Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ηλεκτρονικές κάρτες για να μας ελέγχουν


Με μία ηλεκτρονική κάρτα σκοπεύει να εξοπλίσει τους πολίτες το υπουργείο Οικονομικών, μέσω της οποίας θα έχει πλήρη εικόνα για τις συναλλαγές και τον ΦΠΑ, ενώ παράλληλα οι πολίτες θα απαλλαγούν από το βάρος της συλλογής αποδείξεων.
Όπως έγινε γνωστό, ο κάθε φορολογούμενος θα έχει την κάρτα, στην μορφή της οποίας ακόμα δεν έχει καταλήξει το οικονομικό επιτελείο, όπου θα αναγράφεται ο αριθμός φορολογικού μητρώου του πολίτη. Μέσω των ειδικών τερματικών (POS) που διαθέτουν τα καταστήματα θα περνούν στον λογαριασμό του καταναλωτή τα ποσά των αποδείξεων.
Παράλληλα, θα γίνει και σύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το ΚΕΠΥΟ και το τραπεζικό σύστημα, ώστε να είναι μεγαλύτερος και αποτελεσματικότερος ο έλεγχος στον τζίρο που γίνεται στην αγορά και στον ΦΠΑ που δεν εισπράττεται.
Η ηλεκτρονική κάρτα θα χορηγείται από το 2011 είτε από τις τράπεζες είτε από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ εξετάζεται εάν η κάρτα αυτή θα είναι χρεωστική, ώστε να διευκολύνεται και ο περιορισμός της χρήσης μετρητών.
Στη συμφωνία αυτή κατέληξαν σήμερα τραπεζίτες και τα υπουργεία οικονομικών και περιφερειακής ανάπτυξης μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί μεταξύ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και των υπουργών Παπακωνσταντίνου και Χρυσοχοίδη.

Όλα αυτά φυσικά για να μας ελέγχουν από παντού μέσω δορυφόρων, αντί τσιπ, όχι αντί αποδείξεων, όπως και με τις νέες ταυτότητες σε μορφή μικροκάρτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: