Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

«Προβλήματα στην προστασία της παραγωγής με κάλυψη από αντιπαγετικούς ανεμιστήρες»

Ο Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Πέλλας, κ. Γιώργος Καρασμάνης, και ο Αναπληρωτής Γραμματέας, βουλευτής Φλώρινας, κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, αναφορικά με τα προβλήματα στην προστασία της παράγωγης με κάλυψη από αντιπαγετικούς ανεμιστήρες ,
κατέθεσαν την παρακάτω Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης,:
Αθήνα 29 /6 /2011
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ:  «Προβλήματα στην  προστασία της παραγωγής με κάλυψη από αντιπαγετικούς  ανεμιστήρες»

Από τη ψήφιση του νόμου 2342/1995 ενεργοποιήθηκε συστηματικότερα η δραστηριοποίηση και το ενδιαφέρον των παραγώγων για τα προγράμματα επιχορήγησης του ΕΛΓΑ μέσω και της αντιπαγετικής Ενεργητικής Προστασίας .
Χιλιάδες παραγωγοί μπροστά στις καταστροφές των καλλιεργειών τους από τις έντονες καιρικές συνθήκες και το παγετό έσπευσαν να θωρακίσουν μέσω της ενεργητικής προστασίας τη φυτική τους παραγωγή, δημιουργώντας  σημαντικά οφέλη για τις καλλιέργειες τους και εξοικονομώντας παράλληλα σημαντικούς οικονομικούς πόρους για τον ΕΛΓΑ.
Έως σήμερα χιλιάδες παραγωγοί έκαναν χρήση του συγκεκριμένου προγράμματος κάνοντας αιτήσεις για την εγκατάσταση αντιπαγετικών ανεμιστήρων  στις καλλιέργειες τους.
Επειδή το πρόγραμμα μέσω των αντιπαγετικών ανεμιστήρων διασφαλίζει και προστατεύει  τη παράγωγη και τα εισοδήματα των παραγωγών και ταυτόχρονα απαλλάσσει τον Οργανισμό από τη καταβολή αποζημιώσεων για ζημιές από το παγετό.
Επειδή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και η διοίκηση του ΕΛΓΑ συνεχίζει τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες αναφορικά με το πρόγραμμα Ενεργητικής Προστασίας του 2011  ανακοινώνοντας αρχικά το Φεβρουάριο ότι θα εντάξει στο πρόγραμμα  «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και στη συνέχεια τον Ιούνιο 2011, δηλώνει ότι θα πραγματοποιηθεί από τον ΕΛΓΑ, όπου επιδοτείται η αγορά και εγκατάσταση αντιπαγετικών ανεμιστήρων.
Ερωτάται ο κύριος υπουργός
1.     Πόσοι έχουν εγκατασταθεί και σε ποιες περιοχές;
2.     Πόσοι βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία και πόσοι δεν λειτουργούν;
3.     Πόσων έληξε ο χρόνος λειτουργίας τους και ποιες είναι οι σκέψεις και οι αποφάσεις του ΕΛΓΑ για την επισκευή τους προς παράταση της λειτουργίας τους ή της αντικατάστασής τους με άλλους ή την απομάκρυνση τους από τους τόπους λειτουργίας τους και την εγκατάλειψη της αντιπαγετικής προστασίας των προστατευόμενων περιοχών;

 Οι Ερωτώντες Bουλευτές

 Γιώργος Καρασμάνης
 
 Ευστάθιος Κωνσταντινίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: