Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Η κυβερνητική πολιτική αντιμετωπίζει τους μαθητές ψυχρά ως αριθμούς, ως κόστος

 
για τις μετακινήσεις των μαθητών
που φοιτούν στα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης

Τα χιλιάδες κενά των σχολείων σε εκπαιδευτικούς, τα πολυπληθή τμήματα των 28-30 και πλέον μαθητών, η υποχρηματοδότηση των σχολείων που αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις λειτουργικές τους ανάγκες (πετρέλαιο θέρμανσης, γραφική ύλη κ.ά.), η μαζική γενίκευση των αντιπαιδαγωγικών ελαστικών εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, ο σταδιακός εξοβελισμός της επιστημονικής γνώσης από το σχολείο και η αντικατάστασή της με ληξιπρόθεσμες χρηστικές δεξιότητες, συνθέτουν την πραγματικότητα της Εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Σ’ αυτήν την πραγματικότητα η λαϊκή οικογένεια αγκομαχά και στερείται για να μάθουν γράμματα τα παιδιά της ξοδεύοντας κάθε χρόνο όλο και περισσότερα χρήματα για μια κατ’ ευφημισμό δωρεάν Παιδεία που το περιεχόμενό της όλο και φτωχαίνει.
Αποτελεί πρόκληση η «εξαιρετικά επείγουσα» εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στις 16 /11, αμέσως μετά το 2ο γύρο των εκλογών, πως για το τρέχον σχολικό έτος θα λειτουργήσει μόνο εκείνα τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης για τα οποία δεν απαιτείται δαπάνη μεταφοράς των μαθητών. Μάλιστα βάζει και όριο μέχρι τις 19/11 οι γονείς να έχουν αποφασίσει, υπογράφοντας υπεύθυνες δηλώσεις, αν θέλουν τη συνέχιση της φοίτησης του παιδιού τους στο συγκεκριμένο άθλημα με δεδομένο την μη ύπαρξη δρομολογίων μεταφοράς.
Αποκαλύπτεται και στον πιο καλόπιστο ότι η αναλγησία και η απανθρωπιά αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής δεν έχει όρια.
Η κυβερνητική πολιτική αντιμετωπίζει
τους μαθητές ψυχρά ως αριθμούς, ως κόστος.
Το Υπουργείο δηλαδή απαιτεί από τους μαθητές ή να ξανασκεφτούν την επιλογή να φοιτήσουν σε αθλητικό σχολείο ή να... αγγαρευτούν οι γονείς τους, με σημαντική οικονομική - και όχι μόνο - επιβάρυνσή. Με δεδομένο ότι οι μαθητές των αθλητικών σχολείων, πέρα από τη μετάβαση από και προς το σχολείο τους, χρειάζεται να μετακινούνται και σε αθλητικούς χώρους για προπόνηση, μια ανάγκη που δεν καλύπτεται στις εγκαταστάσεις του σχολείου όπου υπάρχουν και κίνδυνοι για τους μαθητές (π.χ. με την προπόνηση σε τσιμεντένιο προαύλιο).
Το κράτος που τόσο πρόθυμα και γρήγορα χρηματοδοτεί με δισεκατομμύρια τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές και τους μεγαλέμπορους με επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και «κίνητρα», αρνείται να δώσει τα ψίχουλα που χρειάζονται για τη μεταφορά των μαθητών και την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των σχολείων.
Η « Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει ως απαράδεκτη την ενέργεια αυτή του Υπουργείου και διεκδικεί μαζί με γονείς και μαθητές την επίλυση της μεταφοράς των μαθητών με την άμεση καταβολή των αναγκαίων κονδυλίων από το κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: