Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

6ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Ένα πραγματικό υπερθέαμα απόλαυσαν οι Πόντιοι που έφτασαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας στην Κοζάνη, όπου το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε το 6ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, με τη συμμετοχή 1.800 χορευτών από 386 ποντιακά σωματεία της χώρας.
Η τελετή έναρξης ήταν φαντασμαγορική, καθώς οι σχεδόν 2.000 χορευτές των εκατοντάδων σωματείων άρχισαν, υπό τους ήχους της ποντιακής μουσικής, να μπαίνουν χορεύοντας στο κλειστό δημοτικό στάδιο της Λευκόβρυσης από τις τέσσερις εισόδους του σταδίου, καταχειροκροτούμενοι από τους 3.500 και πλέον θεατές που είχαν κατακλύσει το υπερσύγχρονο και ολοκαίνουργιο κλειστό. Οι νεαροί χορευτές και οι νεαρές χορεύτριες σχημάτισαν ομόκεντρους κύκλους, μέχρι που γέμισαν ασφυκτικά τον αγωνιστικό χώρο.
Αμέσως μετά την εντυπωσιακή έναρξη, ένα ένα τα ποντιακά σωματεία παρουσίασαν ποντιακούς χορούς από διάφορες περιοχές του Πόντου: Τραπεζούντα - Ματσούκα, Αργυρούπολη, Καρς Καυκάσου, Μεταλλεία Λευκού Όρους, Πάφρας κ.ά.
Το Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών έχει καταξιωθεί, καθώς πρόκειται για έναν πολιτιστικό θεσμό που ενώνει την ποντιακή νεολαία από τη μία έως την άλλη άκρη της ελληνικής επικράτειας: από Φλώρινα έως τον Έβρο, και από την Κέρκυρα, την Πρέβεζα, την Πάτρα, την Αθήνα έως την Κρήτη, την Κω και τη Ρόδο.
Το φετινό 6ο φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του μαθητή, αθλητή και εθνομάρτυρα Συμεών Ανανιάδη, ο οποίος απαγχονίστηκε το 1921 μετά από άδικη απόφαση του παράνομου κεμαλικού δικαστηρίου στην Αμάσεια του Πόντου μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες άπορους προκρίτους του ποντιακού ελληνισμού, με την κατηγορία ότι η αθλητική του περιβολή στο Κολλέγιο “Ανατόλια” της Μερτζιφούντας, όπου φοίτησε, θύμιζε την ελληνική σημαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: