Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

« Σε απελπιστική κατάσταση οι ροδακινοπαραγωγοί »

ΕΡΩΤΗΣΗ Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΟΣ τους κ. κ. 1. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
2. Υπουργό Οικονομικών
3. Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

ΘΕΜΑ: « Σε απελπιστική κατάσταση οι ροδακινοπαραγωγοί ».
Μέσα στην γενικότερη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μια πολυάριθμη παραγωγική τάξη πληρώνει και επί πλέον βαρύτατο τίμημα λόγω της ανεπάρκειας, της ανικανότητας και της αδιαφορίας της Πολιτείας να διασφαλίσει το ελάχιστο εισόδημά των παραγωγών και την επιβίωσή τους.
Χιλιάδες παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου έχουν παραδώσει εδώ και τρεις μήνες τη σοδειά τους χωρίς καλά-καλά να γνωρίζουν πόσα χρήματα θα πάρουν. Και σαν να μην έφτανε αυτό και αυτά τα οποιαδήποτε χρήματα που τους αναλογούν δεν τα εισπράττουν. Ο λόγος τον οποίον επικαλούνται οι μεταποιητές για να μην πληρώσουν είναι ότι ακόμη δεν τους έχει επιστραφεί ο Φ.Π.Α. το ύψος του οποίου φτάνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ.
Καταθέτω εν προκειμένω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: βιομηχανία η οποία πέραν της απορρόφησης των αγροτικών προϊόντων απασχολούσε πάνω από 200 εποχικούς εργαζόμενους, σταμάτησε να λειτουργεί και στους απολυμένους εργαζόμενους λέει ότι θα τους πληρώσει όταν εισπράξει την επιστροφή του Φ.Π.Α.
Επίσης όλοι οι ροδακινοπαραγωγοί, ακόμη περιμένουν τα … εκτιμητήρια των ζημιών του 2009 - για τις οποίες εξεδόθη υπουργική απόφαση από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. για αποζημίωση 27 εκατομμύρια ευρώ- ώστε να γνωρίζουν την ποσότητα για την οποία αποζημιώθηκαν ή δεν αποζημιώθηκαν για να υποβάλουν ενστάσεις.
Ακόμη μεγάλος αριθμός παραγωγών δεν έχουν εισπράξει τα 4 λεπτά το κιλό ως συμπλήρωμα της τιμής για την σοδειά του 2009, θέμα το οποίο ο Ερωτών είχε φέρει στην Βουλή με την υπ’ αριθ. 980/11-05-2010 ερώτηση και στην οποία η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει απαντήσει.
Στα παραπάνω να προστεθεί και η τεράστια ζημιά την οποία οι παραγωγοί υπέστησαν στις πρώιμες ποικιλίες από την παρατεταμένη απεργία των μεταφορέων μεσούσης της θερινής περιόδου.
Αψευδής μάρτυς των συνεπειών τόσο από την απεργία όσο και από τον καύσωνα που έδωσε την χαριστική βολή, είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γιώργος Κανελλόπουλος. Μάλιστα επισκέφθηκε τον Νομό εκείνες τις ημέρες και διαπίστωσε το μέγεθος και την έκταση των καταστροφών και στην ουσία αποστόμωσε τον ΕΛΓΑ που κατά την πάγια τακτική του ούτε είδε ούτε άκουσε για καύσωνα.

Επειδή οι ροδακινοπαραγωγοί είναι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν σε περιοχές που η συγκεκριμένη παραγωγή είναι μονοκαλλιέργεια.
Επειδή ολόκληρες κοινωνίες αποζούν από την ροδακινοπαραγωγή είτε άμεσα ως καλλιεργητές είτε έμμεσα ως απασχολούμενοι στην συγκομιδή, στις μεταφορές, στην μεταποίηση για ένα όγκο 400.000 τόνων.
Επειδή είναι ένας κλάδος εξαιρετικά συναλλαγματοφόρος καθώς οι εξαγωγές κομπόστας, χυμού και προϊόντων βαθειάς κατάψυξης αποφέρουν στον κρατικό κορβανά 260 εκατομμύρια Ευρώ ετησίως.
Επειδή αποκαρδιωμένοι από όλη αυτή την κατάσταση πολλοί ροδακινοπαραγωγοί εγκαταλείπουν την καλλιέργεια κι έχουν φτάσει μάλιστα στο σημείο να ξεριζώνουν τα δέντρα τους.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

1) Εάν προτίθενται να επιστρέψουν άμεσα τον οφειλόμενο ΦΠΑ προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να εξοφληθούν ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν ενόψει μάλιστα των εορτών και να τονώσουν αγοραστικά τις τοπικές κοινωνίες.

2) Εάν θα δοθεί άμεσα εντολή στην Αγροτική Τράπεζα να χορηγήσει δάνεια στις βιομηχανίες της πρώτης ύλης που για την φετινή περίοδο δεν έχουν δοθεί, προκειμένου να αποκτήσουν ρευστότητα και να εξοφλήσουν τους παραγωγούς.

3) Πότε θα δοθεί εντολή στον ΕΛΓΑ για τα εκτιμητήρια των ζημιών του 2009 που παράνομα μέχρι στιγμής δεν απέστειλε, αν και πότε θα αποζημιωθούν οι ζημιές στις πρώιμες ποικιλίες τις φετινής παραγωγής και τέλος αν και πότε θα δοθούν τα οφειλόμενα 4 λεπτά για τη συμπλήρωση της περσινής τιμής στα συμπύρινα ροδάκινα.

Ο Ερωτών

Γιώργος Καρασμάνης
Κοσμήτορας της Βουλής
Βουλευτής Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: