Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΣΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Το Σάββατο, 2 Ιουλίου, στις 18:00, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Έδεσσας, κ. Δημήτρης Γιάννου προκειμένου να συζητηθεί το έντονο πρόβλημα που έχει προκύψει στην περιοχή μετά τη θεομηνία της 17ης Μαΐου που προκάλεσε τεράστιες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες και ειδικότερα στην κερασοπαραγωγή από τη χαλαζόπτωση.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος ανέφερε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στη συνεχιζόμενη απεργία των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, γεγονός που καθυστερεί τις εκτιμήσεις των ζημιών που υπέστη η καλλιέργεια του κερασιού. Μάλιστα, ο Δήμαρχος τόνισε ότι το πρόβλημα γίνεται εντονότερο για την περιοχή καθώς το κεράσι είναι μονοκαλλιέργεια και κατ’ επέκταση αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για τους αγρότες μας. Πέρα όμως απ’ όλα αυτά πλήττεται έντονα και η τοπική οικονομία, καθώς το προσδοκόμενο οικονομικό αποτέλεσμα δεν θα καταλήξει στην τοπική αγορά.
Ο Δήμαρχος Έδεσσας επεσήμανε στους παρισταμένους ότι πρέπει να βοηθήσουν, ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν σύντομα οι εκτιμήσεις των ζημιών και φυσικά οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Παράλληλα τους ευχαρίστησε γιατί όλοι από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν κοντά στο πρόβλημα και έκαναν ότι μπορούσαν για την άμεση αντιμετώπισή του.
Αυτό που διευκρινίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης ήταν το αναφαίρετο δικαίωμα της απεργίας που πραγματοποιούν οι γεωπόνοι, έγινε όμως κατανοητό πως με την πρώτη ευκαιρία θα γίνει αυτό που πρέπει για να ενισχυθεί ο μηχανισμός των εκτιμητών, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα η αποτίμηση των ζημιών.
Παράλληλα υπήρξε η δέσμευση για δίκαιες εκτιμήσεις, ενώ ταυτόχρονα ειπώθηκε ότι ήδη υπάρχει η αποτυπωμένη εικόνα του μεγέθους των καταστροφών που φτάνουν ακόμη και το 100% της παραγωγής του κερασιού.
Σύμφωνα με τους παρισταμένους αυτή την εβδομάδα θα υπάρχουν εξελίξεις, που μπορούν να χαρακτηριστούν θετικές για την αίσια έκβαση του ζητήματος που έχει προκύψει. Ο Δήμαρχος Έδεσσας τόνισε το συνεχές ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση του προβλήματος και υπογράμμισε ότι αν χρειαστεί θα συγκαλέσει και άλλη συνάντηση. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Βουλευτές Ν. Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη, Βασίλης Γιουματζίδης και Ηλίας Θεοδωρίδης (ο Βουλευτής κ. Γιώργος Καρασμάνης είχε ειδοποιήσει για την υποχρεωτική απουσία του), ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Χρήστος Ζαΐφης, ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Χρήστος Χατζηαντωνίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Άλκης Νουσηκύρου, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Έδεσσας και εκπρόσωποι των παραγωγών.


Γραφείο Τύπου
Δήμου Έδεσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια: