Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Αναστολή για δύο χρόνια της εφαρµογής του «πόθεν έσχες»

Αναστολή για δύο χρόνια της εφαρµογής του «πόθεν έσχες» στην αγορά πρώτης κατοικίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωσταντίνου, κατά την παρουσίαση του οριστικού σχεδίου του προϋπολογισμού 2011.
Το µέτρο επρόκειτο να ισχύσει από το 2011 και η κυβέρνηση ελπίζει πως η αναστολή της εφαρµογής του θα συµβάλει στην τόνωση της κτηµαταγοράς που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση.
Πρόκειται, ωστόσο, για µέτρο που προκαλεί και αρνητικές αντιδράσεις, αφού στην ουσία ευνοεί τη φοροδιαφυγή και ακυρώνει, όπως λένε οι ασκούντες κριτική, την κατεύθυνση της διαφάνειας και φορολογικής δικαιοσύνης που επιχειρεί το οικονοµικό επιτελείο.
Επιπλέον, ακόµη κι αν το µέτρο δώσει «ανάσα» στην κτηµαταγορά, η όποια ώθηση ενδεχοµένως ακυρωθεί όταν από τα µέσα του 2011 αυξηθούν οι αντικειµενικές αξίες και ενώ στις αρχές του έτους θα ενταχθούν στο σύστηµα των αντικειµενικών αξιών οι οικισµοί που σήµερα είναι εκτός.
Μπορεί, όπως παραδέχονται οι άνθρωποι του χώρου, από µόνο του το µέτρο να µην αναστρέψει το κλίµα, αφού η κρίση της αγοράς ακινήτων είναι πολύ βαθιά, ωστόσο η αναστολή του σηµαίνει µία επιβάρυνση λιγότερη, σε µια χρονιά όπου η µείωση των τιµών στις κατοικίες ίσως θα είναι διψήφια και η µεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ.
Οι παράγοντες της κτηµαταγοράς υποδέχτηκαν την ανακοίνωση πολύ θετικά.
Σε ανακοίνωση της, η Ομοσπονδία Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, τονίζει ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι θετικό και δίνει αισιοδοξία σε ένα εκατομμύριο και πλέον εργατοτεχνίτες συνεργάτες, άμεσα ή έμμεσα εμπλεκομένους με την οικοδομική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται:
«Δυστυχώς όμως, την χρονική περίοδο που διανύουμε ευρισκόμενοι κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των φορολογικών μέτρων που έχουν πλήξει τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις, το μέτρο της αναστολής του "πόθεν έσχες" δεν αρκεί για να
ενεργοποιηθούν εκ νέου οι επιχειρήσεις μας. Mε το φορολογικό νόμο επεβλήθηκαν φόροι, οι οποίοι λειτουργούν ανασταλτικά για την ανέγερση νέων κτιρίων».
Σύμφωνα με την ΟΜΚΟΕΕ, οι φόροι αυτοί είναι:
α) ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) που καλούνται να καταβάλλουν οι κατασκευαστικές εταιρείες ως αυτοπαράδοση για τα ακίνητα που δεν έχουν πουλήσει, πέντε χρόνια μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας και
β) η φορολογική επιβάρυνση των οικοδομικών επιχειρήσεων για τα ακίνητα που δεν έχουν πουλήσει με φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, μετά απί τρία χρόνια από την έκδοση της οικοδομικής άδειας (από επτά που ίσχυε).
«Για το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας είναι επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να τονωθεί η επιχειρηματικότητα:
α) ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) αυτοπαράδοσης να καταβάλλεται πέντε χρόνια μετά την ηλεκτροδότηση των κτιρίων και
β) ο ΦΜΑΠ να ισχύει και για τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις επτά χρόνια μετά την έκδοση των οικοδομικών αδειών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΟΜΚΟΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: