Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Αγωνία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για τις μετακλήσεις εργατών γης

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης εκφράζει την αγωνία του για την αδικαιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στη διαδικασία μετακλήσεων εργατών γης, καθώς βρισκόμαστε στην έναρξη της περιόδου συγκομιδής για τα σπαράγγια και ακολουθούν πολλά άλλα αγροτικά προϊόντα.

Σε δήλωσή του ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Δυστυχώς μία σημαντική αρμοδιότητα άμεσα σχετιζόμενη με την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής περιφέρειας, αυτή της μετάκλησης εργατών γης για την υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής, δεν έχει δοθεί στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και παραμένει στις υπηρεσίες του κράτους. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και όχι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, όπως λανθασμένα νομίζουν αρκετοί πολίτες, διατηρεί την αρμοδιότητα για την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων από το νόμο διαδικασιών μετάκλησης αλλοδαπών εργατών γης. Παρά το γεγονός ότι πολύ έγκαιρα (17 Φεβρουαρίου) απέστειλα σχετική επιστολή προς την αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μέχρι σήμερα παρατηρείται αδράνεια στην όλη διαδικασία και, πολύ σύντομα, αναμένεται να δημιουργηθεί αδιέξοδο, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την αγροτική παραγωγή και οικονομία της περιοχής μας. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που μας έχουν δοθεί από την οικεία υπηρεσία αλλοδαπών και μετανάστευσης, μόλις πρόσφατα έγινε η τοποθέτηση Αναπληρωτή Προϊσταμένου στην Υπηρεσία, εκκρεμούν οι τοποθετήσεις των υπαλλήλων που θα πλαισιώσουν την υπηρεσία και, εδώ και δύο ημέρες, έχει καταρρεύσει το ηλεκτρονικό σύστημα υπολογιστών μέσω του οποίου γίνεται η πρωτοκόλληση και επεξεργασία των αιτημάτων για μετάκληση. Λόγω της εξαιρετικά επείγουσας κατάστασης που διαμορφώνεται, καλώ την πολιτική ηγεσία και διοίκηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης που είναι αρμόδια για το θέμα να ενεργήσουν άμεσα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να προχωρήσει η τοποθέτηση του προσωπικού και η ενίσχυσή του, ενδεχομένως με τη συνδρομή και άλλων υπηρεσιών, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Στην παρούσα, δύσκολη για όλους οικονομική συγκυρία, δεν είναι ορθολογικό να παρατηρείται ολιγωρία στη διεκπεραίωση διοικητικών υποθέσεων που αφορούν τους πολίτες και το συμφέρον της τοπικής οικονομίας».

 
Ακολουθεί η επιστολή προς τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης:



     

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                               Αρ. πρωτ.: 1326

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ     Έδεσσα  17/2/2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ

Προς:
κ. Ευθύμιο Σώκο
Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Μακεδονίας-Θράκης

Κοινοποίηση:
Μέσα Ενημέρωσης
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ                                                         

Ταχ. Δ/νση :Διοικητήριο                 

Ταχ. Κωδ.  :58200                         

Τηλέφωνο      :2381022650





Θέμα: «Επίσπευση διαδικασίας μετάκλησης εργατών γης»


Αξιότιμε Κύριε Γενικέ,

Σας γνωρίζω, λόγω σχετικής αρμοδιότητάς σας, ότι τις τελευταίες ημέρες δεχόμαστε διαρκείς πιέσεις από καλλιεργητές του Νομού, ειδικά αυτούς που έχουν σπαράγγια, οι οποίοι ανησυχούν για την συγκομιδή της παραγωγής τους εξαιτίας της μη έγκαιρης έναρξης της διαδικασίας μετάκλησης εποχιακών εργατών γης στο Νομό Πέλλας.

Η σχετική Κ.Υ.Α. δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα, οι τράπεζες δεν είναι ενημερωμένες για τον νέο τίτλο της Υπηρεσίας που θα κόβονται οι εγγυητικές επιστολές και δεν έχει οριστεί προϊστάμενος στο τμήμα αδειών διαμονής του Νομού προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της μετάκλησης. Στο μεταξύ, η ίδια η διαδικασία της μετάκλησης είναι χρονοβόρα (περιλαμβάνει παραλαβή από Δήμους, έλεγχο φακέλου από Τμήμα αδειών διαμονής, αποστολή  και έλεγχο από αρμόδιες Πρεσβείες και επαναδιαβίβαση του φακέλου στο Τμήμα Αδειών Διαμονής κτλ) και, με τα ισχύοντα δεδομένα, ελάχιστοι αλλοδαποί θα καταφέρουν να έρθουν εγκαίρως για τη συγκομιδή.

Η ολιγωρία στην έλευση των εργατών γης θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή μέρους της παραγωγής και καθυστερημένη διακίνησή της με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικού εισοδήματος για τους αγρότες της περιοχής. Δεδομένου ότι το αγροτικό εισόδημα αποτελεί τη βάση της τοπικής οικονομίας της Πέλλας οι αναμενόμενες οικονομικές επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα οδυνηρές για το σύνολο της ευρύτερης περιοχής της Πέλλας και των κατοίκων της.


Καθώς, όμως, ισχύει ήδη η συμφωνία για ελεύθερη πρόσβαση των Αλβανών υπηκόων στην Ελλάδα για ένα εξάμηνο με απλή βίζα, μήπως τελικά και προκειμένου να μη ζημιωθούν οι αγρότες του Νομού να προταθεί μια απλούστερη διαδικασία;


Σε κάθε περίπτωση, σας παρακαλώ για τις επείγουσες ενέργειές σας.

Με τιμή,


  Ο Αντιπεριφερειάρχης
             Π.Ε. Πέλλας


Θεόδωρος Θεοδωρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: