Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΖΗΤΗΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ

Συζητήθηκε στη Βουλή η επερώτηση που κατέθεσε ο Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου,
οι οποίοι ακόμη παραμένουν απλήρωτοι για την περσινή σοδειά τους.

Ο Γιώργος Καρασμάνης ανέφερε χαρακτηριστικά πως σήμερα παραμένει άγνωστος ο χρόνος της αναμονής των ροδακινοπαραγωγών για να πληρωθούν, αφού η Κυβέρνηση που ήταν απούσα σ’ αυτό το πρόβλημα το 2010, εξακολουθεί και τώρα να είναι απλός θεατής των προβλημάτων επιβίωσης χιλιάδων οικογενειών των ροδακινοπαραγωγών. Όπως τόνισε, φθάσαμε στα μέσα Μαρτίου και η Κυβέρνηση δεν κατάφερε ούτε να εκδώσει σωστά τη σχετική απόφαση με την οποία θα δίνονταν δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στις μεταποιητικές βιομηχανίες για να πληρωθούν οι παραγωγοί για τη σοδειά τους.
Ακολούθως ο Βουλευτής επεσήμανε ότι ενώ η ηγεσία του Υπουργείου είχε δεσμευθεί να συγκροτήσει μία επιτροπή που θα παρακολουθούσε την εξέλιξη των τιμών πώλησης της κομπόστας ροδάκινου και δήλωνε πως αν οι τιμές της κομπόστας αυξάνονταν τότε θα υπήρχε ένα επιπλέον ποσό 2-3 λεπτών ανά κιλό στην τιμή των παραγωγών, η επιτροπή αυτή, παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού, ποτέ δεν συγκροτήθηκε.
Ο Γιώργος Καρασμάνης έθεσε στη συνέχεια για μια ακόμη φορά το ζήτημα ενός σημαντικού αριθμού ροδακινοπαραγωγών, οι οποίοι ακόμη και σήμερα δεν έχουν εισπράξει τα 4 λεπτά ανά κιλό ως συμπλήρωμα της σοδειάς του 2009, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πολλοί ροδακινοπαραγωγοί, αλλά και άλλοι δεντροκαλλιεργητές που έχουν υποστεί κατά την περσινή περίοδο μεγάλες ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα ( βροχόπτωση, ανεμοθύελλα και χαλαζόπτωση ), είτε δεν έχουν πάρει ακόμη εκτιμητήρια, είτε όσοι τα έχουν στα χέρια τους αναφέρουν από μηδενικές ως μηδαμινές ζημιές.
Στα συγκεκριμένα προβλήματα και ερωτήματα που έθεσε ο Γιώργος Καρασμάνης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κουτσούκος απάντησε με αοριστολογίες κι ασάφειες, ενώ για μια ακόμη φορά δεσμεύτηκε ότι ταχτοποιείται το θέμα της απόφασης με την οποία δίνεται δάνειο με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στις μεταποιητικές βιομηχανίες και ότι σε λίγες ημέρες θα πληρωθούν όλοι οι ροδακινοπαραγωγοί για την περσινή σοδειά τους. Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Γιώργου Καρασμάνη, ο οποίος στη δευτερολογία του υπενθύμισε στον κ. Κουτσούκο ότι και στις 18-01-2011 κατά τη συζήτηση στη Βουλή της σχετικής επίκαιρης ερώτησης για το ίδιο θέμα, και πάλι είχε δεσμευτεί ότι σε λίγες ημέρες θα πληρώνονταν όλοι οι ροδακινοπαραγωγοί.
Επίσης, ο κ. Κουτσούκος άφησε ανοιχτό το θέμα πληρωμής των 4 λεπτών ανά κιλό ως συμπλήρωμα της σοδειάς του 2009 σε όσους παραγωγούς συμπύρηνου ροδάκινου δεν τα έχουν εισπράξει.
Επιπλέον, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι ο ΕΛΓΑ θα πληρώσει τις ζημιές του 2010 μέχρι τα τέλη Απριλίου. Ο Βουλευτής εξέφρασε την επιφύλαξή του γι’ αυτό, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, το ταμείο του ΕΛΓΑ δεν έχει ούτε ένα ευρώ και ότι ο ΕΛΓΑ αναμένει να εισπράξει τα χαράτσια των ασφαλιστικών εισφορών που έχει επιβάλει στους αγρότες για να μπορεί να πληρώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: