Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Επιστολή διαμαρτυρίας Αντιπεριφερειάρχη για την αναστολή λειτουργίας του Παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κρύας Βρύσης


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης διαμαρτύρεται, με επιστολή του προς την αρμόδια Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα. Λούκα Κατσέλη και τον Διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο, για την αναστολή λειτουργίας του Παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κρύας Βρύσης. Όπως αναφέρει ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, η συγκεκριμένη Απόφαση είναι ανορθολογική και επιβαρύνει την ήδη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι της Ελληνικής Περιφέρειας. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:  
Προς:
κα. Λούκα Κατσέλη 
     Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
                       Σταδίου 29, 10110 Αθήνα
κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο
Διοικητή ΙΚΑ 
       Μενάνδρου 41-43, 10437 Αθήνα
Κυρία Υπουργέ και Κύριε Διοικητά,
Η χώρα μας βυθίζεται σε μία άνευ προηγουμένου οικονομική ύφεση την οποία βιώνει με ιδιαίτερη σφοδρότητα η ελληνική περιφέρεια. Καθημερινά μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων οδηγούνται στην χρεωκοπία και οι εργαζόμενοί τους στην ανεργία. Η οικονομική ύφεση εξελίσσεται σε κοινωνική και οι επιπτώσεις αναμένονται να επηρεάσουν δυσμενώς την κοινωνική συνοχή και αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας, στην περίπτωση που δεν ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα από την πολιτεία.
Η αναστολή λειτουργίας του Παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της Κρύας Βρύσης με την υπ. αριθμ. Υ20/566/15-4-2011 Απόφασή του Διοικητή ΙΚΑ, έρχεται να επιδεινώσει τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι συναλλασσόμενοι επιχειρηματίες, απασχολούμενοι ιδιωτικοί υπάλληλοι και συνταξιούχοι της περιοχής. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης Απόφασης προκαλεί πλέον προβλήματα βιωσιμότητας για πολλές επιχειρήσεις της περιοχής που απασχολούν μικρό αριθμό υπαλλήλων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί, αφού αναγκάζει τους συναλλασσομένους να μετακινούνται οδικώς σε μεγάλη απόσταση. Η προκληθείσα απώλεια εργατοωρών και το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος που προκαλείται υπερβαίνουν κατά πολύ το προσδοκώμενο όφελος από την εξοικονόμηση λειτουργικών εξόδων με την αναστολή λειτουργίας του οικείου Παραρτήματος. Εξάλλου, το συγκεκριμένο κατάστημα λειτουργεί με τη Διευθύντρια και μία μόνο συμβασιούχο υπάλληλο, παρά το μεγάλο εργασιακό φόρτο που αντιμετωπίζει.
Το Παράρτημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της Κρύας Βρύσης εξυπηρετεί έναν πληθυσμό της τάξης των 15.000 κατοίκων, σε μία αγροτική περιοχή με δυναμική οικονομία εξαγωγικού χαρακτήρα. Η αναστολή της λειτουργίας του αντιμετωπίζεται από την τοπική αγορά με αγανάκτηση αλλά και προβληματισμό για το μέλλον αφού και ανορθολογική είναι και, πρακτικά, ανεφάρμοστη.
Η ελληνική περιφέρεια αποτελεί τον μεγάλο τροφοδότη σε φυσικούς πόρους και αγαθά των μεγάλων αστικών κέντρων και του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας που συγκεντρώνει τον μισό πληθυσμό της χώρας. Η οικονομική ύφεση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία και όχι απειλή για την Ελληνική περιφέρεια εφόσον διατηρηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την υποστήριξη και ανάπτυξη υγειών και βιώσιμων επιχειρήσεων. Αποφάσεις αναστολής της λειτουργίας νευραλγικών υπηρεσιών στην ελληνική περιφέρεια ισοδυναμούν με την πλήρη αποδυνάμωση της υπαίθρου και ουσιαστικά τορπιλίζουν την παραγωγική βάση της χώρας.
Στην κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, σας καλώ να αναθεωρήσετε άμεσα την παραπάνω Απόφασή σας και να ενεργήσετε στην κατεύθυνση ενίσχυσης και όχι αποδυνάμωσης των περιφερειακών δομών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά σας.
Παραμένω στη διάθεσή σας για την αποστολή διευκρινιστικών στοιχείων, αναμένω τη θετική ανταπόκρισή σας και εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας, σύμφωνα με τις προσδοκίες για ανάπτυξη και ευημερία των ελλήνων πολιτών. 
Με εκτίμηση,
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας
  Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: