Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Προστατέψτε θεσμικά την έκπτωση στα εισιτήρια του Ο.Σ.Ε. για τα ΑμεΑ

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία στον Υπουργό Υγείας, Διατροφής και Άθλησης κ. Α. Λοβέρδο με αφορμή τη διευκρινιστική εγκύκλιο (αρ. πρωτ. Π3α/Φ.11/Γ.Π.οικ.109583/6.9.2010) της Κ.Υ.Α. των Υπουργείων Οικονομικών & Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΦΕΚ 560/30.04.2010) στην οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις, τα οικονομικά εισοδηματικά κριτήρια και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση στους δικαιούχους/Άτομα με Αναπηρία των Δελτίων Μετακίνησης για το έτος 2010, στην οποία όμως επισημαίνεται ότι δεν ισχύει η έκπτωση 50% στις διαδρομές του εσωτερικού Δικτύου του Ο.Σ.Ε. για τις κάρτες του έτους 2010.

Στην παρούσα κρίσιμη περίοδο, τα άτομα με αναπηρία δικαιούνται βάσει διεθνών ευρωπαϊκών διακηρύξεων/συμβάσεων αλλά και του Συντάγματος της χώρας, πρόσθετα μέτρα εισοδηματικής στήριξης. Όμως, στο όνομα της εξυγίανσης ενός μαζικού μεταφορικού μέσου όπως ο Ο.Σ.Ε καταργείται ακόμα ένα κοινωνικό μέτρο που ίσχυε χρόνια για τα άτομα με αναπηρία και μάλιστα χωρίς προηγούμενη διαβούλευση.

Με τις νέες πολιτικές που υιοθετούνται κατ’ επιταγή του ¨Μνημονίου¨ ανοίγει ο δρόμος όχι μόνο σε διευρυμένες συμπράξεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα αλλά και στην πλήρη ιδιωτικοποίηση φορέων που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες (αστικές συγκοινωνίες, φορείς πρόνοιας και υγείας κ.λπ). Τέτοιου είδους πρακτικές πλήττουν τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα και κυρίως την πιο ευπαθή οικονομική ομάδα των ατόμων με αναπηρία και τις οικογένειές τους για την οποία πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα και διακριτά μέτρα στήριξής της.

Το εθνικό αναπηρικό κίνημα ζητεί την άμεση επαναφορά του μέτρου της έκπτωσης σε ποσοστό 50% στις διαδρομές του εσωτερικού δικτύου του Ο.Σ.Ε. στα άτομα με αναπηρία, με προσωπική παρέμβαση του Υπουργού. Η Ε.Σ.ΑμεΑ διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το ευνοϊκό αυτό μέτρο πρέπει να διασφαλιστεί θεσμικά με το νομοσχέδιο που προωθείται για την εξυγίανση/ιδιωτικοποίηση του Ο.Σ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: