Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΓΥΡΟΥ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Στις 8 Νοεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα «πρώτη εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των εκλογών στα τοπικά κρατικά όργανα των περιφερειών και των δήμων». Η ΚΕ θα επεξεργασθεί τα πρώτα συμπεράσματα με την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου, θα τα θέσει σε συζήτηση στις κομματικές οργανώσεις, στις οργανώσεις της ΚΝΕ, στους φίλους, οπαδούς, συνεργαζόμενους και όσο γίνεται ευρύτερα, ώστε να διαμορφωθούν τα τελικά.
Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου ανέδειξαν τα ψηφοδέλτια, που πανελλαδικά στήριξε το ΚΚΕ με τον τίτλο ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, σε ανερχόμενη δύναμη με απόσπαση χιλιάδων νέων ψήφων, έτσι ώστε να αναγνωρίζεται ότι το Κόμμα είναι το μοναδικό κόμμα που αύξησε τις δυνάμεις του σε ψήφους και ποσοστά. Με τα ως τώρα δεδομένα, σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του 2009, σημειώνεται αύξηση των ψήφων κατά 70.000. Το ποσοστό προσεγγίζει το 11%, δηλαδή αυξάνεται κατά 3,3%. Η ΚΕ εκτιμά ότι ανεξάρτητα από την ψήφο, διευρύνεται ο αριθμός εκείνων που κρίνουν θετικά εκτιμήσεις και θέσεις του ΚΚΕ, ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την εναλλακτική πολιτική μας πρόταση, αναγνωρίζουν τον αγωνιστικό πολιτικό ρόλο και τη συμβολή του Κόμματος.
Η ΚΕ ευχαριστεί και χαιρετίζει όλους εκείνους και εκείνες που έδωσαν για πρώτη φορά ψήφο στα ψηφοδέλτια που στήριξε το ΚΚΕ, αναμετρήθηκαν και άντεξαν τα φοβικά διλήμματα, τους προκλητικούς εκβιασμούς και τα καμουφλαρισμένα διπλά και τριπλά ψηφοδέλτια. Η σημαντική αύξηση των ψήφων μάς γεμίζει νέες ευθύνες, υποχρεώσεις. Κατανοούμε ότι μεγαλώνει η απαίτηση απέναντί μας να ανταποκριθούμε στην εργατική, λαϊκή συσπείρωση και πάλη, να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια και διάθεση για αγώνα ευρύτερων λαϊκών μαζών που εκτιμούν το ρόλο και τη συμβολή μας, ταυτόχρονα όμως έχουν και τις ιδιαιτέρες δικές τους απόψεις.
Η αύξηση των ψήφων και του ποσοστού του ΚΚΕ περικλείει σημαντικά ποιοτικά στοιχεία, καθώς σημειώνει μεγαλύτερη αύξηση του μέσου όρου στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις μεγάλες περιφέρειες, με κύριο στοιχείο την αύξηση στις εργατικές λαϊκές γειτονιές, σε λαϊκές περιοχές με οξυμμένα προβλήματα στους μικρούς επιχειρηματίες και αγρότες, εκεί δηλαδή που υπάρχουν αυξημένες προϋποθέσεις να διαμορφωθεί και να αποκτήσει γερά θεμέλια το κοινωνικοπολιτικό μέτωπο συμμαχίας της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους και τη μικρομεσαία αγροτιά.
Η αύξηση της δύναμης του ΚΚΕ στις τοπικές εκλογές περικλείει σημαντική δυναμική, σηματοδοτεί μια νέα πορεία συσπείρωσης ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων εναντίον της πολιτικής που εδώ και πάνω από 20 χρόνια οδήγησε στην επιδείνωση της ζωής του λαού, συνέβαλε στην όξυνση της κρίσης και οδήγησε στην σύναψη του βάρβαρου Μνημονίου που θα έχει διάρκεια και στη φάση της κρίσης και στη φάση της ανάκαμψης, όταν αυτή έλθει που έτσι και αλλιώς θα είναι αναιμική και θα την διαδεχθεί νέο κύμα κρίσης. Δυναμώνει το ρεύμα αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής συσπείρωσης, κερδίζει έδαφος η εναλλακτική πρόταση διεξόδου με στόχο τη λαϊκή εξουσία, οικονομία.
Το ΠΑΣΟΚ υπέστη σημαντική μείωση των δυνάμεών του, ενώ η ΝΔ δεν μπόρεσε να πείσει τον ελληνικό λαό ότι αποτελεί δύναμη φιλολαϊκής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, παρά τον ελιγμό της να προβάλλει τον δήθεν αντιμνημονιακό της χαρακτήρα. Η καταδίκη του ΠΑΣΟΚ είναι καθαρή και αδιαμφισβήτητη, παρότι χρησιμοποίησε στην προεκλογική περίοδο δεύτερα ψηφοδέλτια σε αρκετές περιπτώσεις, με στόχο να υποκλέψει ψήφους, να καμουφλάρει την πτωτική του πορεία, επιστρατεύοντας ταυτόχρονα τη γνωστή συκοφαντία περί ενιαίου αντιπασόκ μετώπου από όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Η ΚΕ εκτιμά ότι ένα μεγάλο μέρος αποχής που σημειώθηκε ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στο δήμο της Αθήνας, εκφράζει λαϊκή δυσαρέσκεια και καταδίκη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, έχει σχετικά μεγαλύτερο πολιτικό βάθος σε σύγκριση με το αντίστοιχο φαινόμενο των ευρωεκλογών. Εκφράζει θετικές διεργασίες, που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, για απεγκλωβισμό από τα αστικά κόμματα και τη λογική της διαχείρισης της κρίσης του συστήματος.
Η αποχή αντανακλά επίσης σε σημαντικό βαθμό καταδίκη και απέχθεια απέναντι στα φοβικά και εκβιαστικά διλήμματα που εξαπέλυσε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.
Η ΚΕ εκτιμά ότι ένα μέρος της αποχής, ιδιαίτερα ανάμεσα σε λαϊκές μάζες που δεν έχουν πάρει μέρος στους αγώνες, σε νέες ηλικίες, είναι αποτέλεσμα της επίδρασης της συστηματικής προπαγάνδας και συκοφάντησης του οργανωμένου αγώνα, της ταξικής πάλης, της καλλιέργειας με διάφορους τρόπους και μέσα ατομισμού, αναζήτησης ατομικής λύσης στα οξυμμένα προβλήματα.
Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του και όσο εξαρτάται από αυτό για να συμβάλλει ώστε να κατανοηθεί ευρύτερα ότι η αποχή δεν αποτελεί όπλο πίεσης απέναντι στην αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική. Αντίθετα μειώνει τη δυνατότητα που διαγράφεται σήμερα, να γίνουν ταχύτερα βήματα, σε όσο το δυνατό πιο σύντομο χρονικό διάστημα, προς την ανατροπή του αρνητικού συσχετισμού που βασικό κορμό έχει τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν ενεργό μέρος στον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, στον ιμπεριαλισμό, να συναντηθούν με το ΚΚΕ, να συσπειρωθούν σε γραμμή αντεπίθεσης, ρήξης και ανατροπής. Να κατανοηθεί επίσης ότι η ψήφος που δόθηκε στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμβάλλει στην ενίσχυση του ριζοσπαστικού λαϊκού μετώπου που μάχεται με σταθερότητα, συνέπεια, χωρίς ταλαντεύσεις και παραπλανητικούς ελιγμούς κόντρα στην κυρίαρχη πολιτική.
Καλεί επίσης όλους εκείνους που θέλησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους ψηφίζοντας άλλους συνδυασμούς πλην ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να σκεφθούν ότι η ψήφος αυτή δεν δίνει πολιτική διέξοδο, καθώς η αντιπολιτευτική προπαγάνδα των κομμάτων αυτών δεν θίγει τον πυρήνα της στρατηγική τους αλλά επί μέρους πλευρές και τακτικές. Η πραγματική αντίθεση στην οικονομία, στην κοινωνία γενικότερα, βρίσκεται ανάμεσα στα μονοπώλια, τα συμφέροντα του κεφαλαίου από τη μια και τον εργαζόμενο λαό από την άλλη.
Η ΚΕ διαβεβαιώνει ότι το ΚΚΕ θα ανταποκριθεί στις αυξημένες ευθύνες του, θα πολεμήσει όσες αδυναμίες έχει εντοπίσει στη δράση του. Θα συγκεντρώσει την προσοχή του στην ανάταση του αγωνιστικού πνεύματος, στην είσοδο στην οργανωμένη πάλη νέων λαϊκών μαζών και νεολαίας, θα κάνει νέες προσπάθειες για τη λαϊκή συσπείρωση και συμμαχία της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολουμένων, της φτωχής αγροτιάς, των νέων, των γυναικών.
Ο εργαζόμενος λαός θα αντιμετωπίσει άμεσα ένα νέο κύμα αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων, νέο κύμα αυταρχισμού, καθώς η κρίση θα οξυνθεί, τόσο στην Ελλάδα όσο και γενικότερα στην Ευρώπη. Θα αντιμετωπίσει τη σχεδιαζόμενη συνδιαχείριση στο Αιγαίο, την όξυνση των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή. Απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη θα επιδιώξουμε, με όλους όσους συναντηθήκαμε και θα συναντηθούμε στην πορεία, να αντιτάξουμε ένα πιο ισχυρό ριζοσπαστικό λαϊκό ρεύμα, ικανό να βάλει εμπόδια στα χειρότερα, να ανοίξει το δρόμο στην εναλλακτική πολιτική πρόταση που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος.
Η συσπείρωση λαϊκών δυνάμεων, σε αντίθεση με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε ριζική αντίθεση με τη βαρβαρότητα του Μνημονίου, τις επιλογές του ΔΝΤ και της ΕΕ, με στόχο ένα μνημόνιο διαρκείας, πρέπει να διευρυνθεί και στο δεύτερο γύρο. Καμιά ψήφος υπέρ των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ εκεί που αναμετρώνται μεταξύ τους στο δεύτερο γύρο. Ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ θέλουν και μπορούν αλλάξουν. Επομένως ο απεγκλωβισμός από τα δύο κόμματα είναι το καλύτερο και αποφασιστικότερο βήμα για να ανοίξει ο δρόμος, προκειμένου ζήσει ο λαός καλύτερες μέρες. Ο δεύτερος γύρος των τοπικών εκλογών πρέπει να σηματοδοτήσει ένα νέο βήμα, μια νέα αρχή για την ανασύνταξη του κινήματος, την αντεπίθεση.
Η ΚΕ συνιστά λευκό ή άκυρο και στην περίπτωση που στο δεύτερο γύρο υπάρχει εκπρόσωπος άλλων πολιτικών δυνάμεων ή δήθεν ανεξάρτητοι, που με την πολιτική και τη στάση τους στηρίζουν την κυρίαρχη πολιτική, παρεμβάλλουν εμπόδια και αναχώματα στον ριζοσπαστισμό. Η θητεία των δυνάμεων αυτών και των στελεχών τους στα όργανα των νομαρχιών και των δήμων ως τώρα, είτε με το μανδύα του αντάρτη και ανεξάρτητου, δεν δίνει καμιά εγγύηση απειθαρχίας και αντίστασης στις αντιλαϊκές επιλογές του Καλλικράτη.
Το επόμενο βήμα για το λαό πρέπει να γίνει τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, στα ευρύτερης σημασίας συλλαλητήρια που έχει καλέσει το ΚΚΕ, προκειμένου να διατρανωθεί η αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού ενάντια στο Μνημόνιο, και με σύνθημα να πληρώσουν τα βάρη της κρίσης οι ένοχοι, τα μονοπώλια, η πλουτοκρατία και όχι ο εργαζόμενος λαός.
Η ΚΕ χαιρετίζει την ακούραστη προσπάθεια των μελών του Κόμματος, των φίλων και οπαδών, των μελών και φίλων της ΚΝΕ για να φθάσει η φωνή, οι εκτιμήσεις, οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ σε ευρύτερα εργατικά, λαϊκά στρώματα ώστε να εκφραστεί στην κάλπη η λαϊκή αγωνιστικότητα, η θέληση για αντίσταση και πάλη προοπτικής. Από σήμερα πρέπει να δώσουμε το ίδιο ακούραστα και μαχητικά τον αγώνα για τον απεγκλωβισμό ευρύτερων λαϊκών μαζών από τα διλήμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ενόψει του δεύτερου γύρου, για να πετύχουν και να γίνουν μεγαλειώδη τα συλλαλητήρια κατά της ΤΡΟΙΚΑΣ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Καλεί τους εκλεγμένους εκατοντάδες περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους από την πρώτη στιγμή, άμεσα να βρεθούν κοντά στο λαό που υποφέρει, να αναλάβουν δράση για τα εργατικά, λαϊκά προβλήματα σε συνεργασία με τις μαζικές λαϊκές οργανώσεις, τους αγωνιστές και αγωνίστριες στον τόπο δουλειάς και κατοικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: