Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


«Είναι ρίσκο η ενοποίηση» είπε στο ‘’Ράδιο Πέλλα’’ και την εκπομπή ‘’Μαζί στην Πρώτη Γραμμή’’ ο Προϊστάμενος του γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Παναγιώτης Μόσχου
Μετά από πλήθος συγχωνεύσεων που είδαμε στους τομείς της υγείας, των δημοσιών υπηρεσιών, των ΔΕΚΟ, ΔΟΥ, των σχολείων, των ΑΕΙ και ΤΕΙ, μέσα στα επόμενα, άμεσα σχέδια της κυβέρνησης έρχονται οι ριζικές ανατροπές στην «πυραμίδα της εκπαίδευσης». Ο «Καλλικράτης» στις δημόσιες υπηρεσίες οδηγεί στο κλείσιμο των Γραφείων Εκπαίδευσης, στην κατάργηση δεκάδων ολιγοθέσιων σχολείων, στη συγχώνευση Οργανισμών του Υπουργείου Παιδείας, στη δραστική μείωση των διευθύνσεων της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου καθώς και στην πλήρη ανακατανομή του προσωπικού.
Ο Προϊστάμενος του γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πέλλας, Παναγιώτης Μόσχου μας μίλησε για το ζήτημα:
«Η θέση του Υπουργείου είναι να επιτευχθεί συγχώνευση των υπηρεσιών. Να υπάρξει συγκεντρωτικός χαρακτήρας. Αυτό όμως δεν είναι εναρμονισμένο με το σχέδιο του «Καλλικράτη», που προβλέπει ένα Γραφείο Εκπαίδευσης σε κάθε δήμο. Το δεύτερο σχέδιο που βγήκε από το Υπουργείο Παιδείας προέβλεπε για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας τέσσερα Γραφεία Εκπαίδευσης. Τώρα πάμε στη λύση για ένα γραφείο Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας και αντίστοιχα ένα Πρωτοβάθμιας, με έδρα και των δύο στην Έδεσσα.
Λειτουργικά θα δημιουργήσει προβλήματα.
Είναι ρίσκο η ενοποίηση αυτή. Αυτή την περίοδο οι αναπληρωτές κάνουν τις αιτήσεις τους. Του χρόνου τέτοια περίοδο θα είναι αναγκασμένοι οι συνάδελφοι να πάνε στην Έδεσσα για να τις κάνουν. Και δεν είναι μόνο αυτό, φυσικά… όλες οι γραφειοκρατικές διεκπεραιώσεις θα γίνονται εκεί και αυτό θα έχει τις δυσκολίες του, όπως και τα διοικητικά θέματα, προσωπικού, λειτουργίας σχολικών μονάδων, κ.α. Από πού θα εξυπηρετούνται; Από την Έδεσσα;
Επίσης, τα άτομα που εργάζονται εδώ ως διοικητικό προσωπικό θα πάνε πιθανότατα στην Έδεσσα, εκτός αν οι ίδιοι ζητήσουν να πάνε σε άλλες υπηρεσίες ή ακόμη και σε άλλους νομούς.
Αυτή τη στιγμή με τη δομή που υπάρχει πάμε για κατάργηση όλων των γραφείων και θα υπάρχει μόνο η Διεύθυνση στην Περιφερειακή Ενότητα και η Περιφερειακή Διοίκηση στην Θεσσαλονίκη».
Χριστίνα Παπαδοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: