Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Σίσκος Χρήστος : « Τι κρύβετε πίσω από την μάσκα «Καλλικράτης »;

« Οι εκλογές στις 7 Νοέμβρη θα γίνουν σύμφωνα με το νομοσχέδιο που αφορά στο σχέδιο Καλλικράτης. Με τον νόμο αυτό παραδίδονται στις νέες τοπικές αρχές μια σειρά αρμοδιότητες και υπηρεσίες οι οποίες είναι νευραλγικής κοινωνικής σημασίας.
O Καλλικράτης δεν είναι απλώς η συνένωση δήμων και κοινοτήτων, αλλά είναι κυρίως η μεταφορά πολλών αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο των νέων διευρυμένων δήμων. Έτσι, οι δήμοι μετατρέπονται σε τοπικές κυβερνήσεις με επιχειρηματικά χαρακτηριστικά, σε διαχειριστές κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών, όπως υγεία, παιδεία, πρόνοια που σταδιακά θα υποβαθμίζονται κάτω από την λογική της εμπορευματοποίησης και της ανταποδοτικότητας
Στο ερώτημα «τι σημαίνουν όλα αυτά για τον απλό εργαζόμενο πολίτη;» η διεθνής εμπειρία δίνει μια σαφή εικόνα ώστε κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί εκ των υστέρων ότι δεν ήξερε. Ο Καλλικράτης άλλωστε δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία. Αντίθετα η χώρα μας είναι αυτή που με την διοικητική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης προσαρμόζεται, όπως άλλωστε έχει ομολογηθεί, στα διεθνή και ειδικότερα στα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Ας δούμε επομένως ορισμένα από αυτά τα παραδείγματα που φανερώνουν την αυριανή «Καλλικράτεια» εικόνα.
ΔΑΝΙΑ: εξαιτίας της μεταρρύθμισης στον τομέα της παιδείας έκλεισαν πάνω από 150 σχολεία την τελευταία 4ετια λόγω οικονομικών δυσκολιών. Από 20 μαθητές ανά τάξη ο αριθμός ανήλθε στους 33. Πολλά σχολικά κτίρια που ήταν δείγμα αρχιτεκτονικής το 1960 και 1970 σήμερα είναι υπό κατάρρευση. Οι παιδικοί σταθμοί έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Το δίκτυο συγκοινωνίας έχει χειροτερεύσει, έχουν περιοριστεί δρομολόγια, τα εισιτήρια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Επειδή πολλοί δήμοι είναι χρεωμένοι σε τράπεζες, για να ανταπεξέλθουν ανεβάζουν την φορολογία. Έτσι, στον δήμο Σέντ Ετιέν της Γαλλιας αυξήθηκαν 2 φορές οι φόροι, μειώθηκε κατά τα 2/3 το σχέδιο ανακαίνισης του τοπικού μουσείου και ματαιώθηκε η κατασκευή γραμμής τραμ.
ΙΤΑΛΙΑ: στη πόλη Ρεκανάτι για να αντιμετωπιστούν τα χρέη ιδιωτικοποιήθηκε το πάρκο της πόλης, έκλεισαν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, μειώθηκαν τα βοηθήματα προς τους ηλικιωμένους και ανεστάλησαν έργα επιδιόρθωσης των γραφικών πλακόστρωτων δρόμων.
Δύο νοσοκομεία στη Φερράρα και την Φλωρεντία κατασκευάζονται μέσω ΣΔΙΤ ( η περιβόητη «σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» ), που η διαχείριση από τον ιδιώτη θα κρατήσει από 15 έως 30 χρόνια. Επίσης η παροχή νερού σε αρκετές πόλεις έχει ενταχθεί σε προγράμματα ΣΔΙΤ.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: επειδή τα έσοδα από τους τοπικούς φόρους ήταν λιγότερα κατά 7 δις το 2009 άρχισαν οι περικοπές. Η πρωτεύουσα της χώρας το Βερολίνο για εξοικονόμηση πόρων προχώρησε σε μείωση προσωπικού, μισθών και υπηρεσιών, κλείνοντας αρκετές εγκαταστάσεις όπως δημοτικές πισίνες, βιβλιοθήκες, θέατρα. Σε άλλες πόλεις αύξησε κατά πολύ τις συνδρομές και τα εισιτήρια εισόδου.
ΙΣΠΑΝΙΑ: οι περισσότερες περιφέρειες βασίζουν τα έσοδά τους σε μεγάλο βαθμό στη φορολογία των πολιτών, που λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης προβλέπεται ότι θα έχει δραματικά μειωμένη απόδοση.
ΗΠΑ: η εκπαίδευση έχει υπαχθεί εξ ολοκλήρου στην αυτοδιοίκηση κάθε πολιτείας, με αποτέλεσμα την έκρηξη των ταξικών ανισοτήτων και τον ευτελισμό μεγάλου μέρους του προγράμματος των σχολείων από την μετατροπή τους σε εμπορικά υποκαταστήματα των επιχειρήσεων που τα χρηματοδοτούν.
Οι επιχειρήσεις μπαίνουν στα σχολεία και καθορίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Στα φτωχά δημοτικά και γυμνάσια το 10% και 16% αντίστοιχα των εκπαιδευτικών δεν έχουν καν πτυχίο.
Από αυτά τα λίγα παραδείγματα καταλαβαίνουμε ότι ο Καλλικράτης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κεντρικής κρατικής μηχανής και θα γίνει μοχλός για να περάσει το μνημόνιο και τα νέα μνημόνια που μας επιφυλάσσουν. Η κατάσταση αυτή θα έχει άμεσες επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Με δεδομένο ότι η εξυγίανση των οικονομικών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που, όπως διακηρύσσει η κυβέρνηση, θα γίνει μέσω του Καλλικράτη, σημαίνει απολύσεις, επιβολή νέων φόρων και αύξηση όσων ήδη υπάρχουν, παράδοση αρμοδιοτήτων και έργων σε επιχειρηματίες ».
Ο Καλλικράτης δεν φέρνει τίποτα το καινούργιο και τίποτα το άγνωστο.
Προπαντός δεν φέρνει τίποτα το φιλολαϊκό.
ΚΑΝΕ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΩΡΑ
ΔΩΣΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΛΗ
ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΤΗ «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πέλλας» ΜΕ Υποψ. Δήμαρχο τον ΧΡΗΣΤΟ ΣΙΣΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: