Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΕΛΛΑΣ - ΗΜΑΘΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ - ΒΕΡΟΙΑ , 9-5-2011


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των αγροτών σε Πέλλα & Ημαθία για τον πέρα για πέρα άδικο εισπρακτικό κανονισμό του ΕΛΓΑ . Τη περασμένη Τετάρτη 4 Μάη πραγματοποίησαν τη μαζικότερη συγκέντρωσή τους το τελευταίο διάστημα στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Συλλόγων Ν.Πέλλας με κύριο σύνθημά τους «ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ  ΤΟΥ ΕΛΓΑ» . Εκφράστηκε στη συγκέντρωση αυτή η αγανάκτηση των αγρο-τών της Πέλλας , που είναι ακόμη απλήρωτοι για τη ροδακινοπαραγωγή του 2010 & πολλοί και για το 2009 , για τα «χαράτσια» , που καταφθάνουν ταχυδρομικά στα χέρια τους και είναι της τάξης των 1500 – 2000 – 3000 ευρώ για κάθε μεσαίο παραγωγό . Χαρακτηριστικά για το κύριο προϊόν της περιοχής το Ροδάκινο τα ασφάλιστρα βρίσκονται στα 49 ευρώ/στρέμμα για το Επιτραπέζιο & στα 26 ευρώ/στρέμμα για το Βιομηχανικό . Αυτό που είναι ακόμη απλήρωτο από τους κονσερβοβιομήχανους από πέρσι !!!... .
    Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ αυξάνει κατακόρυφα τα ασφάλιστρα και απαιτεί την προπληρωμή τους συνδέοντάς τα εκβιαστικά με τη κατάθεση των δηλώσεων ΟΣΔΕ . Έτσι ο αγρότης από το 3% που πλήρωνε πάνω στα τιμολόγια της πραγματικής παραγωγής του , καλείται από τώρα να πληρώνει 4% της συνολικής αναμενόμενης παραγωγής στη βάση του συνόλου των καλλιεργειών του ΟΣΔΕ δηλ. ανεξάρτητα αν θα πουλήσει ή όχι την παραγωγή του και μάλιστα με ασφάλιστρα προπληρωμένα στην αρχή της χρονιάς . Για τους κτηνοτρόφους ανεβάζει το συντελεστή ασφάλισης από το 0, 50% που ήταν προηγούμενα στο 0,75% σε μια περίοδο που το κτηνοτροφικό επάγγελμα κατάντησε πέρα για πέρα ασύμφορο από τη συνεχή αύξηση των ζωοτροφών & τις διαρκώς χαμηλές τιμές παραγωγού στα ζωοκομικά προϊόντα . Επιπλέον αν κάποιος κάνει και κάποια εξωγεωργική εργασία για να συμπληρώ-σει το πενιχρό αγροτικό του εισόδημα για να επιβιώσει με την οικογένειά του καλείται να πληρώσει μεγαλύτερο «χαράτσι» με επιπλέον 2% εισφορά .
    Το χειρότερο απ’όλα είναι η μη διασφάλιση αποζημίωσης σε περίπτωση ζημιάς μιας και θα πρέπει - πέρα από κάποια προκαταβολή αποζημίωσης μετά την εκτίμηση της ζημιάς - να περιμένει στο τέλος της χρονιάς νάχει ο ΕΛΓΑ ταμείο για να πάρει το σύνολο της βεβαιωμένης αποζημίωσης . Επιπλέον και ειδικά για τους Νομούς Πέλλας & Ημαθίας με τα ευπαθή προϊόντα ( Ροδάκινα , Κεράσια , Βερίκο-κα , Λαχανικά ,… ) , που θεωρούνται από τον ΕΛΓΑ ότι έπαθαν μεγάλες ζημιές τη τελευταία 5ετία , μπορεί η τελική αποζημίωση να περικοπεί στο 50% της βεβαιωμένης ζημιάς .
    Είναι φανερό πως και αυτός ο Νόμος λειτουργεί σαν εργαλείο ισχυροποίησης των αγροτοεπιχει-ρηματιών , που έχουν τη δυνατότητα να προπληρώσουν μεγάλα ασφάλιστρα  και σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς , που σμπρώχνεται στην εγκατάλειψη των χωραφιών & στο ξεκλήρισμα .Αυτό αποδεικνύεται και από την επιδότηση ασφάλιστρου όταν κάποιος καταφύγει στις ιδωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και όχι στον ΕΛΓΑ .
    Μετά τη συγκέντρωση ξεκίνησαν περιοδείες ενημέρωσης των συναδέλφων τους στα χωριά των δύο Νομών καλώντας τους να μην υπογράψουν τα εκβιαστικά «φιρμάνια» του ΕΛΓΑ ορίζοντάς τον συνδιαχειριστή στον τραπεζικό τους λογαριασμό για να απορροφάει παράνομα απ’αυτόν τις επιδο-τήσεις από κοινοτικούς και άλλους πόρους. Προχώρησαν σε συγκέντρωση υπογραφών ενάντια στην εφαρμογή ενός τέτοιου εισπρακτικού κανονισμού και μέσα σε 3 μέρες ξεπέρασαν τις 2.000 υπογρα-φές – η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται και με τους αγρότες της Κ.Μακεδονίας επικοινώνησαν συνάδελφοί τους από όλη τη χώρα ( Θράκη , Θεσσαλία , Κρήτη , … ) ενημερώνοντάς πως ανάλογες κινήσεις για τη συγκέντρωση υπογραφών πραγματοποιείται παντού .
    Με πανώ της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Πέλλας & Ημαθίας , που έγραφε «ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΟΥ ΕΛΓΑ» πραγματοποίησαν συγκέντρωση και συμβολική κατάληψη των Γραφείων του ΕΛΓΑ στη Βέροια .
     Στη συγκέντρωση μίλησε από μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής το μέλος της ΓΙΩΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ επισημαίνοντας όλες τις παραπάνω αρνητικές για τους αγρότες διατάξεις του κανονισμού και δηλώνοντας τη κατηγορηματική τους αντίθεση στον «Κανονισμό-Χαράτσι» . Τόνισε την απαίτηση για την κατάργησή του θεωρώντας τον υπέρμετρα επιθετικό στο ήδη πενιχρό εισόδημά των αγροτών . Ζήτησε την αποσύνδεση της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας από την ασφάλιση του ΕΛΓΑ & την κάλυψη στο 100% των ζημιών στη φυτική & ζωική παραγωγή με κρατική στήριξη του .
     Καταστάσεις με τις παραπάνω υπογραφές μαζί και με το υπόμνημα των θέσεών παρέδωσαν στον προϊστάμενο των Γραφείων του ΕΛΓΑ στη Βέροια με την απαίτηση να διαβιβαστούν στη Διοίκηση του ΕΛΓΑ & στη Κυβέρνηση .
Επιστρέφουμε ανυπόγραφα τα «χαράτσια» του ΕΛΓΑ
Δεν συνυπογράφουμε το ξεκλήρισμά μας !

Δεν υπάρχουν σχόλια: