Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Εορτασμός της 92 Επετείου Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Με παλλαϊκή συμμετοχή, επισημότητα και συναισθηματική φόρτιση πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, την Κυριακή 22/5, στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Οι Ποντιακοί σύλλογοι της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, ήταν παρόντες σύσσωμοι και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα ομοψυχίας, ενότητας και συνέχισης του αγώνα για πλήρη αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα των εγκλημάτων της Γενοκτονίας. Παρόντες ήταν η Υφυπουργός Εσωτερικών κα. Θεοδώρα Τζάκρη, οι βουλευτές κκ. Δημήτριος Γιουματζίδης, Ηλίας Θεοδωρίδης και Γιώργος Καρασμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, οι Δήμαρχοι Έδεσσας και Πέλλας κκ. Δημήτρης Γιάννου και Γρηγόριος Στάμκος, εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, η ηγεσία των διοικητικών συμβουλίων και μέλη ποντιακών συλλόγων και σωματείων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και πλήθος κόσμου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας και ομιλία από την Θεολόγο εκπαιδευτικό κα. Μαρία Τσιβρανίδου, στην Μητρόπολη. Ακολούθησε η κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού, ανάγνωση ψηφίσματος από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Αλώρου κ. Κοροσίδη Δημήτρη, απαγγελία ποιήματος από τον κ. Ανδρέα Γαβριηλίδη και πυρρίχιος χορός από τους Ποντιακούς Συλλόγους Αριδαίας και Ριζοχωρίου.  Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με ειδική εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου όπου υπήρχε έκθεση φωτογραφικού υλικού με θέμα «Ο Ελληνισμός του Πόντου και η Πολιτιστική κληρονομιά του», της Ευξείνου Λέσχης Σκύδρας. Στο περιεχόμενο της εκδήλωσης περιλαμβάνονταν χαιρετισμοί, προβολή φωτογραφιών και κινηματογραφικών ντοκουμέντων, τραγούδια από τις Χορωδίες της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας και Γιαννιτσών, τραγούδια, μοιρολόγια, μνήμες και παρουσίαση του μονόπρακτου «Τραντέλλενες» από το Σύλλογο Ποντίων Έδεσσας «Αγ. Θεόδωρος Γαβράς».

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και σύσσωμων των Ποντιακών Συλλόγων στις εκδηλώσεις μνήμης και αναφέρθηκε επίσης σε προσωπικά του βιώματα σχετικά με τη Γενοκτονία και τη συμβολή του Ποντιακού Ελληνισμού, των ηθικών αξιών και παραδόσεών τους, στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Ακολουθεί συνοπτικό απόσπασμα από τον χαιρετισμό του κ. Αντιπεριφερειάρχη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης:

«Η 19η Μαΐου είναι ημέρα πένθους και μνήμης. Τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είναι βαθιά ριζωμένα στις καρδιές και τη συνείδησή μας και εκφράζονται ίσως καλύτερα μέσα από την τέχνη, το τραγούδι και την ποίηση που περιλαμβάνονται στη σημερινή εκδήλωση. Η σύγχρονη ιστορία συνδέεται με την παλαιότερη και αλλοίμονο σε όσους δεν ανατρέχουν σ’ αυτήν, προκειμένου να μπορέσουν να ερμηνεύσουν, να εκτιμήσουν και να σχεδιάσουν το μέλλον. Λησμονώντας την ιστορία μας, χάνουμε τα σημεία αναφοράς μας, την πολιτισμική μας υπόσταση, τα συναισθήματα και κριτήρια που καθορίζουν την προσωπική μας ταυτότητα. Δυστυχώς, είναι πολλοί αυτοί που θέλουν τους νεοέλληνες να αποτελέσουν μία άμορφη μάζα, ένα λαό δίχως προσωπικότητα, ευάλωτο και έρμαιο αποφάσεων που λαμβάνονται σε απομακρυσμένα κέντρα εξουσίας. Κέντρα εξουσίας που ορέγονται τον τόπο μας, την ομορφιά του, την ποιότητα ζωής και το επίπεδο πολιτισμού που κατακτήσαμε.

Η Ελλάδα άντεξε μετά από τα τετρακόσια και πλέον χρόνια της τουρκοκρατίας, πέρασε μέσα από τη δύνη των δύο παγκοσμίων πολέμων και του εμφύλιου σπαραγμού και σήμερα, παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση, εξακολουθεί να διαθέτει μία μοναδική δύναμη ψυχής και πνεύματος.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός που με μετά τη Γενοκτονία διασκορπίστηκε στην Ελλάδα, τη Ρωσία και άλλες περιοχές, διατήρησε ως κόρη οφθαλμού τις παραδόσεις και τις αξίες του. Πάνω σ’ αυτές τις αξίες και παραδόσεις, εμείς, απόγονοι αυτών των ηρώων, οικοδομήσαμε τη σύγχρονη Ελλάδα και οραματιζόμαστε το μέλλον. Μία Ελλάδα ελεύθερη, αδούλωτη, δημοκρατική, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και κοινωνικές παροχές. Δε λυγίσαμε τότε, δε λυγίζουμε και τώρα.

Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην ιερή μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που χάθηκαν βίαια και άδικα. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να συγχαρώ τα Διοικητικά Συμβούλια και τα μέλη όλων των Ποντιακών Συλλόγων της Πέλλας που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του περιεχομένου του Προγράμματος  της εκδήλωσης. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς για τη συμμετοχή σας που αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα εθνικής ομοψυχίας και εγρήγορσης για νέους αγώνες, στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: