Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ο Βασίλης Γιουματζίδης μιλά για την επιθετική στάση στο διοικητή του νοσοκομείου Γιαννιτσών

Ο βουλευτής Πέλλας, Βασίλης Γιουματζίδης έδωσε συνέντευξη στο ‘’Ράδιο Πέλλα’’ 103,2 και την εκπομπή ‘’Μαζί στην Πρώτη Γραμμή’’ 10-12μμ με τη Χριστίνα Παπαδοπούλου μίλησε για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός, αλλά και την επιθετική στάση του προς τον διοικητή του νοσοκομείου Γιαννιτσών στη σύσκεψη των φορέων.
Το κράτος θέλει έσοδα, αλλά το ΣΔΟΕ γυρνάει στα μικρομάγαζα. Όλα θα βγουν από τους μικρομεσαίους; Όταν χρειάζονται πόσα δις ευρώ μέχρι το τέλος του έτους ποιοι θα τα δώσουν; 
Το ποσό είναι περίπου στα 2 δις, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει νόημα το ΣΔΟΕ να πάει σε ένα μικρό κατάστημα ή καφενείο.
Κι όμως, πάντα πιάνονται οι μικρομεσαίοι. Δε γίνεται να συνεχίζεται αυτό και να μένουν ανέγγιχτοι οι έχοντες, κ. Γιουματζίδη
Αν γίνεται αυτό, δείχνει αφενός τις αντιστάσεις που έχει η δημόσια διοίκηση και ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός. Ότι δε λειτουργεί σωστά ούτε η εφορία, ούτε το ΣΔΟΕ. Αλλά και στο βαθμό που λειτουργούν, όταν δηλαδή πιάνουν κοινώς τα μεγάλα ψάρια, μέσω της δικαστικής εξουσίας, που είναι να επιβάλλει συγκεκριμένες ποινές, ή μέσω παραδικαστικών κυκλωμάτων οι κύριοι αυτοί γλιτώνουν.
Αυτό είναι και το παράπονο των μικρομεσαίων. Τι να δώσουν άλλο με τέτοια κρίση;
Έχουν δίκιο οι μικροί επιχειρηματίες να παραπονιούνται. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι για πρώτη φορά έχουν αρχίσει να υπάρχουν στοιχεία και καταδικαστικές αποφάσεις και γίνεται σημαντική δουλειά.
Για την κόκκινη γραμμή που έγινε πράσινη, όπως ειπώθηκε για σας τι έχετε να πείτε;
Υπήρξε κάποιος δημοσιογράφος, ο οποίος επέδειξε εμπάθεια σε σχέση με μένα ή δεν ήταν καλά πληροφορημένος. Ρητά και κατηγορηματικά σε όλες τις διαδικασίες έβαλα δύο ζητήματα, αυτά που θεωρούσα και θεωρώ μέχρι σήμερα κόκκινη γραμμή. Ένα ήταν η εξίσωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης με αυτό της θέρμανσης, ζήτημα φορολογικό και το δεύτερο ήταν τα «νερά» που πρέπει να μείνουν στον έλεγχο του κράτους. Ήμουν και είμαι αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση των εταιριών ή συνολικά των δημοτικών ή κοινοτικών επιχειρήσεων που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του πόσιμου ή του νερού άρδευσης. Τα νερά είναι ο κύριο πλουτοπαραγωγικός πόρος και αν προκύψει 3ος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει λόγω της προσπάθειας ελέγχου των υδάτων σε διεθνές επίπεδο.
Σε αυτή την κατεύθυνση το έθεσα ρητά στην κυβέρνηση από τον Ιανουάριο. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η εξίσωση δεν θα περάσει για το 2011 και το 2012 ενώ υπήρξε η δέσμευση του πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών ότι για τα νερά θα υπάρξει ιδιαίτερος χειρισμός στην όποια διαδικασία προκύψει για αποκρατικοποίηση τους.
Έτσι λοιπόν η κόκκινη γραμμή που έθετα τηρήθηκε για αυτό ψήφισα το Μεσοπρόθεσμο.  
Είναι άδικη λοιπόν η κριτική του τύπου για το τι θα γίνει μετά το 2013. μέχρι τότε δεν ξέρουμε τι θα γίνει, μπορεί να είναι αυτή η κυβέρνηση, μπορεί να είναι άλλη… Αυτό πρακτικά τι σημαίνει; Ότι θα βάλουμε κόκκινη γραμμή για το τι θα γίνει και το 2020;
Για το ζήτημα της υγείας και των νοσοκομείων του νομού σε σχ΄σεη με τη διοίκηση και τη λειτουργία τους;
Πρώτον διαπιστώνω ότι μία μη πολιτική αντίθεση υπάρχει σε επίπεδο νομού Πέλλας και από την Έδεσσα και στα Γιαννιτσά. Αυτή η έντονη τοπικιστική προσέγγιση αν μη τι άλλο είναι αστεία, δε βοηθάει πουθενά και απετέλεσε επί σειρά ετών το σημείο τριβής που δεν οδήγησε στην ανάπτυξη που θα έπρεπε το νομό μας.
Δεύτερον, ήταν η διαμαρτυρία για τον ορισμό της έδρας στην Έδεσσα, που ήταν δευτερεύον ζήτημα, που δεν παίζει κανένα ρόλο το επίπεδο παροχής υπηρεσιών στους πολίτες από όποιο νοσοκομείο κι αν εξυπηρετούνται ή παίζει ρόλο εφόσον θα έχουν κοινή συνδιοίκηση το που θα συνεδριάζουν;
Αυτό που δημιούργησε το πρόβλημα ήταν η λανθασμένη ενημέρωση στην κοινωνία από πλευράς διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου Γιαννιτσών, που οδήγησε τον δήμο και τις παραγωγικές τάξεις σε μία άνευ προηγουμένου επίθεση για την πρόταση του υπουργείου Υγείας.
Η στάση σας δεν ήταν επιθετική προς τον διοικητή του νοσοκομείου Γιαννιτσών;
Σαφέστατα, ήταν επιθετική, με την έννοια ότι κανένας διοικητής δεν κάνει τέτοιου είδους συγκεντρώσεις. Ένας διοικητής είναι ένας υπηρεσιακός παράγοντας. Η συγκέντρωση είχε πολιτικά χαρακτηριστικά. Το ΔΣ του νοσοκομείου είπε την άποψη του και εξέδωσε υπόμνημα. Αν η κοινωνία ήθελε να αντιπαρατεθεί με την απόφαση του υπουργείου θα προχωρούσε σε αυτή την κατεύθυνση, όχι όμως οι πολιτικοί παράγοντες.
Ήμουν επιθετικός στο ΔΣ όχι στο πρόσωπο του διοικητή, διότι δεν είναι σοβαρή η προσέγγιση ότι το νοσοκομείο των Γιαννιτσών εξυπηρετεί 100.000 κόσμου και της Έδεσσας 40.000. Οι κάτοικοι από τον διευρυμένο δήμο Αλμωπίας, της Έδεσσας ή της Σκύδρας είναι 80.000. Όλοι στα Γιαννιτσά πάνε; Ή έβαζαν κάποια στοιχεία, όπως ότι στην έδρα θα δημιουργηθεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Αυτό είναι ψευδές. Θα δημιουργηθεί όταν υπάρξει η οικονομική δυνατότητα, τύπου 2. Αυτό δεν το διευκρίνιζαν.
Αν η έδρα πάει στα Γιαννιτσά και γίνει ένα τροχαίο στα όρια της Φλώρινας, θα πηγαίνουν οι τραυματίες στη Θεσσαλονίκη ή το αντίστροφο; Είναι λογικό ότι και τα δύο νοσοκομεία θα έχουν Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Αλλά χωρίς να διευκρινίζεται για το τύπου 2, έλεγαν χάνουμε το ΤΕΠ.
Δεν κάνουν τα ράσα τον πάπα, αλλά ο παπάς τα ράσα. 
 Δηλαδή αν έχουμε αναπτυγμένα κρεβάτια, χωρίς το αντίστοιχο επιστημονικό προσωπικό που θα αναβαθμίζει καθημερινά το νοσοκομείο, κάνουμε το λάθος και νομίζουμε ότι νοσοκομείο είναι τα εξωτερικά ιατρεία. Το νοσοκομείο θα έπρεπε να παρέχει μόνο δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια περίθαλψη και να υπάρχουν Κέντρα Υγείας αστικού τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: