Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Είδηση βόμβα: Συγχωνεύονται τελικά τα νοσοκομεία Έδεσσας-Γιαννιτσών

Εισήγηση-φωτιά στο συρτάρι του υπουργού Υγείας Αν. Λοβέρδου.

Σε ποια καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλό κόστος και προβλήματα στη διοίκηση.

Εισηγήσεις για κλείσιμο νοσοκομείων προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι έχει στο συρτάρι του, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της “ΜτΚ”, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Η εντολή της τρόικας είναι δεδομένη για τον χώρο της υγείας, που ζητά συμμάζεμα στις δαπάνες και αναδιάρθρωση. Στην εισήγηση προβλέπονται ακόμη και καταργήσεις κλινικών από τα νοσοκομεία που θα διατηρηθούν. Η έκθεση που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας βαθμολογεί τα νοσοκομεία της χώρας με ποσοτικά κριτήρια.
Από άποψη κόστους, μακράν όλων βρίσκεται το “Θεαγένειο” Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, όπου η νοσηλεία κοστίζει 853 ευρώ ημερησίως, όταν ο μέσος όρος στη χώρα είναι 322 ευρώ. Ακολουθούν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (447,18), το “Παπανικολάου” (470 ευρώ), το “Παπαγεωργίου” (400), το “Ιπποκράτειο” (354,91 ευρώ) και το “ΑΧΕΠΑ” (323,76 ευρώ).
· Κλείνουν τα νοσοκομεία:
· "Γεννηματάς"
· ΙΚΑ "Παναγία"
· "Λοιμωδών"
· Γουμένισσας
· Συγχωνεύονται και από τα έξι θα μείνουν τα τρία:
· Βέροιας - Νάουσας
· Πτολεμαΐδας - Κοζάνης
· Έδεσσας - Γιαννιτσών
Εισηγήσεις για συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα -προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι- δέχεται το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της “ΜτΚ”, την ώρα που η κίνηση στα δημόσια νοσοκομεία έχει αυξηθεί κατά 30%, εξαιτίας της αδυναμίας των πολιτών να καλύψουν τα έξοδα των ιδιωτικών κλινικών.
Για επτά νοσοκομεία -“Παπαγεωργίου”, “Παπανικολάου”, “ΑΧΕΠΑ”, “Γεννηματάς”, “Ιπποκράτειο”, “Άγιος Παύλος” και “Παναγία”- προτείνεται ενιαία διοίκηση, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για υποβιβασμό νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.
Οι εισηγήσεις που εξετάζει το υπουργείο Υγείας και βρίσκονται στη διάθεση της “ΜτΚ” προβλέπουν δημιουργία πέντε πυλώνων υπηρεσιών υγείας στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι μπορούν να έχουν ενιαία διοικητικά συμβούλια και είναι οι εξής:
1. Νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”.
2. Νοσοκομείο “Παπανικολάου”, στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν γυναικολογική κλινική, παιδιατρική και παιδοχειρουργική.
3. “ΑΧΕΠΑ” και “Γ. Γεννηματάς”.
4. “Ιπποκράτειο”, στο οποίο πρέπει να αφαιρεθούν τμήματα (π.χ. γυναικολογικά) και να προστεθούν άλλα (όπως π.χ. καρδιολογική μονάδα με δυνατότητα στεφανιογραφίας και λοιπών επεμβατικών μεθόδων και πνευμονολογικό).
5. “Άγιος Παύλος”, το οποίο -εφόσον το ΙΚΑ ενσωματωθεί στο ΕΣΥ- θα συμπεριλάβει και το “ΙΚΑ Παναγίας”. Μέχρι να προχωρήσει αυτή η συγχώνευση, ως 5ος πυλώνας θα λειτουργήσει το Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο “424”, μετέχοντας και στο πρόγραμμα εφημεριών της πόλης.

Καμπανάκια για πέντε νοσοκομεία
Στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι μη ικανοποιητικές αποδοτικότητες εμφανίζουν και τα δευτεροβάθμια νοσοκομεία της περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη, όπως τα νοσοκομεία “Άγιος Παύλος”, “Γ. Γεννηματάς” και “Άγιος Δημήτριος” τα οποία παρουσιάζουν χαμηλή πληρότητα. Προτείνεται “να εξεταστεί σε σύντομο χρόνο ο μετασχηματισμός της λειτουργίας και του αντικειμένου τους” - ειδικά στην περίπτωση του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς” σε δερματολογικών κλινικών. Για το νοσοκομείο “Θεαγένειο” προτείνεται η επέκτασή του, αλλά πρέπει να εξεταστεί το υψηλό κόστος ανά ημέρα νοσηλείας, που είναι 853 ευρώ (όταν ο μέσος όρος για τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία είναι 414 ευρώ). Για το νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου” σχολιάζεται ότι απαιτείται βελτίωση της ολικής αποδοτικότητας, καθώς η διοίκηση και η διαχείριση των πόρων κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Στα νοσοκομεία στα οποία εντοπίζονται σημαντικά περιθώρια βελτίωσης ως προς τη διοίκηση και τη διαχείριση περιλαμβάνονται το “Ιπποκράτειο” και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Έρχεται “Καλλικράτης”
“Καμπανάκι” χτυπάει και για τα περισσότερα νοσοκομεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (πλην Κοζάνης και Κατερίνης), για τα οποία αναφέρεται ότι “εμφανίζουν χαμηλή πληρότητα η οποία κυμαίνεται στο 47%-60%, παρά το γεγονός ότι έχουν επάρκεια πόρων - με εξαίρεση το νοσηλευτικό προσωπικό”. Επίσης σημειώνεται ότι νοσοκομεία όπως της Έδεσσας, της Νάουσας, της Κοζάνης και των Γρεβενών “εμφανίζουν μέτριες επιδόσεις που οφείλονται σε διοικητικά και διαχειριστικά προβλήματα στα οποία χρειάζονται παρεμβάσεις και βελτιώσεις”. Προτείνεται δε η δημιουργία νοσοκομειακού συμπλέγματος (hospital trust) σε:
· Βέροια - Νάουσα
· Πτολεμαΐδα - Κοζάνη
· Έδεσσα - Γιαννιτσά.
Επίσης προτείνεται το Γενικό Νοσοκομείο Γουμένισσας στο Κιλκίς να μετατραπεί σε κέντρο υγείας με ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και λίγες κλίνες βραχείας νοσηλείας, καθώς ο πληθυσμός του μπορεί να εξυπηρετηθεί από τα νοσοκομεία Κιλκίς και Γιαννιτσών τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

· Οσονούπω οι αποφάσεις. Μπορεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος να διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις νοσοκομείων το 2011, επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν προβλέπεται σχετικό έσοδο στον προϋπολογισμό της ερχόμενης χρονιάς, και μπορεί να δήλωσε ότι η όποια συζήτηση για συγχωνεύσεις ή καταργήσεις νοσοκομείων είναι πρόωρη, καθώς ο υγειονομικός χάρτης της χώρας, τον οποίο καταρτίζει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας θα είναι έτοιμος τον Μάρτιο, ωστόσο στα συρτάρια του υπουργείου Υγείας υπάρχουν ήδη επαρκή δεδομένα για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας. “Ο υπουργός Υγείας έχει στα χέρια του όλα τα στοιχεία για να αποφασίσει τι παρεμβάσεις πρέπει να κάνει σε κάθε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας της χώρας” τονίζει στη “ΜτΚ” ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Μάριος Σαλμάς, που ερμηνεύει ως προσπάθεια να κερδηθεί πολιτικός χρόνος το γεγονός ότι ο κ. Λοβέρδος δεν ανακοινώνει ποια νοσοκομεία θα συγχωνευτούν.

 Επίσης προτείνεται το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Λοιμωδών Νοσημάτων να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, με ολοήμερη λειτουργία, με παράλληλη προσθήκη. Σε επίπεδο νομαρχιακών νοσοκομείων το υψηλότερο κόστος ημερήσιας νοσηλείας καταγράφεται στο Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου (350,63 ευρώ) και της Έδεσσας (314,58 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: