Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί ένα από τα στυγερότερα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Τα όσα συνέβησαν τότε, αποτελούν μελανή σελίδα στην παγκόσμια ιστορία, γιατί δεν ήταν μόνο πράξεις ένοπλης βίας, ήταν και η υλοποίηση ενός σχεδίου ολοκληρωτικού ξεριζωμού σε βάρος του πιο σημαντικού τμήματος του πληθυσμού ολόκληρης της περιοχής, με πράξεις μαζικών εγκλημάτων κατά της ζωής, κατά της Ανθρωπότητας.
Είναι σημαντικό μία τέτοια ημέρα να μην ξεχνάμε. Είναι σημαντικό κάθε μέρα να αναλογιζόμαστε το χρέος που μας βαραίνει. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι λαοί την ιστορία τους και η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί σημαντικό τμήμα της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων.
Η ιστορία μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την προετοιμασία του μέλλοντος. Μπορεί να είναι το υπόβαθρο για την αποδοκιμασία του μίσους και της καταστροφής και ταυτόχρονα βοήθημα των λαών που θέλουν να γράψουν σελίδες ελευθερίας, ειρήνης, συνεργασίας και φιλικής συμβίωσης. Η ιστορία φωτίζει και διδάσκει και εμείς αυτό αποζητούμε. Ταυτόχρονα όμως η Μνήμη για τις μαύρες ημέρες του αφανισμού του Ποντιακού Ελληνισμού είναι ιερό καθήκον όλων μας.


Δημήτριος Γιάννου
Δήμαρχος Έδεσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια: