Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Δεν υπάρχει δωρεάν παιδεία, καταγγέλει η ΟΛΜΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΟΛΜΕ, “σε 302 σχολεία σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 1.550 περιπτώσεις τάξεων με πάνω από 25 μαθητές ανά τμήμα. Από αυτές, 383 τάξεις έχουν σε κάθε τμήμα 28-30 μαθητές, ενώ υπάρχουν 25 περιπτώσεις με 30 μαθητές ανά τμήμα. Όπως είναι προφανές, σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει και παράβαση του νόμου”.
Τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη
Στον νομό Θεσσαλονίκης, 44 συνολικά γυμνάσια και λύκεια έχουν πολυμελή τμήματα, ενώ σε 14 γυμνάσια και 6 λύκεια του νομού οι μαθητές ανά τμήμα αγγίζουν τους 30! Χαρακτηριστικές, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΟΛΜΕ, είναι οι περιπτώσεις του 2ου ΓΕΛ Συκεών με 14 τμήματα που έχουν 28-30 μαθητές, του 1ου ΓΕΛ Σταυρούπολης με 8 τμήματα από 28-30 μαθητές και του 1ου ΓΕΛ Νεάπολης με 10 τμήματα που έχουν από 28-30 μαθητές.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το προεδρείο της ΟΛΜΕ, “δεν πιστεύουμε ότι με αυτές τις συνθήκες μπορεί να προχωρήσει αποτελεσματικά το εκπαιδευτικό έργο και να ενισχυθούν οι διαδικασίες της μάθησης και της ευαισθητοποίησης των μαθητών”. Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει ότι “ενώ η επίσημη θέση του υπουργείου Παιδείας είναι ότι θα τηρηθεί το 25 ως ανώτατο όριο μαθητών ανά τμήμα -εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις κτιριακών προβλημάτων σε πέντε μεγάλες πόλεις, όπου ο αριθμός δεν θα υπερβεί τους 27 μαθητές-, αυτή η θέση παραβιάζεται και δεν γίνεται καμία προσπάθεια να υλοποιηθεί”.
Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει επίσης ότι οι μαθητές υποχρεώνονται στην αγορά των ξενόγλωσσων βιβλίων που διδάσκονται στα πλαίσια του υποχρεωτικού προγράμματος στο γυμνάσιο και στο λύκειο και ζητά από το υπουργείο Παιδείας να εκδώσει εγκύκλιο με την οποία η αγορά των ξενόγλωσσων βιβλίων να γίνεται από τις σχολικές επιτροπές, όσο διαρκεί αυτό το σύστημα επιλογής των ξενόγλωσσων βιβλίων από εγκεκριμένες σειρές των εκδοτικών οίκων. Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο οφείλει να φροντίσει ώστε οι εγκεκριμένες σειρές να διανέμονται από τον ΟΕΔΒ μαζί με τα υπόλοιπα σχολικά εγχειρίδια.
Στο μεταξύ οι εκπαιδευτικοί όλης της χώρας από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν συνελεύσεις για να προγραμματίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: