Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Οι Κυβερνητικές αποφάσεις εξοντώνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Nομού Πέλλας

Το βαρύτερο ίσως τίμημα από άλλες περιοχές της Χώρας, πληρώνουν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις του Νομού Πέλλας, συνέπεια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και της κυβερνητικής ολιγωρίας για τη λήψη στοιχειωδών έστω μέτρων ενίσχυσης της αγοράς.
Μεγάλος και επίσημα καταγεγραμμένος είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο τον τελευταίο χρόνο ενώ, σε ίδια πορεία κατάρρευσης βρίσκονται και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που απλώς φυτοζωούν, εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης του τζίρου, των αυξημένων λειτουργικών εξόδων τους, καθώς επίσης της άδικης και σκληρής φορολογικής πολιτικής της Κυβέρνησης (αυξημένοι φόροι, περαίωση κλπ), οι οποίες οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στη χρεωκοπία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους τους εμπόρους, τους εργαζόμενους που απασχολούν και τις οικογένειές τους και βεβαίως την τοπική οικονομία και την τοπική κοινωνική συνοχή.
Σ΄ αυτήν την δραματική κατάσταση – με τις ακόμα χειρότερες προοπτικές – έχει καθοριστικά συμβάλλει η ακατανόητη απόφαση της Κυβέρνησής σας, με το άρθρ. 25 του Ν. 3846/2010 «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια κι άλλες διατάξεις», να προχωρήσει στην αντικατάσταση της παρ. 1 του άρθρ. 9 του Ν. 3050/2002. Αποφασίστηκε δηλαδή, άκριτα και αλόγιστα, να επιβάλλονται πλέον εισοδηματικά κριτήρια στους μικροεπαγγελματίες που δραστηριοποιούνταν σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων, που μέχρι τότε ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ.
Το τι κατορθώθηκε – διότι περί κατορθώματος πρόκειται – το βιώνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι σήμερα: Υποχρεώθηκαν όλοι αυτοί οι μικροεπαγγελματίες να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ. Με συνέπεια, σε συνδυασμό με τις δραματικές συνθήκες της αγοράς, να έχουν περιέλθει σε πλήρη αδυναμία να καταβάλλουν ακόμα και τις ασφαλιστικές τους εισφορές – πολύ περισσότερο δε να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους και να επιβιώσουν.
ΕΠΕΙΔΗ Ειδικότερα για έναν Νομό όπως αυτός της Πέλλας, παραμεθόριο και προβληματικό στο σύνολό του, οι συνεχείς χρεωκοπίες μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, έχουν δραματικές επιπτώσεις, όχι μόνον οικονομικές αλλά και κοινωνικές.
ΕΠΕΙΔΗ η εμμονή της Κυβέρνησης στην προαναφερθείσα απόφαση για τους δραστηριοποιούμενους σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων έχει ως αποτέλεσμα αυτοί να αδυνατούν να καταβάλλουν ακόμα και τις ασφαλιστικές τους εισφορές στερούμενοι έτσι τα συνταξιοδοτικά και ιατροφαρμακευτικά δικαιώματα τους.
ΕΡΩΤΑΣΘΕ κύριοι Υπουργοί
Α) Αν προτίθεστε να προβείτε άμεσα στη λήψη επιβεβλημένων αναγκαίων μέτρων ώστε να «ανασάνουν» οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες και να μπει τέλος στα λουκέτα και την αυξανόμενη ανεργία στο Νομό Πέλλας.
Β) Αν θα προχωρήσετε τελικά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους επαγγελματίες μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων όπως δημοσιεύματα αναφέρουν, επιβεβλημένης άλλωστε από τις δραματικές σημερινές συνθήκες στην αγοράς
Γ) Αν θα επανεξετάσετε την απόφαση για την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ των μικροεπαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων και την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος ασφάλισης στον ΟΓΑ;

ΠΡΟΣ τους κ.κ. 1) Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
2) Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης
3) Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: « Οι Κυβερνητικές αποφάσεις εξοντώνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του
Νομού Πέλλας»


Ο Ερωτών

Γιώργος Καρασμάνης
Κοσμήτορας της Βουλής
Βουλευτής Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: