Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Με αφορμή την 28η Απρίλη που χαρακτηρίζεται σαν Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς

H αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται,το σύνολο των αντεργατικών μέτρων κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, που οδηγούν σε επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, των όρων απασχόλησης, σε μεγαλύτερη επιβάρυνση την υγείας των εργαζομένων, επιδρούν στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, επιδεινώνουν τους όρους προστασίας της ΥΑΕ γυναικών και ανδρών.
Είναι, κατά συνέπεια, απολύτως αναγκαίο οι ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος να οργανώσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής και την προστασία της υγείας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς, υπερασπίζοντας αποφασιστικά κατακτήσεις της εργατικής τάξης, όπως ο θεσμός των ΒΑΕ, απαιτώντας την ουσιαστική εφαρμογή του θεσμού της ασφαλιστικής κάλυψης του επαγγελματικού κινδύνου από τους εργοδότες, σε όλους τους τομείς (δημόσιο και ιδιωτικό).
Η απαίτηση αυτή είναι επιβεβλημένη και αποτελεί ελάχιστο όρο, προϋπόθεση για την εφαρμογή στην πράξη της υφιστάμενης νομοθεσίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας, που συχνά, πυκνά επικαλούνται κυβέρνηση και εργοδότες.

 Απαιτείται σύγκρουση με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που εξαντλούν την ασχολία τους στα ζητήματα ΥΑΕ σε συναινετικές ημερίδες και καμπάνιες και ταυτόχρονα βάζουν πλάτη για να υλοποιηθεί η συνολική αντεργατική πολιτική που έχει επιπτώσεις την ΥΑΕ και γενικότερα τη ζωή της εργατικής τάξης.
Να αποκαλύψουμε την απάτη που υποστηρίζουν, ότι μπορεί δήθεν να συνδυαστεί η προστασία της Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων, μαζί με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη, τα ταξικά συνδικάτα και όλους τους εργαζόμενους με όλες τους τις δυνάμεις:

·             Να αγωνιστούν για να σταματήσουν αυτόν τον καθημερινό πόλεμο και την αιματοχυσία στους χώρους δουλειάς
·             Να απαιτήσουν και να επιβάλλουν μέτρα για την προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων
·             Να αναδείξουν το ζήτημα των επαγγελματικών ασθενειών σαν κορυφαίο
·             Να προχωρήσουν πιο γρήγορα στη δημιουργία επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με ταξικό προσανατολισμό
·             Να υπερασπιστούν και να παλέψουν για την διεύρυνση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Ο επιχειρούμενος αποχαρακτηρισμός σήμερα θα είναι εγκληματικός

Ριζική λύση και στα ζητήματα της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς θα επιτευχθεί μόνο με την ανατροπή αυτής της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση.

Να διεκδικήσουμε

ü  Υπεράσπιση του κατακτημένου πλαισίου των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) και γενικευμένη θεσμική εφαρμογή σε όλους τους τομείς της παραγωγής (δημόσιο και ιδιωτικό), για όλους τους εργαζόμενους και σε όλες τις περιοχές.
ü  Κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου από τον επαγγελματικό κίνδυνο.
ü  Επέκταση του ασφαλιστικού θεσμού των επαγγελματικών ασθενειών για όλους τους εργαζόμενους και για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
ü  Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας (ΤΑ) και Ιατρών Εργασίας (ΙΕ) ενταγμένου στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και κατάργηση των ιδιωτικών Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) και της ανάθεσης καθηκόντων ΤΑ στους εργοδότες των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
ü  Συγκρότηση των νομοθετικά κατοχυρωμένων Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων (ΕΥΑΕ) στη βιομηχανία, στο Δημόσιο Τομέα και ειδικά στις υπηρεσίες Υγείας και αναβάθμιση της δράσης τους.
ü  Αναβάθμιση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας στη σχετική θεματολογία (παραγωγή Ιατρών Εργασίας και Μηχανικών Ασφαλείας, κλαδικές έρευνες κλπ.) μέσα από το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και τα ΑΕΙ.

ü  Τακτικές ιατρικές εξετάσεις, συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων, με ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες.
ü  Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες έγκυες, λεχώνες και θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία, μειωμένα ωράρια, εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης κλπ.)
ü  Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία. Για ορισμένα επαγγέλματα που είναι αναγκαία η νυχτερινή εργασία, επέκταση της απαγόρευσης πέρα από τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας των παιδιών.
ü  Αύξηση των ετήσιων ημερών αδείας για όλους τους εργαζόμενους.
ü  Άδεια κυήσεως, τοκετού, λοχείας και φροντίδας των νεογέννητων ίδιες και ίσες για όλες τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η άδεια να ισχύει για δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό, με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επιπλέον, να ισχύει γονική άδεια για κάθε παιδί για ένα χρόνο (για τη μητέρα ή τον πατέρα) με αποδοχές και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφαλιστική κάλυψη. Μειωμένα ωράρια μέχρι τα παιδιά να πάνε στην πρώτη τάξη του σχολείου. Να αυξηθούν οι γονικές άδειες σε περιπτώσεις ασθένειας του παιδιού ή για την εκπαιδευτική παρακολούθησή του.
ü  Αντίστοιχα δικαιώματα και παροχές για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες με κοινωνικά επιδόματα, που να αντισταθμίζουν την απώλεια εισοδήματος που συνεπάγονται οι αυξημένες υποχρεώσεις τους κατά την περίοδο της κύησης, τοκετού και γαλουχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: