Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ


(Σε απάντηση του αιτήματος του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές να καταθέσουν τις προτάσεις τους για ένα αναπτυξιακό σχέδιο)
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το πρώτο θεμελιώδες έργο ανάπτυξης εθνικών και περιφερειακών διαστάσεων είναι η ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας με πυρήνα τη μεταρρύθμιση προς το νέο μοντέλο συναιτεριστικής οργάνωσης της παραγωγής και τον περιφερειακό σχεδιασμό της αγροτικής οικονομίας.
Το ζήτημα βρίσκεται στο σημείο στο οποίο το παραλάβαμε τον Οκτώβριο του 2009. Η αντιμετώπιση του αποτελεί δομικό ρυθμιστικό στοιχείο στην άρση του πλιάτσικου της αγοράς αγροτικών προϊόντων, τη διατροφική επάρκεια της χώρας και τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου στον τομέα των αγροτικών προϊόντων.
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από την ένταξη στην  Ευρωπαϊκή ένωση της βαλκανικής αποτελεί έργο υψίστης σημασίας για την ενσωμάτωση της χώρας μας στα βαλκανικά και διευρωπαϊκά δίκτυα οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών, η κατασκευή της οδικής και σιδηροδρομικής Εγνατίας Διραχείου –Θεσσαλονίκης -Κωνσταντινούπολης και η σύνδεση τους με την ανατολική οδό της Αδριατικής που συνδέει (Κροατία-Μαυροβούνιο-Αλβανία-Ιόνια οδό). Αποτελεί τη δυτική πύλη της χώρας προς την Ευρωπαϊκή ένωση, δίκτυο πολλαπλώς ωφέλιμο και θα αποτελέσει τον πιο σύντομο δρόμο ανατολής δύσης. Μπορεί να ενταχθεί στο διευρωπαϊκό δίκτυο υποδομών μέσα από μια κοινή πρωτοβουλία των χωρών που προαναφέραμε και της Ιταλίας.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Δυο έργα περιφερειακής σημασίας και εμβέλειας.
α)Δίκτυο μεταφοράς φυσικού αεριού στον άξονα Θεσσαλονίκης –Πέλλας- Φλώρινας για την ανανέωση των παραδοσιακών πηγών ενεργείας από την οποία εξαιρεθήκαν οι νομοί μας .
β)Το φράγμα Αλμωπαίου ποταμού στη θέση Καλής του νομού Πέλλας.
Στα πλαίσια μιας Εθνικής και περιφερειακής πολιτικής νερού που έχει άμεση ανάγκη η χώρα. Το φράγμα του Αλμωπαίου θα τροφοδοτήσει τον υδροορίζοντα ολόκληρης της λεκάνης της κεντρικής Μακεδονίας, θα απελευθερώσει από την πολλαπλή καταστροφική χρήση 1.300 γεωτρήσεων δημιουργώντας ένα κλειστό δίκτυο άρδευσης 150.000 στρεμμάτων υδροφόρων καλλιεργειών. Παράλληλα προβλέπεται και υδροηλεκτρική χρήση του φράγματος.
ΥΓΕΙΑ
Η εθνική μεταρρυθμιστική πολιτική στην υγεία με την δημιουργία συστήματος για πρώτη φορά στη χώρα δημόσιας πρωτοβάθμιας προληπτικής ιατρικής και την μεταφορά της ανεπαρκούς περίθαλψης του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, θα αποτελέσει την κύρια ποιοτική τομή στην παροχή υγείας στον πληθυσμό της υπαίθρου όπως και των μεγάλων πόλεων υποδιπλασιάζοντας το κόστος της δημόσιας υγείας.
Η δημιουργία κλινικών παροχής τριτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας στην περιφέρεια και οι στοχευμένες επενδύσεις σε διαγνωστικούς και θεραπευτικούς τομείς αιχμής υψηλού κόστους, θα συνεισέφερε ουσιαστικά στη λύση της χρόνιας αντίθεσης που χαρακτηρίζει την παροχή υπηρεσιών υγείας μεταξύ κέντρου και περιφέρειας και θα μείωνε αποφασιστικά το κόστος που προέρχεται από την πρώτη ιατρογεννή ζήτηση υπηρεσιών.
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
α)Προετοιμασία και σχεδιασμός μιας βιομηχανικής επένδυσης στους τομείς της χημικής βιομηχανίας και βιομηχανίας ελαφρών αγροτικών μηχανημάτων με την μορφή της συμπαραγωγής με χώρα που διαθέτει την τεχνογνωσία (πχ Ιταλία) για την κάλυψη των αναγκών της χώρας, της βαλκανικής και ευρύτερα μεσογειακών χωρών στον τομέα της αγροτικής οικονομίας.
β)Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία βιομηχανικής ζώνης (στα πλαίσια ενός νέου χωροταξικού σχεδιασμού) η οποία δεν υπάρχει στην περιοχή, γεγονός που αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα οποιασδήποτε σκέψης για βιομηχανική επένδυση.
γ)Δημιουργία περιφερειακών εμπορευματικών σταθμών και δημοπρατηρίων προϊόντων, αντίστοιχη με την νέα Καλλικράτεια διοικητική δομή της χώρας που θα αναδειχτεί σε ουσιαστικό ρυθμιστικό παράγοντα της αγοράς στην Ελλάδα.(υπάρχει αναλυτική αιτιολογημένη πρόταση μου, προς την πρώην υπουργό οικονομίας και ανάπτυξης κα Κατσελη).
δ)Προαστιακός σιδηρόδρομος για την διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων μεταξύ της περιοχής και του νέου μητροπολιτικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.
ε)Εμπορικό αεροδρόμιο στην περιοχή της Αλεξάνδρειας Ημαθίας θα εξυπηρετούσε τις εμπορευματικές αερομεταφορές για το σύνολο της περιφέρειας.
ζ)Υπάρχουν τρεις πόλοι τουριστικής ανάπτυξης για το νομό Πέλλας με σπουδαιότερο τον πόλο αρχαιολογικού τουρισμού με επίκεντρο την αρχαία Πέλλα.
Η κατασκευή και η λειτουργία του υπέροχου αρχιτεκτονικά μουσείου της Πέλλας αποτέλεσε το ουσιαστικότερο βήμα ανάδειξης της Πελλαίας χώρας
Η έναρξη των ανασκαφών έχει αναδείξει ευρήματα που αποτελούν δείγματα στρατιωτικής ισχύος  της Μακεδονίας που ανέρχονται στο 624πΧ.
Τους άλλους δυο πόλους τουριστικής ανάπτυξης συνιστούν ο χειμερινός τουρισμός με επίκεντρο το όρος Βόρρας και ο ιαματικός τουρισμός στο τόξο Λουτράκι -Σωσσάνδρα Αριδαίας, Λουτροχώρι Σκύδρας απαιτούνται περεταίρω επενδύσεις για τη ολοκλήρωσή τους..
Η περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας αντικαθιστά το μοντέλο της αθηνοκεντρικής ανάπτυξης το οποίο εξαντλήθηκε.
Η χώρα αναπτύσσεται πλέον δια των περιφερειών της.
Οι περιφερειακοί αναπτυξιακοί ορίζοντες σε βάθος χρόνου, η ανάδειξη περιφερειακών αναπτυξιακών στρατηγικών με βάση τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα, υποκαθιστά το παλιό μοντέλο μικροπολιτικής και ψευτοτοπικιστικων ανταγωνισμών και εισάγει τη χώρα στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία στου 21ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: