Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Από τις ΑΙΓΕΣ στην Οξφόρδη

Στα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Από τον Ηρακλή στο Μέγα Αλέξανδρο: Θησαυροί από τη βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων, ένα ελληνικό βασίλειο στην Εποχή της Δημοκρατίας» που πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Ασμόλιαν της Οξφόρδης την Τετάρτη 6 Απριλίου, παραβρέθηκε η Δήμαρχος Βέροιας, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη. Η έκθεση, η οποία φιλοξενεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των αρχαιολογικών ευρημάτων της Βεργίνας,  θα διαρκέσει από τις 7/04 έως τις 29/08 και τελεί υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ενώ διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού - ΙΖ' Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Ασμόλιαν σε συνεργασία με το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων στις Αιγές, την Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο και το Τμήμα Κλασικών Σπουδών της Οξφόρδης.
Η σπουδαιότητα της έκθεσης είναι τεράστια αφού φιλοξενείται στο αρχαιότερο πανεπιστημιακό μουσείο του κόσμου, το οποίο επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές, ακαδημαϊκοί και τουρίστες κάθε χρόνο, μεταλαμπαδεύοντας τα ιδεώδη του Μακεδονικού Πολιτισμού σε κάθε επισκέπτη. Επιπλέον, ο τίτλος και μόνο της έκθεσης, «ελληνικό βασίλειο» δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης της ελληνικότητας του Μακεδονικού Βασιλείου, ιδιαίτερα μάλιστα όταν επισφραγίζεται με το κύρος και την επιστημονική αξιοπιστία ενός εκ των κορυφαίων κέντρων διδασκαλίας και έρευνας στο πεδίο των κλασικών σπουδών διεθνώς, του Τμήματος Κλασικών Σπουδών της Οξφόρδης. Τέλος, το 80% περίπου των εκθεμάτων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, με τους επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα μιας ξεχωριστής γνωριμίας με την καθημερινή ζωή και τις συνήθειες των αρχαίων Μακεδόνων.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τον Έλληνα Πρέσβη στη Μεγάλη Βρετανία, Αριστείδη Σάδη και κατά την τελετή, μεταξύ άλλων, απηύθυναν χαιρετισμό ο Διευθυντής του μουσείου, Christopher Brown, και ο διακεκριμένος Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και κορυφαίος μελετητής του Μακεδονικού Πολιτισμού, Robin Lay Fox, ο οποίος χαρακτήρισε την έκθεση «ως τη μεγαλύτερη έκθεση κλασικών αρχαιοτήτων που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη Βρετανία».
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην έκθεση, η κα Ουσουλτζόγλου δήλωσε:
«Ως Δήμαρχος Βέροιας με ιστορική πρωτεύουσα τη Βεργίνα αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και περηφάνια που βρίσκομαι απόψε εδώ. Θα ήθελα κατ' αρχήν να συγχαρώ την Προϊσταμένη της ΙΖ' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κα Αγγελική Κοτταρίδη και τους συνεργάτες της που εμπνεύστηκαν, επιμελήθηκαν και οργάνωσαν μια τόσο σημαντική έκθεση που αναδεικνύει το μεγαλείο του Μακεδονικού Πολιτισμού και το ιστορικό συνεχές της περιοχής μας. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους συντελεστές του μουσείου για τη θερμή φιλοξενία αλλά και την άρτια οργάνωση, αντάξια της ιστορικής αξίας των ευρημάτων που εκτίθενται σήμερα εδώ.
Τα ευρήματα αυτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Μυρίζουν Ελλάδα, αντανακλούν την Ελλάδα, αποτελούν κομμάτια μιας αδιάρρηκτης ιστορικής αλυσίδας πολιτισμού και ιστορίας της Μακεδονίας. Ο φυσικός γεωγραφικός τους χώρος είναι η Βεργίνα αλλά οι ιδέες και τα ιδανικά που αυτά εκπέμπουν, ακτινοβολούν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αναχωρούμε για την Ελλάδα με την ηρεμία και τη βεβαιότητα ότι ο ιστορικός μας πλούτος βρίσκεται στα καλύτερα επιστημονικά χέρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: