Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Με επιτυχία η εκδήλωση με τον Μάκη Τσίτα στο δημοτικό σχολείο της Πέλλας


Πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημοτικού Σχολείου της Πέλλας η εκδήλωση με καλεσμένο τον συμπατριώτη μας συγγραφέα Μάκη Τσίτα.
Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί από το Σεπτέμβρη του 2010 και εντάσσεται μέσα στις δράσεις του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς ενεργειών που προγραμματίστηκαν το Σεπτέμβρη και ξεκίνησαν τον Οκτώβρη του 2010 και περιλάμβανε μελέτες λογοτεχνικών βιβλίων και ιδιαίτερα του τιμώμενου συγγραφέα μας, δράσεις ζωγραφικής πάνω στο έργο του κ. Τσίτα, θεατρικό παιχνίδι και πεζογραφήματα μαθητών που βασιζόταν στα βιβλία του, το δένδρο της ανάγνωσης, όπου φαινόταν οι καρτέλες των βιβλίων που είχε διαβάσει ο κάθε μαθητής, μια έκθεση βιβλίου που προγραμματίστηκε από το σχολείο και, τέλος, εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του σπιτιού του μαθητή και της σχολικής βιβλιοθήκης.
Ο κ. Τσίτας ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά στο κάλεσμα των μαθητών του σχολείου της Πέλλας και για πάνω από δύο ώρες έγινε ένα «μάθημα» διαφορετικό από τα άλλα.
Παρουσίασε στα παιδιά τον τρόπο με τον οποίο γράφεται ένα βιβλίο, τα στάδια και τις αγωνίες που υπάρχουν πριν το γράψιμο, κατά τη διάρκεια και μετά τη συγγραφή του, αναφέρθηκε στις συνεχείς διορθώσεις που πρέπει να γίνονται σε ένα λογοτεχνικό έργο πριν εκδοθεί, στην επιλογή συνεργατών που θα πρέπει να κάνει ο συγγραφέας όπως π.χ. εκδοτικό οίκο, στον εικονογράφο κλπ.
Επίσης είδε έργα μαθητών, κείμενα και ζωγραφιές τους, και στο τέλος δέχτηκε πλήθος ερωτήσεων από τα παιδιά και τους γονείς των μαθητών.
Ο κ. Τσίτας απάντησε με μεράκι σ’ όλες τις ερωτήσεις των μαθητών, τους ενημέρωσε για το νέο του βιβλίο που θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις «Ψυχογιός», με τίτλο: «Γιατί δε μετράς προβατάκια;».  
Τέλος μίλησε για τη φιλαναγνωσία και την αξία του διαβάσματος, το οποίο, όπως  είπε, «είναι απόλαυση και όχι αγγαρεία».
«Μέσα από αυτή την εκδήλωση βγήκε, πιστεύουμε, το ανθρώπινο μέρος της πλευράς του συγγραφέα, ο πόνος, ο κόπος, η μελέτη, ο χρόνος και η επιμονή που χρειάζεται για να βγει ένα λογοτεχνικό έργο και από την άλλη μεριά η χαρά του, όταν αυτό γίνεται αποδεκτό από το κοινό», τονίζει ο διευθυντής του σχολείου κ. Άρης Μπουλουσάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τον συγγραφέα για την σημαντική παρουσία του στο δημοτικό σχολείο Πέλλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: