Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

δραστική μείωση των αγροτικών ενισχύσεων ..........

Για τις προτάσεις της ΚΟΜΙΣΙΟΝ σχετικά με την αναθεώρηση της ΚΑΠ περιόδου 2013-2020

Αγρότισσες, αγρότες,
Τα τρία εναλλακτικά σενάρια που προτείνει η ΚΟΜΙΣΙΟΝ, για την αναθεώρηση της ΚΑΠ περιόδου 2013-2020, συμπυκνώνονται στο εξής ένα : δραστική μείωση των αγροτικών ενισχύσεων , με άμεσο στόχο το γρήγορο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Για την πλήρη κυριαρχία των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων αφού:
1) Διαχωρίζει τους αγρότες σε «ενεργούς» που θα επιδοτεί και σε «ανενεργούς» που δεν θα επιδοτούνται. Ουσιαστικά σε αυτό το διαχωρισμό έχει προηγηθεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με το μητρώο αγροτών, που σημαίνει πως για τους 273.000 περίπου «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» στη χώρα μας, θα κοπούν και οι κοινοτικές επιδοτήσεις-ψίχουλα που έπαιρναν, αυξάνοντας τη φτώχεια και εξαθλίωση.
2) Οι άμεσες ενισχύσεις μειώνονται δραστικά ανά στρέμμα, δίνονται ισόποσα και αποσυνδεδεμένα από την παραγωγή. Δηλαδή ανεξάρτητα αν καλλιεργείται ή όχι το χωράφι. Κερδισμένος είναι ο μεγαλοπαραγωγός που έχει μεγάλο κλήρο και χαμένος ο μικροϊδιοκτήτης. . Σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί κίνητρο παραγωγής αγροτικών προϊόντων για κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού.
3) Καθιερώνεται επιπλέον η «πράσινη ενίσχυση» για όσους εντάσσονται σε διάφορα προγράμματα (μόνιμα βοσκοτόπια, πράσινη κάλυψη, αμειψισπορά και οικολογική αγρανάπαυση). Έτσι ενισχύονται διάφοροι επιχειρηματίες και μεγαλοαγρότες που έχουν συγκεντρωμένη μεγάλη ιδιοκτησία γης και παραγωγής. Είναι κίνητρα μη παραγωγής για διατροφικές και άλλες ανάγκες.
Με λίγα λόγια οι επιδοτήσεις που τόσα χρόνια προπαγάνδιζαν ως το «μάνα εξ ουρανού» για τους αγρότες, αποδεικνύεται στην πράξη πως έγιναν ο νεκροθάφτης της φτωχής αγροτιάς και αποτέλεσαν το «τυρί στη φάκα», προκειμένου να βγουν από την παραγωγή οι φτωχοί αγρότες και σήμερα να θεωρούνται « ανενεργοί» ή « μη κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες.
Ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται περίτρανα πως η Ε.Ε. στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο - που για τον αγροτικό τομέα - είναι οι επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα και οι μεγαλοαγρότες.
Αυτή είναι η ΕΕ , που στηρίζουν όλα τα κόμματα του ευρωμονό-δρομου.




Αν συνυπολογίσουμε στα παραπάνω, την ήδη δραματική κατάσταση που βιώνει η μικρομεσαία αγροτιά, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα.
Στο όνομα της κρίσης οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δέχτηκαν και συνεχίζουν να δέχονται συνεχή αντιαγροτικά μέτρα.

  • Μέτρα που έχουν να κάνουν με τις εξευτελιστικές τιμές και τις απούλητες παραγωγές σε μια σειρά προϊόντα.
  • Με την ακρίβεια στα μέσα και εφόδια όπως λιπάσματα που μόνο φέτος αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 20% αλλά και φυτοφάρμακα κ.λ.π.
  • Αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ κατά 67% για υγειονομική περίθαλψη .
  • Αύξηση κατά 34% των εισφορών στον ΕΛΓΑ που ήδη έχει ιδιωτικοποιηθεί με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και που «πετσοκόβει» δραστικά τις ήδη μικρές αποζημιώσεις.
  • Το βαρύ «χαράτσι» στις γεωτρήσεις για ανανέωση αδειών.
  • Την ηλεκτρονική σήμανση στα αιγοπρόβατα που κοστίζει πάνω από 5 ευρώ ανά ζώο.
  • Το «χαράτσι» της περαίωσης που «πιάνει» όλους τους νέους αγρότες που μπήκαν σε προγράμματα αλλά και συνολικά τους αγρότες και κτηνοτρόφους με προγράμματα.
  • Την κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου και του πετρελαίου θέρμανσης που ετοιμάζεται και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Τα νέα σενάρια επομένως της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για την αναθεώρηση της ΚΑΠ 2013-2010 είναι συνέχεια όλων των προηγούμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Η απάντηση σ’ αυτή την πολιτική βρίσκεται στην ενίσχυση των γραμμών του αγώνα μέσα από το συνεπές αγροτικό κίνημα που συσπειρώνεται στην ΠΑΣΥ.
Να δημιουργηθούν παντού εστίες οργανωμένης αντίστασης και αντεπίθεσης μέσα από οποιαδήποτε μορφή που βοηθάει στην οργάνωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς και στην κατεύθυνση να πάρουν πιο μαζικά χαρακτηριστικά οι επερχόμενοι αγώνες και συλλαλητήρια.
Σε κοινή δράση και μέτωπο με τους εργαζόμενους και το ΠΑΜΕ, με τους αυτοαπασχολούμενους και την ΠΑΣΕΒΕ, με τους σπουδαστές και το ΜΑΣ, με τις γυναίκες και την ΟΓΕ.
Για την απόκρουση των χειρότερων και την δημιουργία των προϋποθέσεων για ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών υπέρ μιας αντιμονοπωλιακής κατεύθυνσης.
Σ’ αυτή την γραμμή πάλης καλεί την μικρομεσαία αγροτιά η ΠΑΣΥ και προς αυτή την κατεύθυνση αναπτύσσει τη δράση της.


19/11/2010 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΣΥ Ν.ΠΕΛΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: