Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

«Σύγχρονη Εποχή»

Αποσπάσματα από την εισήγηση στην βιβλιοπαρουσίαση των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή» στο χώρο της έκθεσης φωτογραφίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας του Δήμου Θεσσαλονίκης
Μαζική ήταν η προσέλευση κυρίως της νεολαίας, στην εκδήλωση βιβλιοπαρουσίαση που έγινε σήμερα το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται η έκθεση με φωτογραφίες από τη «Δράση του ΔΣΕ 1946 - 1949 και τη Ζωή της Πολιτικής Προσφυγιάς», που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ. Η Έκθεση ολοκληρώνεται την Παρασκευή 15 Απριλίου και λειτουργεί καθημερινά από τις 10 π.μ. εως τη 1 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ..
Στην εκδήλωση βιβλιοπαρουσίαση, ο Φάνης Παρρής, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσίασε τις εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής «Η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ 1946-1949» και «Η 3η Συνδιάσκεψη της ΚΕ του ΚΚΕ 10-14 Οκτώβρη 1950». Δύο βιβλία που σχετίζονται άμεσα με το περιεχόμενο της φωτογραφικής έκθεσης.
Όπως είπε ο Φ. Παρρής, «Η «τρίχρονη εποποιϊα του ΔΣΕ» εγκαινίασε μια ολόκληρη σειρά εκδόσεων προβολής του ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ. Ακολούθησαν η έκδοση σε φωτογραφική αναπαραγωγή  του  Περιοδικού Δημοκρατικός Στρατός, καθώς και δεκάδες βιβλία αναμνήσεων που επίσης αποτέλεσαν και αποτελούν πολύτιμη πηγή άντλησης μαρτυριών καθώς και στοιχείων της καθημερινής ζωής και πάλης των μαχητών και των μαχητριών του ΔΣΕ.
Η κυκλοφορία αυτών των εκδόσεων από τη Σύγχρονη Εποχή, δεν αποτελεί απλώς προσπάθεια ερευνητικής – ιστορικής ανάδειξης των γεγονότων.
Στο επίκεντρο της προσπάθειας βρίσκεται η ανάδειξη του ΔΣΕ, ως κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην  Ελλάδα.
Η έκδοση μια σειράς άλλων ντοκουμέντων όπως η «3η Συνδιάσκεψη» του 1950. Καθώς και άλλα όπως τα υλικά της 6ης Ολομέλειας 1956, η Συλλογή Προγραμματικά ντοκουμέντα του ΚΚΕ, και η 12 Ολομέλεια του 1968, έχουν σκοπό να συμβάλλουν στη μελέτη της ιστορίας και της εξέλιξης της στρατηγικής του Κόμματος».
Αναφερόμενος ειδικά στην έκδοση των πρακτικών της 3ης Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ του 1950, σημείωσε ότι «πρόκειται για ντοκουμέντο του Κομματικού Σώματος που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβρη 1950 στη Ρουμανία και αποτελεί την πρώτη συλλογική αποτίμηση σε αυτό το επίπεδο του αγώνα του ΔΣΕ καθώς και της ΕΑΜικής περιόδου.
Η 3η συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο μετά την έναρξη της πολιτικής προσφυγιάς για το σύνολο των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού. Έτσι το Β΄ Θέμα ασχολήθηκε με τα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων αλλά και την ενεργή ένταξή τους και συμμετοχή στη σοσιαλιστική οικοδόμηση στην Σοβιετική Ένωση και τις Λαϊκές Δημοκρατίες.
Διαβάζοντας τη σχετική εισήγηση καθώς και τις ομιλίες ο αναγνώστης θα έρθει αντιμέτωπος με τις τεράστιες δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπίσουν. Όπως η ανάγκη συνένωσης των οικογενειών καθώς παιδιά είχαν χάσει τους γονείς τους, η ανάγκη εκμάθησης της γλώσσας της χώρας υποδοχής καθώς και η ανάγκη οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ να ανταποκριθούν στις συνθήκες της μεγάλης βιομηχανίας, με δεδομένο ότι η προηγούμενη εργασιακή εμπειρία τους ήταν βασικά από την αγροτική παραγωγή.  Αδιάψευστοι μάρτυρες αυτών των δυσκολιών αλλά και της προσφοράς των σοσιαλιστικών χωρών που τους υποδέχθηκαν, είναι τόσο οι φωτογραφίες της έκθεσης όσο και οι ίδιοι οι πολιτικοί πρόσφυγες και τα παιδιά τους».


 

                               Το Γραφείο Τύπου
                                της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: