Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Παναγιώτης Σαραφούδης:¨Η μείωση σε σχέση με πέρυσι άγγιξε το -25% που και τις περασμένες χρονιές λέγαμε ότι είναι πεσμένη

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Οι δρόμοι στο εμπορικό κέντρο της πόλης των Γιαννιτσών μπορεί να έδειχναν τις προηγούμενες μέρες πλημμυρισμένοι από κόσμο, όμως η ίδια... κινητικότητα δεν παρατηρήθηκε στα ταμεία των καταστημάτων. Οι έμποροι είχαν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να κρατήσουν, όσο ήταν δυνατόν, χαμηλές και προσιτές για το ευρύ κοινό τις τιμές, παρά τις αυξήσεις που έχουν σημειωθεί σε πολλά προϊόντα τον τελευταίο καιρό. Συνεπώς, αν και οι ημέρες του Πάσχα έδωσαν ένα κίνητρο προκειμένου να αναθερμανθεί κάπως η αγορά και να ανέβουν λίγο οι ρυθμοί, όπως λένε οι έμποροι, η κίνηση που σημειώθηκε κυρίως τις τρεις τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Βδομάδας - με κορύφωσή της το Μεγάλο Σάββατο - δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τα τεράστια κενά που έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες, αναγκάζοντας τους περισσότερους επιχειρηματίες να τρέχουν και να μη φτάνουν προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιαννιτσών Παναγιώτης Σαραφούδης,  σημερα το πρωι στον ΠΕΛΛΑ FM 103.2 μίλησε για την κίνηση των ημερών. «Η κίνηση με κορύφωση από την Μεγάλη Πέμπτη έως το Μεγάλο Σάββατο, ήταν καλύτερη από τις προηγούμενες μέρες, που υπήρχε απραξία. Όχι όμως ότι θα αναλογούσε για κίνηση εορταστικών ημερών. Η μείωση σε σχέση με πέρυσι άγγιξε το -25% που και τις περασμένες χρονιές λέγαμε ότι είναι πεσμένη.
Σε όλο αυτό το κλίμα συντελούν και η απώλεια αγοραστικής δύναμης όπως και η αρνητική ψυχολογία. Και αυτοί που έχουν διστάζουν να ξοδέψουν, γιατί δεν ξέρουν τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον».
«Αυτοί που ψώνιζαν από άλλες περιοχές και τα προηγούμενα χρόνια, δεν είχαν οικονομικό πρόβλημα και συνεχίζουν να το κάνουν. Όμως σε σχέση με το παρελθόν μετριάστηκε το συγκεκριμένο φαινόμενο. Η αγορά μας πλέον έχει και τα επώνυμα και τα μη επώνυμα και μπορεί να κρατήσει τον καταναλωτή».  
«Ο κόσμος πήρε για το έθιμο, αλλά περιορισμένα. Οι καταναλωτές πήραν όλα τα είδη πρώτης ανάγκης μετρημένα. Σίγουρα και πάλι έφαγαν το αρνάκι, αλλά σε ποσότητες μικρότερες από άλλες χρονιές. Όταν πέρυσι δεν νοιαζόταν αν θα μείνουν ή θα πεταχτούν, φέτος όλοι προσπάθησαν να πάρουν σαφώς τόσα όσα έπρεπε». 
«Εύχομαι να φύγουμε σύντομα από αυτό το τέλμα και περισσότερο οι έμποροι που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα, που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια, δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι ίδιοι και οι οικογένειες τους και όλοι έχουν φτάσει στο αμήν. Άλλοι είναι έτοιμοι για φυλακή με τόσα χρέη και υποχρεώσεις να τρέχουν και να μην υπάρχει διέξοδος. Κάτι πρέπει να γίνει. Ελπίζω να φωτίσει ο Θεός τους πολιτικούς και τους βουλευτές και να κάνουν κάτι. Δεν αντέχει άλλο ο εμπορικός κόσμος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: