Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και Πρόγραμμα Επίσημων Εκδηλώσεων

Με αφορμή την καθιέρωση της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που φέτος εορτάζεται την Κυριακή 22 Μαΐου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αποστέλλει το ακόλουθο μήνυμα:

«Η καθιέρωση της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί την ηθική δικαίωση των προγόνων μας οι οποίοι μεγαλούργησαν και ανέπτυξαν έναν σπουδαίο πολιτισμό στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου. Σύμφωνα με απόσπασμα έκθεσης της Ελληνικής Πρεσβείας και ημερομηνία τον Ιούνιο του 1915 αναφέρεται ότι οι εκτοπιζόμενοι από τα χωριά τους δεν είχαν δικαίωμα να πάρουν μαζί τους ούτε τα απολύτως αναγκαία. Γυμνοί και ξυπόλητοι, χωρίς τροφή και νερό, δερόμενοι και υβριζόμενοι, όσοι δεν εφονεύοντο, οδηγούντο στα όρη από τους δημίους τους…

  Η γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου αποτελεί μία μελανή σελίδα της σύγχρονης ιστορίας και είναι ντροπή για όσους εξακολουθούν να αρνούνται την αναγνώρισή της, όπως και για αυτούς που οφείλουν μία συγνώμη για τα τραγικά γεγονότα.

Καλώ όλους τους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας να συμμετέχουν μαζικά και ενεργά στις εκδηλώσεις που οργανώνονται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Γνωρίζουμε την ιστορία μας, τιμούμε τους προγόνους μας και βαδίζουμε ενωμένοι σε δύσκολες εποχές, με βάση τις αξίες και τις παραδόσεις του ελληνισμού όπως διαμορφώθηκαν ιστορικά με θυσίες και αίμα».

Το Πρόγραμμα των επίσημων εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Ώρα 7.30:                    Το πρωί της ημέρας θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης, η δε μπάντα της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας θα παιανίζει θριαμβευτικά θούρια και εμβατήρια, σύμφωνα με το αντίστοιχο πρόγραμμα κίνησης της Μεραρχίας  

Ώρα 8.00π.μ.:                         Έπαρση σημαίας στην Πλατεία Ελευθερίας

Ώρα 10.00π.μ.:           Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, με την χοροστασία του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ, τέλεση επιμνημόσυνης δέησης υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας και ομιλία από την θεολόγο-εκπαιδευτικό κα. Μαρία Τσιβρανίδου με θέμα «Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».

Ώρα 10.45 π.μ.:          Τελετή Μνημοσύνης στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού (πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου)

·         Τρισάγιο αναπαύσεως των ψυχών των υπό των Τούρκων αδίκως βασανισθέντων και φονευθέντων, εν αιχμαλωσία και εξορία τελειωθέντων πατέρων και αδελφών ημών Ελλήνων της Ανατολής κατά τα έτη 1916-1923. 
·         Κατάθεση στεφανιών

·         Ανάγνωση ψηφίσματος από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Αλώρου κ. Κοροσίδη Δημήτρη.
·         Απαγγελία «Μνήμες» από τον κ. Ανδρέα Γαβριηλίδη
·         Πυρρίχιος χορός από τους Ποντιακούς Συλλόγους Αριδαίας και Ριζοχωρίου
·         Σιγή ενός λεπτού & Εθνικός ύμνος

Ώρα 11.30.                  Κεντρική εκδήλωση μνήμης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου:

  • Έκθεση φωτογραφικού υλικού με θέμα «Ο Ελληνισμός του Πόντου και η Πολιτιστική κληρονομιά του» της Ευξείνου Λέσχης Σκύδρας
  • Προβολή φωτογραφιών και κινηματογραφικών ντοκουμέντων (κατά τη διάρκεια της προσέλευσης των προσκεκλημένων)
  • Χαιρετισμός των επισήμων και εισαγωγή στην εκδήλωση από εκπρόσωπο των Ποντιακών Συλλόγων και Σωματείων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας
  • Τραγούδια-Μοιρολόγια από την κα. Βίκη Μιχαηλίδου
  • Τετραφωνική Χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών
  • Παρουσίαση του Μονόπρακτου «ΤΡΑΝΤΕΛΛΕΝΕΣ» από το Σύλλογο Ποντίων Έδεσσας «Αγ. Θεόδωρος Γαβράς»
  • Δεξίωση με παραδοσιακά εδέσματα και λήξη εκδήλωσης

Ώρα 18.00:      Υποστολή της σημαίας

Επίσης, ορίζονται:
Α) Γενικός σημαιοστολισμός από την 8η πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 22ης Μαΐου.
Β) Φωταγώγηση όλων των δημοσίων καταστημάτων, καταστημάτων ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, Τραπεζών και καταστημάτων κοινής ωφέλειας, από τη δύση του ηλίου της 22ης Μαΐου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: