Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη και του Γιώργου Γκικόπουλου, Περιφερειακού Συμβούλου, στελέχους της ΠΑΣΥ σε εκδήλωση για την ΚΑΠ στο Ευρωκοινοβούλιο


Ο Γιώργος Γκικόπουλος επισήμανε ότι είναι επίκαιρη, ώριμη και ρεαλιστική η θέση που εκφράζει το συνδικαλιστικό κίνημα των μικρών αγροτών και η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) για αποδέσμευση από την ΕΕ και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα με ένταξή του στον κεντρικό σχεδιασμό με εργατικό έλεγχο. Με κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, για έναν άλλο τρόπο παραγωγής. Κάλεσε τους αγρότες μαζί με την εργατική τάξη στον αγώνα, "για ρήξη και ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας έχει αξία και αντίκρισμα και γι' αυτό οι θυσίες σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο θα πιάσουν τόπο».
Όσο περισσότερο διατηρηθεί τόσο θα μεγαλώνει τα προβλήματα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.
Σε εκδήλωση για την ΚΑΠ της ΕΕ μετά το 2013 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη συμμετοχή αγροτικών οργανώσεων και φορέων από κράτη-μέλη της ΕΕ, έλαβαν μέρος και παρενέβησαν ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης και ο Γιώργος Γκικόπουλος, Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας και στέλεχος της ΠΑΣΥ.
Στην εισήγησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης τόνισε ότι η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ που προωθεί η ΕΕ για την περίοδο μετά το 2013 είναι ενταγμένη στην αντιδραστική στρατηγική «Ευρώπη 2020». Εξυπηρετεί τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το ευρωενωσιακό μονοπωλιακό κεφάλαιο, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης και της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι,  «οι  προτάσεις της ΕΕ για το μέλλον της ΚΑΠ, όπως και για την "περιφερειακή ανάπτυξη" θα ενισχύσουν τις αδικίες και την καπιταλιστική ανισομετρία.  Στρατηγικός στόχος της ΕΕ και των προτάσεων για το μέλλον της ΚΑΠ μετά το 2013 είναι η καταστροφή της μικρής οικογενειακής εκμετάλλευσης αποκλειστικά προς όφελος της μεγάλης καπιταλιστικής  αγροτικής επιχείρησης. Αυτές  είναι οι οικονομικές κατευθύνσεις της ΕΕ σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Οι επιπτώσεις στους μικρομεσαίους αγρότες θα είναι ακόμη πιο σκληρές από ότι σήμερα.  Και μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις για το μέλλον της ΚΑΠ 2014-2020  δικαιώνεται η θέση του ΚΚΕ για τις συνέπειες από την πολιτική της ΚΑΠ και την ώριμη ανάγκη αποδέσμευσης από την ΕΕ. Συνολικά η πολιτική της ΕΕ καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις στη χώρα μας, την αυτάρκεια σε τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα. Το ΚΚΕ οργανώνει τον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών ενάντια στην ΚΑΠ, συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του κεφαλαίου στην Ελλάδα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Στηρίζει τις δίκαιες διεκδικήσεις τους. Ταυτόχρονα όμως τονίζει ότι το μέλλον της αγροτιάς και των παιδιών της είναι καταδικασμένο όσο θα κυριαρχεί ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, η κυριαρχία των μονοπωλίων και η πολιτική εξουσία τους, ο πολιτικός συσχετισμός θα γέρνει υπέρ των κομμάτων του κεφαλαίου. Αναδεικνύεται η αναγκαιότητα και ρεαλιστικότητα της ανατροπής του, ώστε να ανοίξει ένας  άλλος δρόμος ανάπτυξης. Αυτός της Λαϊκής Οικονομίας, που μπορεί να πραγματοποιηθεί από τη Λαϊκή εξουσία. Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων και της κερδοφορίας τους».
Στην παρέμβασή του ο Γιώργος Γκικόπουλος παρουσίασε με στοιχεία τις καταστροφικές συνέπειες της ΚΑΠ για τη φτωχομεσαία αγροτιά. Τόνισε ότι ενώ η Ελλάδα «ήταν αυτάρκης και είχε υψηλή παραγωγικότητα στην τευτλοκαλλιέργεια, εισάγει τώρα το 50% των αναγκών της και εξαναγκάστηκε να κλείσει τα 2 από τα 5 υπερσύγχρονα εργοστάσια ζάχαρης, (τα υπόλοιπα υπολειτουργούν), ενώ αυτή η απώλεια δεν αντικαταστάθηκε από βιομηχανικές εξαγωγές. Η παραγωγή καπνού μειώθηκε κατά 87% . Το βαμβάκι μειώθηκε κατά 35%. Οι ντομάτες τώρα με την πλήρη αποσύνδεση αναμένεται να εξαφανιστούν. Σήμερα με την καπιταλιστική οικονομική κρίση οι συνέπειες  από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ  είναι ακόμη πιο τραγικές. Απούλητη παραγωγή σαπίζει στο χωράφι, εξευτελιστικές είναι οι τιμές παραγωγού για όλα σχεδόν τα προϊόντα και την ίδια ώρα οι τιμές στο ράφι για τον καταναλωτή ξεπερνούν και το 500%, για να κερδίζουν οι εμποροβιομήχανοι. Η  έλλειψη στήριξης της ντόπιας παραγωγής εντείνει τις αθρόες εισαγωγές ομοειδών αγροκτηνοτροφικών προϊόντων, εκτινάζοντας το έλλειμμα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο. Καταχρεωμένα είναι τα περισσότερα αγροτικά νοικοκυριά και πολλές οι απειλές για πλειστηριασμούς από τις τράπεζες. Ο μηχανισμός των αποσυνδεδεμένων επιδοτήσεων από την παραγωγή χρησιμοποιείται, ως αντικίνητρο για  παραγωγή προϊόντων. Οι όποιες απόψεις για αλλαγή της ΚΑΠ και διόρθωσή της προς το καλύτερο δεν είναι ρεαλιστικές. Δημιουργούν αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες ότι μπορεί να λειτουργήσει σε όφελος των μικρών αγροτών και την διατροφική ανεξαρτησία των χωράν. Υπάρχει αρνητική εμπειρία 30 χρόνων για το πώς λειτούργησε και σε όφελος τίνος  η ΚΑΠ μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: