Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Ψωμιάδης ζητά παρέμβαση Σκανδαλίδη για Ε.Β.Ζ.



Την παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη στη διοίκηση της ΑΤΕ BANK για την ανάκληση της απόφασης του δ.σ. να πωληθεί σε ιδιώτη το 82,07% των μετοχών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ζητά ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Χαρακτηρίζει λυπηρό και απαράδεκτο μια τέτοια απόφαση να λαμβάνεται χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των τευτλοκαλλιεργητών «Κατόπιν τούτων και με δεδομένη τη σαφή δήλωσή σας στη Βουλή, σε απάντηση σχετικής επερώτησης, ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα πώλησης της ΕΒΖ ΑΕ από την Αγροτική Τράπεζα σε άλλη τράπεζα ή εταιρία, σας ζητώ -προ της λήψης οποιασδήποτε τελικής απόφασης- να παρέμβετε άμεσα στη διοίκηση της ΑΤΕ BANK για την ανάκληση της απόφασης του δ.σ. της ΑΤΕ BANK και να ξεκινήσετε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των τευτλοκαλλιεργητών» σημειώνει ο κ. Ψωμιάδης.
Ο περιφερειάρχης επισημαίνει ότι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πήρε πρωτοβουλία συνεννόησης με τους παραγωγούς και τους εργαζομένους και προτείνει:
* Τη δημιουργία συνεταιριστικού φορέα ή μετοχικού από παραγωγούς και ιδιώτες επενδυτές, στα πρότυπα της αγγλικής βιομηχανίας, που να διαχειρίζεται και τα τρία εργοστάσια (ΕΒΖ, Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ) της Βόρειας Ελλάδας, με δανειοδότηση από την ΑΤΕ με επιτόκιο 7,5% και όχι 11,45% που δανειοδοτείται μέχρι σήμερα η ΕΒΖ.
* Την ανάπτυξη αγροτοβιομηχανικών δραστηριοτήτων ως και θυγατρικών εταιριών από την ΕΒΖ για την εμπορία και τυποποίηση κατεψυγμένων λαχανικών, στα πρότυπα αντίστοιχης βιομηχανίας ζάχαρης στη Γερμανία, κάτι που προβλέπεται από το καταστατικό της ΕΒΖ και θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου λειτουργίας των εγκαταστάσεων.
* Ένταξη της τευτλοκαλλιέργειας στην ολοκληρωμένη διαχείριση και εξασφάλιση της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης, ώστε αυτή να παραμείνει σε ελληνικά χέρια.
Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: