Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Προχωρά η αναστήλωση το Μαυσωλείο ου Αχμέτ Μπέη Εβρενόσογλου

Κατά τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Γιαννιτσών έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια αναστήλωσης των μνημείων του δυτικού τομέα της πόλης των Γιαννιτσών.Οι αναστηλώσεις αυτές αποτελούν εξειδικευμένες και πολυδάπανες εργασίες, οι οποίες πραγματοποιούνται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού. Μετά την επιτυχημένη αναστήλωση του Μαυσωλείου του Γαζή Εβρενός σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας και του Πύργου του Ρολογιού, ο Δήμος Γιαννιτσών αυτήν την περίοδο υλοποιεί την αναστήλωση του Μαυσωλείου του Αχμέτ Μπέη Εβρενόσογλου.

Το μαυσωλείο, γνωστό στην πόλη ως «τουρμπές» βρίσκεται σε πάροδο της οδού Στράντζης (απέναντι από την κεντρική είσοδο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου). Πρόκειται για ένα διώροφο, σχεδόν τετράγωνο σε κάτοψη κτίριο, πλευράς σχεδόν 8μ., που καλύπτεται με τρούλο εδραζόμενο σε οκταγωνικό τύμπανο. Στον όροφο υπήρχε μιχράμπ, το οποίο μαρτυρεί τη λειτουργία εκεί μικρού τεμένους. Οι δύο όροφοι δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους. Η πρόσβαση στον όροφο γινόταν μέσω μιας εξωτερικής ξύλινης κλίμακας στο βόρειο τοίχο, η οποία οδηγούσε σε τοξωτή θύρα στη Βορειοδυτική γωνία που εξασφάλιζε την είσοδο στο εσωτερικό του ορόφου. Ο τουρμπές είναι κτισμένος με το πλινθοπερίκλειστο σύστημα και φέρει εσωτερικά και εξωτερικά επίχρισμα.

Πολλοί μελετητές ταυτίζουν το μνημείο με το μαυσωλείο του εγγονού του Γαζή Εβρενός, του Αχμέτ Μπέη Εβρενόσογλου. Κατά τα τελευταία χρόνια έχει διατυπωθεί μία νέα άποψη, η οποία συνδέει το μνημείο με εκπαιδευτικές λειτουργίες και χρήση. Η αναστήλωση αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το επόμενο διάστημα και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική γιατί συμβάλλει στη διάσωση της αρχιτεκτονικής παράδοσης των Γιαννιτσών.

Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του στο χώρο του Μαυσωλείου ο δήμαρχος Γιαννιτσών δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
Έχουμε διατυπώσει και στο παρελθόν τη θέση μας για την αξιοποίηση των Μνημείων της πόλης. Ειδικά αυτών που είναι ταυτισμένα με την ιστορία της, την αρχιτεκτονική και την κουλτούρα της. Μετά την ολοκλήρωση της αναστήλωσης του Μαυσωλείου Γαζή Εβρενος και την αποκατάσταση του Πύργου του Ρολογιού προχωράμε στην αναστήλωση του Μαυσωλείου του Αχμέτ Μπέη. Τα Οθωμανικά μνημεία αποτυπώνουν την ιστορική διαδρομή της πόλης των Γιαννιτσών σε μια συγκεκριμένη περίοδο και η ανάδειξή τους αποτελεί στοιχείο με πολύπλευρη ωφέλεια για την τοπική κοινωνία. Η τουριστική αξιοποίηση τους, ιστορική τους αξία, και η αρχιτεκτονική τους ιδιαιτερότητα αποτελούν στοιχεία που παραπέμπουν σε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε.
Πιστεύω ότι βαδίζουμε σε σωστό δρόμο και πλέον με τις δυνατότητες ανοίγονται μπροστά μας, στο τρίπτυχο Αρχαία Πέλλα, Οθωμανικά Μνημεία, Ιστορικές εκκλησίες και Μοναστήρια, θα μπορέσουμε να στηρίξουμε επάνω σε αυτό, έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης του νέου δήμου Πέλλας»

Γραφείο τύπου Δήμου Γιαννιτσών

Δεν υπάρχουν σχόλια: