Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Εορτασμός της 25ης Μαρτίου

Με επισημότητα και με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς κ. Γιάννος Λιβανός, τον οποίο υποδέχθηκαν στην Έδεσσα ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης και οι τοπικές αρχές. Το πρόγραμμα του εορτασμού παρελάμβανε την τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Σκέπης, με την χοροστασία του Μητροπολίτη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ, ενώ τον πανηγυρικό λόγο της εορτής εκφώνησε ο εκπαιδευτικός και Λυκειάρχης του 2ου ΓΕΛ Έδεσσας κ. Χρήστος Σαμαντάς. Ακολούθησαν δεξίωση στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, κατάθεση στεφανιών στο ηρώο της πόλης και παρέλαση συλλόγων, μαθητών και στρατιωτικών τμημάτων.

Μετά την παρέλαση ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς κ. Λιβανός είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στην πόλη της Έδεσσας και να συνομιλήσει με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεοδωρίδη για θέματα σχετικά με την αρμοδιότητά του. Συγκεκριμένα, ενημερώθηκε από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να προωθήσει την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων που αφορούν τη νεολαία και, ιδιαίτερα, στο πλαίσιο προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως τόνισε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, η ανεργία που πλήττει τους νέους διογκώνεται επικίνδυνα, μετά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα νέα παιδιά διαθέτουν υψηλή μόρφωση και κατάρτιση. Είναι σημαντικό να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες στους νέους να πρωταγωνιστήσουν σε δράσεις εξωστρέφειας και δικτύωσης, να γνωρίσουν και να αξιοποιήσουν διαθέσιμες δυνατότητες που υπάρχουν στη μεγάλη αγορά των 500 εκατομμυρίων κατοίκων, μετά από την τελευταία διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το απόγευμα, ανήμερα της εορτής, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παραβρέθηκε στην εκδήλωση της Λαογραφικής Εταιρίας και του Συλλόγου Ανατολικοθρακιωτών Ν. Πέλλας που ήταν αφιερωμένη στον αγώνα της εθνεγερσίας του 1821. Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλία του εκπαιδευτικού κ. Εμμανουήλ Βαλσαμίδη με θέμα «Επανάσταση και χαλασμός της Νάουσας. Ο ανασυνοικισμός της πόλης και η συνεισφορά της Έδεσσας. Η κοινή πορεία των δύο πόλεων προς την ελευθερία». Στην εκδήλωση ήταν παρόν και ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου, ενώ παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αναστάσιος Καραμπατζός.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από τον χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη:

«Η επανάσταση του 1821, παραμένει πάντοτε ζωντανή στη μνήμη μας και εξακολουθεί να μας ενώνει και να μας εμπνέει. Αποτελεί μέρος της εθνικής μας ταυτότητας και, συνεπώς, σημείο προσανατολισμού για την πορεία μας στο μέλλον. Ο χρόνος που μεσολάβησε από την ημέρα που υψώθηκε το λάβαρο της επανάστασης δεν είναι πολύ μακρινός. Μας χωρίζουν μόλις 190 χρόνια. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα μεσολάβησαν πολλά ακόμη τραγικά γεγονότα στα οποία κυριάρχησε και πάλι η τόλμη και η δύναμη ψυχής των Ελλήνων.

Το κεντρικό σύνθημα του ηρωικού αγώνα «ελευθερία ή θάνατος», βρίσκει σήμερα ένα νέο νόημα, καθώς η χώρα μας δοκιμάζεται από μία πρωτοφανή κρίση. Δεν είναι μόνο η οικονομική ύφεση και το δημόσιο χρέος το οποίο βλέπουμε να γιγαντώνεται, υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών. Παρακολουθούμε στις μέρες μας σαρωτικές αλλαγές που συμβαίνουν στην παγκόσμια οικονομία, ταραχές στα Αραβικά κράτη και πολλά άλλα ακόμη που επηρεάζουν τη ζωή μας και, αν δεν αντισταθούμε και λάβουμε έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα, κινδυνεύουμε να χάσουμε την ανεξαρτησία μας ως χώρα και, ακόμη, να βιώσουμε έναν αργό και βασανιστικό οικονομικό θάνατο. Το χειρότερο από όλα βέβαια είναι η άκριτη υποδούλωση της πατρίδας μας, μέσα από το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και την προνομιακή παραχώρηση δικαιωμάτων σε ξένα συμφέροντα. Καλούμαστε σήμερα να διαχειριστούμε μία δύσκολη κατάσταση. Η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων απαιτεί επαγρύπνηση, ξεκάθαρες θέσεις και, κυρίως, σοβαρή και υπεύθυνη προετοιμασία πριν από την κατάρτιση συμβάσεων ή όποιων άλλων πράξεων αφορούν το εθνικό μας κεφάλαιο.

Αν και η σημερινή εκδήλωση δεν είναι πολιτική, το περιεχόμενό της και τα γεγονότα των ημερών παραπέμπουν σ’ έναν ισχυρό συμβολισμό αναφορικά με το σύγχρονο ρόλο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Η κοινή πορεία των δύο πόλεων, της Έδεσσας και της Νάουσας και ο αγώνας των κατοίκων τους για επιβίωση και ανεξαρτησία, μας δείχνουν το δρόμο για το μέλλον. Μέσα από ευρύτερες συνεργασίες και τη διαμόρφωση κοινών στόχων, στο πλαίσιο μίας συγκεκριμένης στρατηγικής, μπορούμε να διαδραματίσουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων, ενώ πόλεις όπως η Έδεσσα και η Νάουσα μπορούν να αποκτήσουν έναν σύγχρονο ρόλο μέσα από την καινοτομία και την κατάλληλη αξιοποίηση του παραγωγικού τους δυναμικού.

Θα ήθελα να κλείσω τον χαιρετισμό μου με μία αναφορά στους φιλέλληνες που διαδραμάτισαν έναν σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821. Το ελληνικό πνεύμα και πολιτισμός επηρέαζαν πάντοτε σημαντικούς ανθρώπους που αντιλαμβάνονταν τη σημασία που έχουν οι αξίες που καλλιεργήθηκαν στην Ελλάδα για όλη την ανθρωπότητα. Τις αξίες αυτές καλούμαστε σήμερα να αναδείξουμε με κάθε τρόπο και, αναζητώντας συμμάχους στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και διεθνώς, μέσω της ελληνικής ομογένειας, να δημιουργήσουμε και πάλι το σύγχρονο ελληνικό θαύμα».


Παγκόσμια ημέρα θεάτρου

Την Κυριακή 27 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα θεάτρου ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παραβρέθηκε στην πρεμιέρα της παράστασης του Εδεσσαϊκού Θεάτρου «Ο μπαμπάς ο πόλεμος», του Ιάκωβου Καμπανέλη και σε σκηνοθεσία-σκηνογραφία Δημήτρη Σαλαμάνη.

Σε δήλωσή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει: «Συγχαίρω τον σκηνοθέτη, τους ηθοποιούς και όλους τους συντελεστές της παράστασης «Ο μπαμπάς ο πόλεμος» που μας παρουσίασε η ομάδα του Εδεσσαϊκού Θεάτρου. Πρόκειται για μία παράσταση υψηλών αξιώσεων που, κατά τη γνώμη μου, ξεπερνάει κατά πολύ τις επιδόσεις μίας ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας. Το πολύ καλό αποτέλεσμα που είδαμε αποτελεί ένα παράδειγμα για το τι μπορούμε να πετύχουμε όταν εργαζόμαστε συλλογικά, με ανιδιοτελείς στόχους και πραγματικά αγάπη για αυτό το οποίο κάνουμε. Το περιεχόμενο της παράστασης ήταν εξαιρετικά επίκαιρο για την εποχή που ζούμε, παρουσιάζοντας τις επιπτώσεις του πολέμου στην κοινωνική και οικονομική ζωή ενός τόπου και τις επιπτώσεις της εξουσίας στην ψυχή των ανθρώπων. Με την ευκαιρία εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας θεάτρου θα ήθελα να τονίσω την αξία του θεάτρου για να κατανοήσουμε καλύτερα την κοινωνία στην οποία ζούμε, μέσα από τις βιωματικές εμπειρίες που προσφέρει, την συλλογικότητα και την αποδόμηση κοινωνικών στερεοτύπων που δημιουργούν εμπόδια στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Το θέατρο μας παροτρύνει να αντισταθούμε στις εύκολες λύσεις και να δώσουμε έναν προσωπικό και συλλογικό αγώνα με βάση διαχρονικές αξίες και οράματα για την κοινωνία μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: