Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Επιπτώσεις του νέου Νόμου του ΕΛΓΑ . Να σταματήσουν οι απολύσεις εργαζομένων στον ΕΛΓΑ .

Από τους πρώτους μήνες εφαρμογής του νέου Νόμου-έκτρωμα του ΕΛΓΑ και τα αδιέξοδα είναι πολλαπλά για τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος αγροτικής παραγωγής.
      Απολύθηκαν 16  Γεωτεχνικοί με προϋπηρεσία στον ΕΛΓΑ 6 χρόνων, με 2 χρόνια ως μόνιμοι, πετώντας τους στην κυριολεξία στο δρόμο, διαλύοντας ζωές και οικογένειες. Εκκρεμούν και άλλες παρόμοιες δικαστικές αποφάσεις εργαζομένων στον ΕΛΓΑ με τον κίνδυνο  χιονοστιβάδας απολύσεων, αν και οι ελλείψεις  σε προσωπικό είναι εκρηκτικές.
      Την ίδια περίοδο έχουν γίνει δραστικές περικοπές στις μετακινήσεις εκτός έδρας των  γεωτεχνικών - εκτιμητών, με αποτέλεσμα  προς το παρόν να μην πραγματοποιούνται εκτιμήσεις αν και  οι ανάγκες είναι μεγάλες και να έχουν "παγώσει" καταβολές αποζημιώσεων.  Αυτή η κατάσταση είναι σε βάρος των αγροτοπαραγωγών, οι οποίοι και υπέρογκα ασφάλιστρα-χαράτσια, εξαναγκάζονται να πληρώσουν χωρίς να εξασφαλίζεται με το νέο νόμο του ΕΛΓΑ η αποζημίωση τους σε περίπτωση ζημιάς, αλλά και εκτιμήσεις των καταστροφών δεν γίνονται και μένουν «ξεκρέμαστοι». Δηλαδή ο νέος νόμος και τρόπος λειτουργίας του ΕΛΓΑ, στρέφεται ουσιαστικά κατά των παραγωγών, αλλά  καταστρατηγεί και ποδοπατάει συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις για τους εργαζόμενους. Τους  υποβαθμίζει εισοδηματικά και επαγγελματικά, ενώ ανοίγει το δρόμο για την ενοικίαση εργαζομένων και την ανάθεση του εκτιμητικού έργου σε ιδιωτικά γραφεία. Η πολιτική αυτή είναι εχθρική απέναντι στους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους και στους εργαζόμενους, που σε συνδυασμό με το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα  και την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, θα φέρει περισσότερη φτώχεια, ανεργία, ξεκλήρισμα.

                                           ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν για:
-          Να μην υπάρξει κανένας περιορισμός στις ημέρες μετακίνησης εκτός έδρας των γεωτεχνικών για το εκτιμητικό έργο, με πλήρη κάλυψη των εξόδων τους.
-          Να μην απολυθεί κανένας γεωτεχνικός, να υπάρξει επάρκεια προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους
-          Για  να σταματήσει η απαξίωση του ΕΛΓΑ, να αποσυρθεί ο νέος νόμος και να υπάρξει ΕΛΓΑ αποκλειστικά ως κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση αγροκτηνοτροφικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
                                                                                                                    Ο βουλευτής του ΚΚΕ
                                                                                                                                  Νίκος Μωραΐτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: