Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΑΡΠΙΑ

Με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Αγροτικής Ανάπτυξης Έδεσσας πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου της περιοχής με τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Χρήστο Χατζηαντωνίου. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας υπό την προεδρία του αρμόδιου Αντιδημάρχου, κ. Χρήστου Ζαΐφη, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Έδεσσας, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και Συνεταιρισμών, γεωπόνοι της περιοχής και αγρότες.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση των αγροτών για τις εξελίξεις και τις αλλαγές που αφορούν τις δηλώσεις καλλιέργειας. Σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι ο κ. Χατζηαντωνίου ανταποκρίνεται για δεύτερη φορά σε αντίστοιχη πρόσκληση του Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Στην προηγούμενη ενημερωτική συνάντηση είχε αναγγείλει το νέο μέτρο ασφάλισης των κτημάτων για μία κατηγορία ασφάλισης σε ότι αφορά στα κεράσια, με τιμή αποζημίωσης τα 1,15 €/kgr. Μετά από τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τους παραγωγούς της περιοχής Έδεσσας εισηγήθηκε στα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τη δυνατότητα ασφάλισης σε περισσότερες κατηγορίες, τα οποία έκαναν δεκτή την εισήγησή του. Έτσι ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ στη συνάντηση της Δευτέρας ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους ότι θα υπάρχουν τρεις κατηγορίες ασφάλισης, με τιμές αποζημίωσης:
α. 0,60 €/kgr,
β. 1,15 €/kgr και
γ. 1,53 €/kgr.
Επιπρόσθετα δίνεται η δυνατότητα επιλογής στους αγρότες να επιλέξουν συν ή πλην 20% σε κάθε κατηγορία.
Έτσι η χαμηλότερη τιμή ασφάλισης είναι 24,96 €/στρέμμα και η υψηλότερη 95,47 €/στρέμμα, ενώ στο πλαίσιο αυτού του εύρους οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν διάφορες τιμές για την ασφάλιση των κτημάτων τους.
Σε ότι αφορά στην υποχρεωτικότητα των δηλώσεων καλλιέργειας ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Χρήστος Χατζηαντωνίου τόνισε «Η δήλωση καλλιέργειας είναι υποχρεωτική για όσους κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ. Τα ξερά ή νεαρής ηλικίας δέντρα που υπάρχουν μέσα στο κτήμα δηλώνονται ως μη παραγωγικά και δεν ασφαλίζονται».
Εκτός από το θέμα της ασφάλισης των κτημάτων ετέθησαν ερωτήματα για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο στα κεράσια και τα μήλα, που οι αγρότες μας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ακαρπίας. Σημαντική εξέλιξη είναι ότι ο κ. Χατζηαντωνίου δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν αποζημιώσεις για τα μήλα και τα κεράσια, είτε από τον ΕΛΓΑ είτε από τα ΠΣΕΑ.

Ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Χρήστος Ζαΐφης δήλωσε «Είμαι πολύ ικανοποιημένος τόσο από την παρουσία του Αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ στην περιοχή μας για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, όσο και από τις εξελίξεις και τις αλλαγές που μας ανακοίνωσε σε ότι αφορά στον τρόπο υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας και τις κατηγορίες ασφάλισης των κτημάτων. Θέλω ακόμη να ευχαριστήσω τον κ. Χατζηαντωνίου για το ενδιαφέρον του και τη δέσμευση σχετικά με την αποζημίωση των αγροτών για την ακαρπία. Εμείς με τη σειρά μας θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε δράσεις ενημέρωσης των αγροτών για όλα τα θέματα που τους αφορούν, καθώς η εμπειρία έδειξε πως είναι εξαιρετικά χρήσιμες και μπορουν να δημιουργήσουν πολύ θετικά αποτελέσματα για την περιοχή».


Γραφείο Τύπου
Δήμου Έδεσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια: