Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

5 κέντρα υποδοχής μεταναστών

Την κατασκευή πέντε κέντρων υποδοχής μεταναστών αλλά και την υλοποίηση του φράχτη στον Εβρο, με σκοπό να ανακοπεί το κύμα εισόδου χιλιάδων ξένων από τα σύνορα, ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο Χρ. Παπουτσής παραδέχθηκε χθες ότι τα κρατητήρια έχουν γεμίσει και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχουν χώροι να μεταφερθούν οι λαθρομετανάστες που συλλαμβάνονται. Οπως είπε «οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. μου έχουν πει ότι θα μπορούσαμε να συλλάβουμε όλους τους λαθρομετανάστες από το κέντρο της Αθήνας και να καθαρίσουμε την περιοχή από έξι ώρες μέχρι τρεις ημέρες. Όμως το μεγάλο ζητούμενο είναι πού θα τους πάμε».
Υποδοχή
Αν και δεν θέλησε να δώσει διευκρινίσεις για το πού θα γίνουν τα κέντρα υποδοχής, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για στρατόπεδα που θα παραχωρηθούν στην Αστυνομία και τα οποία βρίσκονται τρία στην περιοχή του Εβρου και δύο στα νησιά, πιθανότατα σε Λέσβο και Σάμο. Αφού εξοπλιστούν κατάλληλα, θα είναι σε θέση να υποδεχθούν τους χιλιάδες μετανάστες που μπαίνουν παράνομα στη χώρα μας.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απηύθυνε έκκληση στις τοπικές κοινωνίες, στις περιοχές όπου θα κατασκευασθούν τα κέντρα υποδοχής, να μην προχωρήσουν σε αντιδράσεις, ζητώντας τους «να αναλογισθούν το εθνικό συμφέρον». Ο κ. Παπουτσής έδωσε στη δημοσιότητα και το σχέδιο του φράχτη στον Εβρο, ο οποίος θα είναι διπλός και θα τοποθετηθεί μικρό χαράκωμα κατά μήκος των συνόρων. Θα είναι μεταλλικός με βάση από μπετόν και θα έχει ύψος 2,5 μέτρα. Ανάμεσα στις δύο περιφράξεις θα υπάρχουν συρματοπλέγματα.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για το κέντρο ο υπουργός επανέλαβε τις ανακοινώσεις για συχνές, καθημερινές περιπολίες από άνδρες των ομάδων ΔΕΛΤΑ, ΔΙΑΣ και Ζ, καθώς και συνεχείς επιχειρήσεις στις περιοχές του Βοτανικού και του Ασπρόπυργου για τον έλεγχο της παραβατικής δράσης Ρομά, οι οποίοι ζουν εκεί και ελέγχουν τη δράση στο κέντρο της πόλης κυκλωμάτων επαιτείας, παράνομου εμπορίου και ναρκωτικών.
Για την αστυνομία
Ο κ. Παπουτσής προσπάθησε χθες να αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του περί ελλείμματος δημοκρατίας στην ΕΛ.ΑΣ. και περί διάλυσης τμημάτων της αστυνομίας. «Δεν υπήρχε καμία υπηρεσία στην οποία αναφέρθηκα εγώ συγκεκριμένα, γιατί στην ομιλία μου, αν την είχατε διαβάσει, θα είχατε διαπιστώσει ότι δεν αναφερόμουν σε καμία απολύτως υπηρεσία.
Ήταν μία γενική αναφορά η οποία αφορά σε όλα τα Σώματα και το Λιμενικό Σώμα και στην Πυροσβεστική και την Αστυνομία. Δεν υπήρχε κανένα απολύτως... Υπάρχει μία γενική παρατήρηση όπου λέει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, σε περιπτώσεις που υπάρχει αυθαιρεσία, που υπάρχουν αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, που υπάρχει απειθαρχία, σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει, είναι προτιμότερο να φτιάξεις μια υπηρεσία από την αρχή παρά να διατηρείς θύλακες απειθαρχίας». Οπως είπε μάλιστα «αν η Αστυνομία χρειαστεί, ω μη γένοιτο, να ασκήσει νόμιμη βία, δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν υπάρχει πλήρης ενότητα, πλήρης ταύτιση, επιχειρησιακά σχέδια και κανόνες εμπλοκής».

www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: