.


Με εκτίμηση



Δημήτριος Γιάννου
Δήμαρχος Έδεσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια: