Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Ποιότητα εργασίας, ποιότητα ζωής, ποιότητα στην δημοκρατία Μήνημα του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για την Πρωτομαγιά

Η Πρωτομαγιά αποτελεί ημερομηνία-αφετηρία δράσης και νέων αγώνων για όλους τους εργαζόμενους. Η ποιότητα που απολαμβάνουμε στην εργασία μας, αντανακλά την ποιότητα στη ζωή μας και στην προσωπική μας ολοκλήρωση. Η διεθνής οικονομική ύφεση και η κρίση που ξέσπασε ειδικότερα στην Ελλάδα, μας διδάσκουν –με οδυνηρό τρόπο είναι αλήθεια - ότι οφείλουμε να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και έτοιμοι για την καλύτερη αλλά και την χειρότερη έκβαση των γεγονότων στη ζωή μας.

Οι εποχές αλλάζουν και όσοι δεν αντιλαμβάνονται τα μηνύματα και τα νέα προτάγματα των καιρών, καταδικάζουν τον εαυτό τους σ’ έναν αργό αλλά βέβαιο θάνατο.

Βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτοφανείς μειώσεις του εισοδήματός μας, είτε λόγω περικοπών, είτε λόγω φοροαυξήσεων ή και ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα μέτρα περιστολής των δημοσίων δαπανών και εξεικονόμισης πόρων, αποκρατικοποιήσεις και σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει υπευθυνότητα, προσοχή και ευαίσθητους χειρισμούς από τη μεριά των ιθυνόντων, ενώ οι πολίτες είναι σημαντικό να ενημερώνονται έγαιρα και αντικειμενικά (με δική τους ευθύνη) και, ακόμη, να χρησιμοποιούν όλα τα μέσα ενεργητικής παρέμβασης, εποικοδομητικής κριτικής και κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων, στο πλαίσιο του δημοκρατικού προγραμματισμού.

Σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη, επεξεργαζόμαστε ρεαλιστικές και καλά τεκμηριωμένες προτάσεις ώστε να δημιουργήσουμε σε τοπικό επίπεδο ένα φράγμα απέναντι στην κρίση και στην αβεβαιότητα. Είναι παράλογο να ζούμε σ’ έναν τόπο πλούσιο σε φυσικούς πόρους, με σημαντική ιστορία και ανθρώπους που διαθέτουν δημιουργικότητα και υψηλό μορφωτικό επίπεδο και να μην απολαβάνουμε αντίστοιχο επίπεδο διαβίωσης και ποιότητας ζωής.

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς περιλαμβάνει εκδηλώσεις και έντονη παρουσία των συνδικαλιστικών φορέων και εργατικών σωματείων. Η Ελλάδα και σ’ αυτόν τον τομέα έχει ανάγκη από νέες μορφές συνδικαλισμού και συλλογικών οργανώσεων. Μπορούμε να το δούμε ξεκάθαρα αυτό από την πορεία του Αγροτικού Συνεταιριστικού Κινήματος στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Η μοίρα του εργοδότη και του εργαζόμενου είναι κοινή. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά καθώς η υψηλή προστιθέμενη αξία σήμερα παράγεται κυρίως μέσα από ομαδικό πνεύμα και συνεργασία. Οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις αναπτύσσονται μέσα από την ανάπτυξη και προσωπική ικανοποίηση και ολοκλήρωση των στελεχών τους. Οι συλλογικές οργανώσεις οφείλουν να αντιληφθούν τα νέα γεωπολιτικά και οικονομικοκοινωνικά δεδομένα και να προσανατολίσουν ανάλογα τους στόχους τους και τις πολιτικές τους. Οι συνδικαλιστές οφείλουν να λειτουργήσουν με βάση το συμφέρον των μελών της οργάνωσης που εκπροσωπούν, αλλά όχι σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Είναι σημαντικό να ανακτήσουμε το δυναμισμό μας και, με αυτοπεποίθηση, να προχωρήσουμε προσαρμοζόμενοι στις νέες συνθήκες και δημιουργώντας τις ευκαιρίες για πρόοδο και ευημερία.    


   Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης
Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: