Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Μπαζώνουν οι Τούρκοι ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους



Είναι αρχαιολογικός χώρος, αλλά αντί να γίνονται εκεί ανασκαφές γίνονται... μπαζώματα, με απώτερο στόχο τον καταποντισμό! Η αρχαία πόλη του Αλιανόι στη δυτική Τουρκία, έδρα του νοσοκομείου του Γαληνού, του πατέρα της φαρμακολογίας, σύμφωνα με απόφαση των τοπικών αρχών θα βρεθεί στον βυθό της τεχνητής λίμνης που θα δημιουργηθεί στην περιοχή για την άρδευση 80.000 στρεμμάτων γεωργικής γης.

Σύντομα οι θέρμες με τις δεξαμενές, που ακόμα γεμίζουν από μια θερμή πηγή, η αίθουσα με τις μονολιθικές κολόνες, τα μωσαϊκά και οι αλέες θα εξαφανιστούν κάτω από την άμμο, αφού πρώτα καλυφθούν από ένα προστατευτικό επίχρισμα. Στόχος είναι να μη διαβρωθεί ο αρχαιολογικός χώρος από το νερό, ώστε να διατηρηθεί για τις μελλοντικές γενιές.

Τόσο η ιδέα όσο και η υλοποίησή της προκαλούν θλίψη στους αρχαιολόγους, που έκαναν χρόνια ανασκαφές στον χώρο και τώρα δεν έχουν καν το δικαίωμα να πλησιάσουν. «Κανονικά, ο πολιτιστικός πλούτος πρέπει να εξετάζεται και να καταγράφεται προτού γίνει οποιαδήποτε άλλη κίνηση. Εδώ πλημμυρίζουν την περιοχή πριν τελειώσουν οι ανασκαφές. Πρόκειται για μια σφαγή», δήλωσε ο καθηγητής Αχμέτ Γιαράς. Εκτιμά, δε, ότι η άμμος και το τσιμέντο δεν θα αρκέσουν για να διατηρήσουν τα ερείπια της πόλης, που θα βρίσκεται 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Οι κάτοικοι, ωστόσο, των γύρω χωριών δεν συμμερίζονται τις ανησυχίες των αρχαιολόγων και θεωρούν ότι η δημιουργία του φράγματος θα είναι το τέλος των αρδευτικών τους προβλημάτων. Εξάλλου, και ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος Βεϊσέλ Ερογλου δήλωσε στα τέλη Αυγούστου ότι το Αλιανόι είναι μια «εφεύρεση» και ότι στην ουσία είναι μια θερμή πηγή, όπως τόσες άλλες στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: