Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Ενημερωτική συνάντηση για προγράμματα στήριξης της απασχόλησης

Μετά από πρωτοβουλία της Υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρας Τζάκρη, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Απριλίου στην Έδεσσα, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, ενημερωτική συνάντηση για τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης που προωθούνται από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης.
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών & άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας Θ. Τσέκος, οποίος αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και απάντησε στα ερωτήματα των παρευρισκομένων.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Πέλλας και συγκεκριμένα o Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θ. Θεοδωρίδης και οι Δήμαρχοι Έδεσσας κ. Δ. Γιάννου, Αλμωπίας κ. Δ. Πασόης και Σκύδρας κ. Γ. Χοϊδης, εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων του νομού, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών και Εμποροεπαγγελματιών Έδεσσας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε κονσερβοποιεία - διαλογητήρια κτλ, της Ένωσης Κονσερβοποιιών Ελλάδος (ΕΚΕ), του Επιμελητηρίου Πέλλας, της Αναπτυξιακής Εταιρίας Πέλλας, καθώς επίσης και σύλλογοι ευπαθών κοινωνικών ομάδων του νομού.
Η κα Τζάκρη ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τα τρία προγράμματα που προωθούνται με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας, στα πλαίσια του Ε.Π. «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013».
Το πρώτο πρόγραμμα αφορά στην Κοινωφελή Εργασία στους τομείς περιβάλλοντος, πολιτισμού, κοινωνικής πρόνοιας και βελτίωσης των μικρών υποδομών. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η κα Υφυπουργός, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παροχή εργασίας για έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων ή/και αθλητικών υποδομών, έργα αποκατάστασης οικοσυστημάτων, έργα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και έργα διαχείρισης και προστασίας υδάτινων πόρων και δασών. Επίσης θα περιλαμβάνει κοινωνικές υπηρεσίες, όπως κατ' οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμεΑ, παιδική φροντίδα, κοινωνικές δράσεις, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού, οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών/υποβαθμισμένων περιοχών, έκτακτες ανάγκες πολιτικής προστασίας. Το Υπουργείο Εργασίας, υπογράμμισε η κα Τζάκρη, θα διαθέσει 30.000.000 € για την εφαρμογή του προγράμματος στους νομούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 9.500 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 5.500 στον νομό Θεσσαλονίκης, 4.000 στους υπόλοιπους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, εκ των οποίων 700 θέσεις εργασίας στο νομό Πέλλας. Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε μακροχρόνια ανέργους, βραχυχρόνια ανέργους που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, εμπόρους και λοιπούς επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους πριν δύο έτη, υποαπασχολούμενους και άνεργους έως 30 ετών που αναζητούν εργασία. Οι αποδοχές των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, μέσω καταβολής επιδόματος κοινωνικής εργασίας, μπορούν να φθάσουν και τα 625 € μηνιαίως, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη. Η μέγιστη διάρκεια απασχόλησης είναι 5 μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προκήρυξη του προγράμματος για την Κεντρική Μακεδονία θα προχωρήσει άμεσα και συγκεκριμένα τον ερχόμενο Μάιο.
Το δεύτερο πρόγραμμα, συνέχισε η κα Υφυπουργός, έχει ως στόχο την προώθηση της απασχόλησης του γενικού πληθυσμού του Νομού μέσω της στήριξης των ανέργων και των επιχειρήσεων και περιλαμβάνει τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε Περιφερειακό/Τοπικό Επίπεδο (ΤΟΠΣΑ) μέσω της κινητοποίησης των τοπικών φορέων, με ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία των ανέργων - ωφελουμένων για ένταξη στην αγορά εργασίας και την ενεργοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε νέα βιώσιμα πεδία. Το υπουργείο Εργασίας θα διαθέσει 22.000.000 € για την εφαρμογή του προγράμματος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περίπου 10.000 θέσεις εργασίας στην περιφέρεια, με στόχο το 30% να παραμείνει στις επιχειρήσεις και μετά τη λήξη του προγράμματος.
Πιο συγκεκριμένα, συνέχισε η κα Υφυπουργός, στα ΤΟΠΣΑ θα περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, όπως είναι η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, η επιδότηση της αναδιάρθρωσης των εργασιών των επιχειρήσεων και προγράμματα συμβουλευτικής υποστήριξης των διοικήσεων των επιχειρήσεων για την βέλτιστη οργάνωση και αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού, προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών εξαγωγικού marketing, εξειδικευμένα προγράμματα ανταλλαγής στελεχών των διοικήσεων των Επιχειρήσεων, με αντίστοιχα στελέχη επιχειρήσεων άλλων χωρών της Ε.Ε. για την απόκτηση know-how και υιοθέτηση καλών πρακτικών. Επίσης το πρόγραμμα αφορά δράσεις για τη στήριξη των ανέργων, όπως είναι επιδοτήσεις για τη δημιουργία Μ.Μ.Ε. από τον ΟΑΕΔ, επανακατάρτιση των ανέργων, νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας και συμβουλευτική, κατάρτιση εργαζομένων σύμφωνα με το συγκεκριμένο προφίλ του ενδιαφερόμενου, διαμόρφωση βιογραφικού σημειώματος. Επίσης περιλαμβάνει συμβουλευτική σε θέματα επιχειρηματικότητας, ενεργοποίηση ιδιωτικών εταιρειών H&R και ΟΑΕΔ για προσέλκυση εργατικού δυναμικού από υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις στον συγκεκριμένο γεωγραφικό τόπο, με κίνητρα-bonus για κάθε πρόσληψη. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν κάτοχοι κάρτας ανεργίας, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους εδώ και δύο χρόνια (θα ενταχθούν σε ειδικό μητρώο του ΟΑΕΔ), αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες ή νέοι επιστήμονες που υποαπασχολούνται. Η επιλογή θα γίνεται με μοριοδότηση, βάσει εισοδηματικών και οικογενειακών κριτηρίων, αλλά εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ. Τα ΤΟΠΣΑ αναμένεται να προκηρυχθούν από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων και για το γενικό πληθυσμό από τις Περιφέρειες μετά το καλοκαίρι.
Στη συνέχεια της ομιλίας της η κα Υφυπουργός ανέλυσε τους βασικούς άξονες του τρίτου προγράμματος, το οποίο αφορά στην προώθηση προγραμμάτων για την ενίσχυση της απασχόλησης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται ειδικές δράσεις για την προκατάρτιση και κατάρτιση ειδικών ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, συνοδευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως π.χ. εξατομικευμένη διάγνωση αναγκών, ατομική και ομαδική στήριξη και συμβουλευτική, ενημέρωση και πληροφόρηση για εργασιακά, θεσμικά και νομικά ζητήματα κ.α.
Οι ωφελούμενοι των Τοπικών Δράσεων Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες μπορούν να είναι μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία, γυναίκες (άνεργες), γυναίκες αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, γυναίκες θύματα κακοποίησης/θύματα trafficking, άνεργοι/άνεργες άνω των 45 ετών/με χαμηλά τυπικά προσόντα, νέοι άνεργοι, άτομα που διαβιούν σε ορεινές-μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές, διαφορετικές φυλετικές και θρησκευτικές ομάδες (μετανάστες, παλιννοστούντες, πρόσφυγες), άτομα με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες - ROM, αιτούντες άσυλο, αποφυλακισθέντες, χρήστες/πρώην χρήστες ουσιών, οροθετικοί, άστεγοι, άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας/απειλούμενα από φτώχεια, ανήλικοι παραβάτες. Τα ΤΟΠΣΑ για τις ευπαθείς ομάδες αναμένεται να προκηρυχθούν τον προσεχή Ιούνιο.
Στη συνάντηση αποφασίστηκε η σύσταση φορέων για την υλοποίηση των προγραμμάτων. Πιο συγκεκριμένα, για την υλοποίηση του πρώτου προγράμματος, που αφορά στην κοινωνική εργασία θα συσταθεί Φορέας Απασχόλησης, με τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας, στην οποία θα συμμετέχουν αρκετοί από τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, όπως φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εργατικά Κέντρα. Το δεύτερο και το τρίτο πρόγραμμα που αφορούν στην προώθηση της απασχόλησης στο γενικό πληθυσμό και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, θα υλοποιηθούν μέσω Αναπτυξιακής Σύμπραξης με τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, στην οποία θα συμμετέχουν επίσης φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εργατικά Κέντρα, αλλά και σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στον πεδίο των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Η κα Τζάκρη ολοκλήρωσε την ενημέρωση των παρευρισκομένων τονίζοντας: «Είμαστε σε μια περίοδο που οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες δεν επιδέχονται αναβολές και καθυστερήσεις. Είναι πολύ σημαντικό να στηρίζουμε την πραγματική εργασία και να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία μαστίζει το νομό μας. Η υλοποίηση των δράσεων αυτών είμαι σίγουρη ότι θα ανακουφίσει σημαντικά την τοπική κοινωνία της Πέλλας, η οποία πλήττεται σοβαρά από την οικονομική κρίση. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη, για τους δυνητικά εμπλεκόμενους φορείς στα προγράμματα που σας παρουσίασα σήμερα, να ξεκινήσουν άμεσα το σχεδιασμό για την ένταξή τους στα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας. Είναι καθήκον όλων μας να δουλέψουμε σκληρά, ο καθένας από την πλευρά του, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε για τον τόπο μας ένα καλύτερο μέλλον, να εξασφαλίσουμε για τους ανθρώπους μας το αυτονόητο, το δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία. Και κατέληξε διαβεβαιώνοντας τους παρευρισκόμενους ότι Θα είναι κοντά τους για ότι χρειαστεί, παρακολουθώντας από κοντά την πορεία και την εξέλιξη του όλου έργου μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: