Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

«Συμπληρωματικό ποσό ενίσχυσης ζαχαρότευτλων 2010»

Ο Γραμματέας Αγροτικού της Ν.Δ., βουλευτής Πέλλας κ. Γιώργος Καρασμάνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Φρούδες αποδείχθηκαν τελικά οι υποσχέσεις και οι διαβεβαιώσεις που παρείχε η κυβέρνηση στους τευτλοπαραγωγούς ότι, θα πάρουν πρόσθετη ενίσχυση 10 ευρώ το στρέμμα
για τα τεύτλα που καλλιέργησαν πέρσι, σε μια προσπάθεια αναπλήρωσης της απώλειας εισοδήματός τους, από τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή τους από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αλλά και εξαιτίας των μειωμένων τιμών, που χορήγησε το 2010 η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για τα τεύτλα.

Τώρα, που έφθασε η «ώρα της αλήθειας» οι τευτλοπαραγωγοί διαπίστωσαν ότι, όσοι έλαβαν το συμπληρωματικό ποσό, είναι κατά πολύ μικρότερο από εκείνο που τους διαβεβαίωνε η κυβέρνηση, ενώ εκατοντάδες είναι εκείνοι που δεν εισέπραξαν ούτε ένα ευρώ ! Έτσι, με τον πλέον άδοξο τρόπο, οι τευτλοπαραγωγοί αντιλήφθηκαν στην πράξη πως, από το λεξιλόγιο της κυβέρνησης απουσιάζει η λέξη συνέπεια και πως αποτελούν απλά σχήμα λόγου οι διακηρύξεις περί «καλλιέργειας κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και αγροτών».

Η Ν.Δ., με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, καλεί την κυβέρνηση και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να αποκαταστήσουν άμεσα την αδικία σε βάρος των τευτλοπαραγωγών».
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης παρατίθεται παρακάτω:

Αθήνα,  22  Ιουλίου 2011
                                                          ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Συμπληρωματικό ποσό ενίσχυσης ζαχαρότευτλων 2010»
          Τους προηγούμενους μήνες η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, καθώς και κυβερνητικά στελέχη, σε διάφορες ημερίδες και συγκεντρώσεις που γίνονταν αναφορικά με τα προβλήματα στην τευτλοκαλλιέργεια, διαβεβαίωναν - μετά και από τις έντονες διαμαρτυρίες των αγροτών για τη μικρή σε σχέση με την αναμενόμενη συνδεδεμένη ενίσχυση τεύτλων που έλαβαν (25 ευρώ το στρέμμα) – πως,  θα δοθεί συμπληρωματικό ποσό ενίσχυσης ζαχαρότευτλων 2010 περίπου 10 Ευρώ το στρέμμα σε κάθε παραγωγό, δημιουργώντας με το τρόπο αυτό προσδοκίες στους παραγωγούς, που έβλεπαν τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται.
Με ανακοίνωση του στις 11.7.2011 ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημέρωσε τους παραγωγούς ζαχαρότευτλων ότι πιστώθηκε σε 6.539 δικαιούχους και ποσό 541.787,41 ευρώ ως συμπληρωματική ενίσχυση ζαχαρότευτλων για το 2010.
          Όμως όταν οι αγρότες έσπευσαν στη Τράπεζα, πιστεύοντας ότι υλοποιήθηκαν οι κυβερνητικές υποσχέσεις,  με έκπληξη διαπίστωσαν πως, τα ποσά που είχαν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους ουδεμία σχέση είχαν με τις αρχικές εξαγγελίες. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις παραγώγων που καλλιέργησαν τεύτλα το 2010 και δεν πήραν ούτε ένα ευρώ σαν συμπληρωματική ενίσχυση.
  Επειδή  οι τευτλοκαλλιεργητές  το 2010 υπέστησαν μεγάλη οικονομική ζημιά λόγω των καιρικών   φαινόμενων που έπληξαν τη παραγωγή τους, και για να τη συνεχίσουν την καλλιέργεια προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας, χρειάζονται κίνητρα.
   Επειδή  οι απαντήσεις που δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ασαφείς και δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς.
  Επειδή αποδεικνύεται ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για συμπληρωματικό πόσο ενίσχυσης στους παραγωγούς αποδείχθηκαν φρούδες και φράσεις όπως, οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης  με τους αγρότες, δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο της κυβέρνησης.
 Επειδή η πολιτεία πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των παραγώγων.

     Ερωτάται ο κύριος  υπουργός
Σε ποιές ενέργειες  θα προβεί ώστε να αρθεί η αδικία σε βάρος των αγροτών που καλλιέργησαν τεύτλα το 2010 και να τους δοθεί το ποσό της συμπληρωματικής ενίσχυσης που τους αναλογεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: