Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

αγωνιστικός γιορτασμός της 101ης επετείου


Συνεδρίασε την Τετάρτη 9 Μαρτίου στην Λάρισα η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, για να γίνει μια πρώτη εκτίμηση των πολύμορφων κινητοποιήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς το προηγούμενο διάστημα, αλλά και να προγραμματίσει  τη συνέχεια των κινητοποιήσεων για  το επόμενο διάστημα.
            Η Πανελλαδική Γραμματεία αποφάσισε φέτος ο αγωνιστικός γιορτασμός της 101ης επετείου της ηρωικής εξέγερσης των κολίγων στο Κιλελέρ να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Μαρτίου, 12 μ.μ.
            Ο γιορτασμός του Κιλελέρ είναι φόρος μνήμης και τιμής προς τους κολίγους που ξεσηκώθηκαν και πάλεψαν σκληρά κατά των τσιφλικάδων και των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους.  Δεν φοβήθηκαν να συγκρουστούν, έχυσαν  το αίμα τους για ν' αποκτήσει ο ξωμάχος γη, για να μπορεί να ζήσει, που τότε, επί της ουσίας, σήμαινε ζωή με αξιοπρέπεια. Ταυτόχρονα, είναι όρκος πίστης κι αφοσίωσης στο δίκιο των αγώνων που συνεχίζονται και σήμερα, με τους μικρομεσαίους αγρότες να μάχονται για να μείνουν στον  τόπο τους, να ζουν από τη δουλειά τους, αλλά και ταυτόχρονα  να δημιουργηθούν, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, οι συνθήκες για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, ενάντια στα μονοπώλια  και το εκμεταλλευτικό σύστημα, για την λαϊκή ευημερία , όπου εκφράζονται και τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς.
            Η Γραμματεία της ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες που σήμερα πλήττονται ανελέητα  και οδηγούνται στην καταστροφή,  από την  Κοινή Αγροτική Πολιτική(ΚΑΠ) της Ε.Ε και των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και όλους εκείνους  τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους που συναντηθήκαμε στις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα, να δώσουν μαχητικό και αγωνιστικό παρόν στο Κιλελέρ.
            Καλούμε τους εργαζόμενους, τους φτωχούς επαγγελματοβιοτέχνες, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, μαζικά να συμμετέχουν  με την αγροτιά στην αγωνιστική κινητοποίηση στο Κιλελέρ. Στέλνοντας  μήνυμα  για κοινή δράση και συμμαχία σε ένα λαϊκό αγωνιστικό μέτωπο, όπως αυτό προωθείται σήμερα από τις αγωνιστικές συσπειρώσεις ΠΑΣΥ, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ και όπως εκφράστηκε, αυτή η κοινή δράση όλο το προηγούμενο διάστημα, με τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στο χαράτσι των 5 ευρώ στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας,  στη ληστεία των Διοδίων, της αύξησης των εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς, στην ληστρική επιδρομή των Τραπεζών κ.α
            Το προηγούμενο διάστημα οι επιτροπές της ΠΑΣΥ, οι αγωνιστικές Ομοσπονδίες, Αγροτικοί Σύλλογοι και οι επιτροπές αγώνα, ανέπτυξαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα. Από την Ορεστιάδα ως την Κρήτη και τη Μυτιλήνη            αναδεικνύοντας την εχθρική πολιτική της Ε.Ε και της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που συρρικνώνει το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, οδηγεί σε ερήμωση την ύπαιθρο, δυναμώνει την διατροφική εξάρτηση της χώρας μας από τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στον χώρο των τροφίμων, ξεκληρίζει χιλιάδες αγρότες, μεγαλώνει το έλλειμμα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο, διαλύει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΛΓΑ, μετατρέπει τους συνεταιρισμούς και τις ΕΑΣ σε ανώνυμες εταιρείες για να κερδοσκοπήσουν οι επιχειρηματίες για μια ακόμη φορά ενάντια στους αγρότες και τα λαϊκά στρώματα, προωθεί το ξεπούλημα των κερδοφόρων συνεταιριστικών επιχειρήσεων -στις οποίες έχει το πλειοψηφικό πακέτο η ΑΤΕ- σε ξένους επιχειρηματίες. Δρομολογεί την παραπέρα  ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ με συνέπεια συνεταιρισμοί  και εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες να βρεθούν προ του φάσματος μαζικών  κατασχέσεων και πλειστηριασμών των χωραφιών και των σπιτιών τους.
            Πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συσκέψεις, εκατοντάδες περιοδείες σε χωριά, παραστάσεις σε φορείς, αποκλεισμοί των γραφείων του ΕΛΓΑ στην έδρα κάθε περιφέρειας της χώρας αλλά και σε καταστήματα της ΑΤΕ με πανελλαδικό συντονισμό. Έγιναν δεκάδες αγωνιστικές συγκεντρώσεις, αγωνιστικά συλλαλητήρια με τρακτέρ σε διάφορες περιοχές της χώρας, αναδείξαμε τους στόχους , αλλά και την κοροϊδία των λεγόμενων «αγροτικών καλαθιών» που περιφέρει ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, από περιφέρεια σε περιφέρεια, επιχειρώντας να κρύψει την ουσία της σκληρής αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης του.
            Όλο και περισσότεροι αγρότες συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται μεγαλύτεροι και πιο συντονισμένοι  αγώνες, ενάντια στην πολιτική που τόσα χρόνια ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συμφωνώντας και  εφαρμόζοντας πιστά τις αποφάσεις της Ε.Ε.
   Εφέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από  την είσοδο μας στην Ε.Ε,  αντί οι αγρότες να φάνε με χρυσά κουτάλια και  να βρουν « τη μεγάλη αγορά της Ε.Ε  για να διαθέτουμε τα προϊόντα μας», όπως μας έλεγαν, έχουμε γίνει χώρα εισαγωγής αγροτικών προϊόντων και τα δικά μας προϊόντα  πετιούνται ή πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές. Κινδυνεύουμε να λείψει το φαγητό από το τραπέζι μας.
            Τα χειρότερα έρχονται με την νέα ΚΑΠ 2014-2020 με την οποία δίνεται το τελειωτικό χτύπημα σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες της χώρας μας. Θα οδηγήσει στην καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς και στην συγκέντρωση της γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρήσεων.
            Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα σε όλες τις επιτροπές της ΠΑΣΥ στους Νομούς, στις Ομοσπονδίες και τις επιτροπές αγώνα να συνεχίσουν με αμείωτη ένταση την οργάνωση των αγροτών στους αγροτικούς συλλόγους, στην δημιουργία νέων, στην αναζωογόνηση και ζωντανή λειτουργία τους, ώστε να αποτελέσουν τα βασικά όπλα στα οποία θα στηριχτούμε για τη συνέχιση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων μας το αμέσως επόμενο διάστημα. Αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία του αγροτικού και ευρύτερα λαϊκού κινήματος ως προς τις μορφές συσπείρωσης και πάλης.
            Ιεραρχούμε τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι με τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και το κρέας και την ταυτόχρονη μεγάλη άνοδο του κόστους των ζωοτροφών και του χαρατσιού της ηλεκτρονικής σήμανσης στα αιγοπρόβατα.
            Συνεχίζουμε τον αγώνα για δημόσιο κρατικό ΕΛΓΑ, με κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει όλες τις ζημιές που οφείλονται σε φυσικά ζημιογόνα αίτια και θα αποζημιώνει τους αγρότες στο 100% της ζημιάς.
            Οι Γραμματείες της ΠΑΣΥ σε κάθε Νομό θα πάρουν τέτοιες πρωτοβουλίες και θα αναδείξουν όλα τα αιτήματα που το προηγούμενο διάστημα θέσαμε με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μας. Θα πραγματοποιηθεί ένα πλατύ άνοιγμα στα χωριά για ενημέρωση σε σχέση με την αντιαγροτική ΚΑΠ και την επικείμενη αναθεώρηση της αλλά και να ανοίξει η συζήτηση για την πρόταση της ΠΑΣΥ.
            Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ συζήτησε τέλος και για την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης της ΠΑΣΥ ώστε να μπορεί να οργανώσει τους αγώνες της αγροτιάς και να αναπτύξει τη δράση της . Για το λόγο αυτό η ΠΑΣΥ θα πραγματοποιήσει μεγάλη λαχειοφόρο το επόμενο διάστημα, οι κερδισμένοι της οποίας θα μπορούν να μετέχουν σε 6 τριήμερα ταξίδια για δυο άτομα, 3 ταξίδια στις Βρυξέλλες και 3 στο Στρασβούργο. Καλούμε όλους τους αγρότες, αλλά και τα άλλα λαϊκά στρώματα να συμβάλουν από το υστέρημα τους ώστε να ακούγεται πιο δυνατή και αποτελεσματική η αγωνιστική συνεπή φωνή της μικρομεσαίας αγροτιάς.
           
       Μάρτης 2011                                                  Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: