Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Δυσβάσταχτες συνέπειες από την υπαγωγή στον ΟΑΕΕ από τον ΟΓΑ επαγγελματιών από μικρά χωριά και περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων

Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Οικονομικών,  Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Θέμα: Δυσβάσταχτες συνέπειες από την υπαγωγή στον ΟΑΕΕ από τον ΟΓΑ επαγγελματιών από μικρά χωριά και περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων
             
Επαγγελματίες σε μικρά χωριά και περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, λαμβάνουν ειδοποιητήρια για υπαγωγή τους στο ΟΑΕΕ, από τον ΟΓΑ που ήταν ασφαλισμένοι μέχρι πρότινος. Παράλληλα τους ζητείται να καταβάλουν αναδρομικά πολλών ετών, την ώρα που όλο αυτό το διάστημα πλήρωναν τις εισφορές στον ΟΓΑ, φορέα στον οποίο άνηκαν, πολλοί απ’ αυτούς, διατηρούν καταστήματα εποχικά, τα οποία λειτουργούν λίγους μήνες. Προφανώς μια τέτοια εξέλιξη είναι απαγορευτική για την συνέχιση της λειτουργίας της μικρής επιχείρησης τους. Το ίδιο όμως ισχύει και γι’ αυτούς που λειτουργούν όλο το χρόνο αφού και με τα νέα μέτρα οι μικροί ΕΒΕ χτυπιούνται και πολλοί απειλούνται με λουκέτο. Ιδιαίτερα η αναδρομική ισχύς του μέτρου, με τους υπέρογκος λογαριασμούς που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι, σφίγγει ακόμα περισσότερο τη θηλιά στον λαιμό των καταστηματαρχών – αγροτών.   
Προβλήματα όμως δημιουργούνται στους μικρούς ΕΒΕ των περιοχών αυτών, που ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, πλήρωναν κανονικά τις εισφορές τους και τώρα κάνουν αιτήσεις για συνταξιοδότηση. Σε αυτούς ζητούνται υπέρογκα ποσά εισφορών στον ΟΑΕΕ ώστε να βγουν στη σύνταξη, ξεκληρίζοντας ουσιαστικά τον επαγγελματία και αγρότη των περιοχών αυτών.    
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης είναι η κυρία Καλλιμάνη Ιωάννα, από τη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής, η οποία ως ελεύθερη επαγγελματίας ήταν ασφαλισμένη στον ΟΓΑ, όπως προέβλεπε ο νόμος για τους ελεύθερους επαγγελματίες σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και από τη στιγμή που έκανε αίτηση για συνταξιοδότηση της ζητούνται 15.000 ευρώ αναδρομικές εισφορές από τον ΟΑΕΕ, ώστε να μπορεί να λάβει σύνταξη, ποσό που αδυνατεί να καταβάλει. Μάλιστα τα χρήματα αυτά της ζητούνται από τον ΟΑΕΕ, υπολογίζοντας εκκαθαριστικά των ετών 2001, 2001, 2003 και όχι των τριών πρώτων ετών από την έναρξη του επαγγέλματος, δηλαδή 1987, 1988, 1989, όπως προβλέπεται στο άρθρο 25 του Νόμου 3846/2010.  Έτη κατά τα οποία η κα. Καλλιμάνη είχε τόσα έσοδα όσα χρειάζονταν ώστε να υπάγεται στον ΟΓΑ και να μην περιλαμβάνεται στον ΟΑΕΕ. Πρόκειται για μια καθαρά εισπρακτική πολιτική από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που ακολουθείται για να καλύψουν, με τον ιδρώτα του εργαζόμενου λαού, τα ταμεία που αυτοί και οι πολιτική τους αδειάσανε, μέσω του Χ.Α.Α. και των «τοξικών ομολόγων», αφού ζητάνε να πληρωθούν εισφορές την ώρα που ήδη έχουν πληρωθεί σε άλλο ταμείο.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβουν ώστε να μην πληρώσουν οι επαγγελματίες των περιοχών αυτών αναδρομικές εισφορές στον ΟΑΕΕ και τι μέτρα θα λάβουν ώστε η συγκεκριμένη κάτοικος της Μεταμόρφωσης του Δήμου Πολυγύρου Χαλκιδικής κα Καλλιμάνη Ιωάννα να μην πληρώσει το χαράτσι των 15.000 ευρώ και να λάβει κανονικά τη σύνταξη της από τον ΟΓΑ.   
  
Οι βουλευτές του  ΚΚΕ
Άγγελος Τζέκης

Γιάννης Ζιώγας

Σοφία Καλαντίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: