Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Η Βεγορίτιδα σήμερα έχει χάσει 90% περίπου του όγκου της

Βεγορίτιδα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας λίμνης που επί 45 χρόνια δέχεται τη ληστρική ανθρώπινη εκμετάλλευση και οδηγείται στην ολοκληρωτική καταστροφή με την ευθύνη της κεντρικής εξουσίας της Αυτοδιοίκησης, αλλά και τη συνενοχή των ντόπιων
Πτώση στάθμης κατά 90% !!
Η Βεγορίτιδα σήμερα έχει χάσει 90% περίπου του όγκου της, ενώ η στάθμη της έχει πέσει κατά 40μέτρα περίπου !! H μείωση του όγκου της λίμνης φθάνει τα 20 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως (!), πράγμα που σημαίνει ότι σε 20-25 χρόνια, αν δεν αλλάξει κάτι, η Βεγορίτιδα εξαφανίζεται...
.... και γίνεται χωράφια !
Όσοι καταπατούν και καλλιεργούν αυθαίρετα την παραλίμνια ζώνη έχουν τώρα την απαίτηση να αποζημιώνονται όταν η λίμνη πλημμυρίζει τα χωράφια «τους» !

Μέτρα - Προτάσεις
Η διάσωση της λίμνης πάει «πακέτο» με τη διάσωση του καρστικού υδροφορέα με τον οποίο επικοινωνεί.
Τα κυριότερα μέτρα σωτηρίας είναι:
  1. Κατασκευή μικρών φραγμάτων των νερών που πλεονάζουν τη χειμερινή περίοδο, (π.χ. στο όρος Βόρρας), ώστε να διοχετευθούν στη λεκάνη της Βεγορίτιδας. Ματαίωση φραγμάτων, (Σκλήθρο, Εμπόριο) που σχεδιάζονται στη λεκάνη απορροής της λίμνης και θα τη «στραγγαλίσουν» ακόμη πιο γρήγορα.
  2. Απαγόρευση κάθε νέας γεώτρησης, κλείσιμο των παρανόμων.
  3. Εισαγωγή τεχνικών άρδευσης με ελάχιστες ποσότητες νερού, σχεδιασμένη αλλαγή καλλιεργειών (μέσω χρηματοδοτήσεων , προγραμμάτων, κλπ) με ξερικές ή λιγότερο απαιτητικές σε νερό.
  4. Απαγόρευση οποιασδήποτε χρήσης στην παραλίμνια ζώνη, της οποίας τα όρια πρέπει επιτέλους να καθοριστούν.

5. Απαγόρευση διοχέτευσης υγρών αποβλήτων στη λίμνη και λειτουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων. (Ο βιολογικός του Αμυνταίου «σκάλωσε», ενώ της Πτολεμαίδας λειτουργεί από 1995. Όμως την άνοιξη του 1999 350.000 κυβ. μέτρα ακατέργαστα λύματα απορρίφθηκαν στη λίμνη λόγω της οκτάμηνης επίσχεσης εργασίας στη ΔΕΥΑΠ
6. Προγράμματα εξοικονόμησης νερού - ατμού στη ΔΕΗ με σκοπό να ξαναχρησιμοποιηθεί η Βεγορίτιδα για τις ανάγκες της ΔΕΗ, όταν και εφόσον ανέβει η στάθμη της. ( Η μεταφορά νερού από τον Αλιάκμονα στον ΑΗΣ Αμυνταίου , δηλαδή από άλλη υδρολογική λεκάνη με υψόμετρο 400 μέτρα χαμηλότερα και 60 χλμ μακριά, είναι από κάθε άποψη απαράδεκτη).
7. Απαγόρευση ποτίσματος από το σύστημα καναλιών - Σουλού στη λεκάνη Σαριγκιόλ. (Ο Σουλού είναι το κυριότερο φυσικό ρέμα της Βεγορίτιδας και σημαντικότερη είναι η σωτηρία της λίμνης κι όχι το εισόδημα των αγροτών). Οριστική ματαίωση του αρδευτικού των Μπουτζακίων.
8. Συνεχής παρακολούθηση της ποσότητας και της ποιότητας των νερών της λίμνης και του τροφοδότη της.
9. Λύση του προβλήματος με βάση τους νόμους (νέα Ευρωπαϊκή οδηγία του 2000 για τα νερά).
10. Πρόσληψη ειδικών επιστημόνων σε Υπηρεσίες και Οργανισμούς, που συμμετέχουν στη διαχείριση της Βεγορίτιδας.
11. Ενημέρωση - ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.
12. Εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης της παραλίμνιας περιοχής.
Αιτίες αφαίμαξης

• Η τροφοδοσία του ΥΗΣ Άγρα μέσω της τεχνητής σήραγγας εκτροπής της Άρνισσας. Η τροφοδοσία σταμάτησε αναγκαστικά πριν λίγα χρόνια, λόγω πτώσης της στάθμης του νερού. Εκτιμάται ότι τα 3 πρώτα χρόνια αφαιρέθηκαν από την λίμνη 800 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

• Η τροφοδοσία (μέχρι το 1997), του ΑΗΣ Αμυνταίου της ΔΕΗ με 20 εκατομ. κυβ. μέτρα το έτος
• Οι χίλιες περίπου υδρο-γεωτρήσεις στη λεκάνη της λίμνης (70 εκατομ. κυβ. μέτρα ετησίως).
Άλλες αιτίες μείωσης
• Η μείωση βροχοπτώσεων της τελευταίας 15ετίας.
• Η μείωση του νερού του χειμάρρου Σουλού, λόγω του ότι οι αγρότες της Σαριγκιόλ αντλούν τα νερά που προέρχονται από τις αποστραγγίσεις των ορυχείων της ΔΕΗ, θεωρώντας τα περίπου ως ιδιοκτησία τους
• Η εκφόρτιση του υδροφορέα και επομένως και της Βεγορίτιδας στη λίμνη Νησίου του Ν. Πέλλης μέσω των πηγών Βόδα

Το πότισμα γεωργικών εκτάσεων είναι από το 1997 η κύρια αιτία για την πτώση της στάθμης της Βεγορίτιδας. Είναι απαραίτητο να αντικατασταθούν οι καλλιέργειες που απαιτούν πολύ νερό με άλλες και να καθοριστεί μια παραλίμνια ζώνη όπου θα απαγορεύεται κάθε χρήση νερού


ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΝΕΡΩΝ: όλο και χειρότερη

• Στην εκβολή του Σουλού στη Βεγορίτιδα υπάρχουν βαρέα μέταλλα και ιχνοστοιχεία (Τ i , V , Cr , Mn , Fe , Ni , Cu , Br , Rd , Sr , Mo , Pb , As ), τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από τα ορυχεία αλλά και από τα φυτοφάρμακα (Αρσενικό).

• Την περίοδο της θερμικής στρωματοποίησης πέφτει το διαλυμένο οξυγόνο στο μεταλίμνιο και στο υπολίμνιο κάτω από το όριο των 5 mg \ l (μετρήσεις 1993)
• Στα ρηχά ανιχνεύεται αμμωνία, η οποία δημιουργεί προβλήματα στην αναπαραγωγή
• Πάνω από τα επιτρεπτά όρια βρίσκονται το pH , η θερμοκρασία, ο ολικός Fe , και το Cr 6+.Τα ίδια, με εξαίρεση το Cr 6+, ισχύουν στις λίμνες Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα και Πετρών.


Συνέπεια της χειροτέρευσης των νερών της λίμνης είναι η μείωση της ιχθυοπαραγωγής και η εξαφάνιση της καραβί-δας, του κορέγονου, της πρασινοκέφαλης πάπιας, του πελεκάνου και η εμφάνιση του τσιρονιού που αντέχει σε κακής ποιότητας νερά.

Η ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών χειροτερεύει την ποιότητα των νερών και ασχημαίνει το πορτραίτο της λίμνης ΠΗΓΗ


--
Ανάρτηση Από τον/την Μαζί για την Έδεσσα στο ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ - ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ τη 11/04/2010 10:41:00 μμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: