Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΟΣΟ ΠΟΤΕ Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΜΕ

10 Μαρτίου 2011
Σαν έτοιμοι από καιρό, η ΔΗΣΥΕ και η ΔΑΣ έτρεξαν να διαβουλευτούν με τη Διοίκηση της ΕΤΕ ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την προσαρμογή στο μνημόνιο.
Οι δικαιολογίες και οι λεονταρισμοί για την καταβολή του ισολογισμού αποτελούν προσβολή της νοημοσύνης των εργαζομένων αφού ήδη είχε καταβληθεί σε μια σειρά τράπεζες (χτες και στην ΑΤΕ).
Η στάση τους αποδεικνύει για άλλη μια φορά τον επικίνδυνο ρόλο τους για τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Όλα γύρω μας ανατρέπονται για χάρη της ανταγωνιστικότητας. Η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει περικοπή μισθών στην ΑΤΕ, στο μνημόνιο προβλέπεται η ένταξη των τραπεζοϋπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα και αυτοί πήγαν τάχα να ενημερωθούν για τις προθέσεις της διοίκησης...
Και φυσικά ο διοικητής είπε αυτά που όλοι περιμέναμε: «είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για να εναρμονιστούμε με τους όρους του μνημονίου…»
Πιο συγκεκριμένα: η Διοίκηση αφού έκανε μια ενημέρωση για τα 15 δις που χρωστά η ΕΤΕ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εξήγησε ότι χρειάζεται κάθε μήνα επιχειρησιακό πλάνο (αυτό που ζητάει και η ΟΤΟΕ) για να επιστραφούν αυτά τα λεφτά. Μοναδικός τρόπος για την εξεύρεση αυτών των χρημάτων είναι οι τρεις όροι που και το ίδιο το μνημόνιο αναφέρει, δηλαδή: α) η μείωση της χορήγησης δανείων, β) η πώληση περιουσιακών στοιχείων (π.χ. θυγατρικές εταιρίες) και γ) η μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης κατά 10%. Κι αυτός ο 3ος όρος, εκτός από μειώσεις δαπανών (τύπου συγχωνεύσεις καταστημάτων κλπ), περνά αναγκαστικά και μέσα από τη μείωση των μισθολογικών δαπανών!!!
Από τη μια διατυμπάνισαν με όλους τους τρόπους ότι δεν προτίθενται να αγγίξουν επιδόματα που κατοχυρώνονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, (αυτές άλλωστε οδεύουν προς κατάργηση), από την άλλη όμως επεσήμαναν ότι επιβάλλεται η ισοδύναμη μείωση του επιδόματος ισολογισμού, δηλαδή ό,τι μας έδωσαν θα το συμψηφίσουν. Έτσι κάνουν τους λογαριασμούς τους οι καλοί τραπεζίτες και έχουν σήμερα 8.5 δις κέρδη έν μέσω κρίσης.
Με τη δύναμη που αντλούν από το αντεργατικό θεσμικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης, με το θράσος που τους δίνει ο υποταγμένος συνδικαλισμός στον κλάδο, με το πάθος να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, ζήτησαν τη συναίνεση του ΣΥΕΤΕ. Αλλιώς θα νομοθετήσει η κυβέρνηση.
Η απόφαση της ΕΝΙΑΙΑΣ να μην παρευρεθεί σε μια τέτοια συνάντηση και η απαίτησή της το προεδρείο του ΣΥΕΤΕ να μη νομιμοποιήσει μια τέτοια διαδικασία ήταν μήνυμα στον εργοδότη, αλλά και προετοιμασία των εργαζομένων για να αποκρουστούν αυτά τα σχέδια χωρίς αυταπάτες ότι μόνοι μας ή με «πονηριές» μπορούμε να ξεφύγουμε από τη επίθεση. 
Θεωρούμε υπεύθυνες τις παρατάξεις που συμμετείχαν σε αυτό το «διάλογο» (ΔΗΣΥΕ και ΔΑΣ) χαρίζοντας χρόνο στους εργοδότες. Η όψιμη μη συμμετοχή της ΔΑΚΕ στο «διάλογο» δεν μπορεί να καλύψει την συνενοχή της σε όλες τις μέχρι τώρα εξελίξεις.
Καλούμε για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ. Δεν έχουν να περιμένουν ΤΙΠΟΤΑ από αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες.
Την πρώτη απάντηση εργοδοσία, Κυβέρνηση και κυβερνητικός συνδικαλισμός να την πάρουν το Σάββατο 12 Μάρτη στη Γενική Συνέλευση του ΣΥΕΤΕ. Με τη μαζική τους συμμετοχή οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν την οργάνωση και την κλιμάκωση της πάλης τους.
ΝΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ.- ΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΘΥΕΛΛΑ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
Η απάντηση των εργαζομένων στην επίθεση που γίνεται από την Κυβέρνηση, την εργοδοσία και την τρόικα πρέπει να είναι ΜΑΖΙΚΗ- ΕΝΙΑΙΑ- ΔΥΝΑΜΙΚΗ .
Γυρίζουμε την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.. Ενισχύουμε το ΠΑΜΕ, τα ταξικά κλαδικά σωματεία σε Αττική, Λάρισα και Ζάκυνθο. Να πρωτοστατήσουμε στη δημιουργία γραμματειών του ΠΑΜΕ ή κλαδικά σωματεία σε όλους τους νομούς 


Τηλ. επικοινωνίας: 6973419392, 6976954625, 2103349919

Δεν υπάρχουν σχόλια: