Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Να μπει παντού όριο επιτέλους

Να εφαρμοστεί το πλαφόν σε όλα τα στάδια της αγοράς ζητά η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, χαρακτηρίζοντας αφενός παράνομη την επιβολή πλαφόν μόνο στις λιανικές τιμές των καυσίμων και αφετέρου σημειώνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές χονδρικής διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα από τις ανώτατες τιμές που επιβλήθηκαν σήμερα, με συνέπεια οι πρατηριούχοι να υποχρεώνονται να δουλεύουν με ζημιά.
Οι πρατηριούχοι καλούν τα μέλη τους σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στην πλατεία Κάνιγγος και σε όλες τις νομαρχίες την Τρίτη στις 10:00 και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.
Οι πρατηριούχοι υποστηρίζουν πως η απόφαση για το πλαφόν ελήφθη υπό την επικοινωνιακή πίεση ορισμένων μέσων ενημέρωσης που εμφάνισαν ως κανόνα τις ακραίες τιμές ορισμένων πρατηρίων. «Η απεργία (των ιδιοκτητών φορτηγών) που δεν έγινε ποτέ, υπό το κράτος του πανικού που δημιουργήθηκε, είχε σαν αποτέλεσμα να πληγούν οι καταναλωτές (οι οποίοι στήθηκαν σε ουρές εκατοντάδων μέτρων) και οι πρατηριούχοι».
Στον ισχυρισμό της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος ότι χιλιάδες πρατήρια έχουν αγοράσει και αγοράζουν σε τιμές μεγαλύτερες από τις τιμές του πλαφόν, παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι αληθής, ενώ σημειώνουν ότι οι πρατηριούχοι έχουν το περιθώριο να συμπιέσουν το περιθώριο κέρδους τους καθώς περιλαμβάνονται εκπτώσεις στις τιμές που συμφωνούν με τις εταιρίες.
Στελέχη του υπουργείου διευκρινίζουν επίσης ότι το ύψος του πλαφόν ορίστηκε με βάση το μέσο όρο των τιμών της περασμένης Παρασκευής, ενώ σημειώνουν ότι σύμφωνα με τις τιμοληψίες που έγιναν το 70% των πρατηρίων πουλάει τα υγρά καύσιμα σε τιμές χαμηλότερες του πλαφόν.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Πεταλωτής διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει για άλλη μια φορά ο καταναλωτής, και μάλιστα σε αυτή την εποχή, να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας από κάποιους, οι οποίοι δεν σέβονται το μόχθο του ελληνικού λαού.

Νωρίτερα ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντίνος Ρόβλιας είχε υπεραμυνθεί της απόφασης της κυβέρνησης να επιβάλλει πλαφόν. «Προειδοποιούμε τους κερδοσκόπους ότι θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Προτεραιότητά μας είναι η προστασία του εισοδήματος του πολίτη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Με πλαφόν ή χωρίς, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει ότι η Ελλάδα από ένατη φθηνότερη χώρα στην τιμή της βενζίνης πέρσι, έγινε φέτος η πιο ακριβή χώρα στην ΕΕ».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: