Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Η ΠΑΣΥ για το νέο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ του ΕΛΓΑ

Αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ συναντήθηκε στην έδρα του ΕΛΓΑ με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ. Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ παρέδωσε στην διοίκηση του ΕΛΓΑ υπόμνημα με τους λόγους διαφωνίας της με τον νέο νόμο του ΕΛΓΑ και ζήτησε την απόσυρση του γιατί:

1)         Καταργείται  ουσιαστικά η κρατική στήριξη που υπήρχε στον ΕΛΓΑ, και λειτουργεί με κριτήρια επιχείρησης που εισπράττει υποχρεωτικά και δεν πληρώνει όταν δεν έχει έσοδα. Απαιτεί «ένα συνολικά ισοσκελισμένο ασφαλιστικό σύστημα, όπου οι παροχές θα είναι στο ίδιο ύψος με τα ετήσια έσοδα του ΕΛΓΑ». Εάν τα έσοδά του από κάθε πηγή, δεν επαρκούν για την καταβολή των αποζημιώσεων, προβαίνει σε αναλογική μείωση των αποζημιώσεων, ανά προϊόν, στη φυτική παραγωγή και ανά ζώο στο ζωικό κεφάλαιο, μέχρι του ποσού που απαιτείται για τον ισοσκελισμό του ισολογισμού του. Αυτό σημαίνει ότι ο αγρότης θα πληρώνει υποχρεωτικά  ασφαλιστική εισφορά για την παραγωγή του, χωρίς όμως να είναι εξασφαλισμένος ότι υποχρεωτικά θα αποζημιωθεί σε περίπτωση καταστροφής της. Αυτό το ονομάζει οικονομική εξυγίανση του ΕΛΓΑ.  Ζητάμε τη θεσμοθέτηση κρατικής επιχορήγησης του ΕΛΓΑ και να αποζημιώνεται το 100% των ζημιών στην αγροτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο, από όλους τους κινδύνους και τις ασθένειες, γιατί έτσι στηρίζεται το αγροτικό εισόδημα και η συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας για τον  μικρομεσαίο αγροκτηνοτρόφο. 
2)          Αυξάνεται υπέμετρα η υποχρεωτική ειδική ασφαλιστική  εισφορά, του αγροτοπαραγωγού στο 4% επί της αξίας της γεωργικής παραγωγής που ασφαλίζεται (ασφαλιζόμενη αξία) και αλλάζει  ο τρόπος υπολογισμού της, με μέση παραγωγή και μέση τιμή πώλησης, που  ακόμα και αν υπάρχει παραγωγή, υποχρεωτικά θα πληρώσει. Με βάση την πρόσφατη απόφαση Ενιαίας Δήλωσης καλλιέργειας (Β΄44/24/1/2011) καλούμαστε να πληρώσουμε πολύ υψηλά ποσά για ασφάλιστρα και  μάλιστα προκαταβολικά.  Το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί και οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι καταχρεωμένοι.
3)         Αν και θάπρεπε μια σειρά ασθενειών , όπως το «πράσινο σκουλίκι» στο βαμβάκι να αποζημιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 5 παραγραφος ιβ, ερμηνεύεται κατά το «δοκούν», δηλ. μη ζημιογόνο αίτιο και οι βαμβακοπαραγωγοί δεν αποζημιώνονται. Τέτοια  φαινόμενα θα πολλαπλασιαστούν στο μέλλον.
4)           Επιβάλλει πρόσθετη φορολόγηση υπέρ ΕΛΓΑ, όταν το συνολικό εισόδημα είναι πάνω από το αφορολόγητο όριο  «με συντελεστή 2% επί του καθαρού γεωργικού εισοδήματος που δηλώνεται με την οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος», για μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Για φτωχομεσαίους αγρότες που αναγκάζονται να κάνουν εξωγεωργικά μεροκάματα για να ζήσουν δεν πρέπει να ισχύσει.
5)          Επιβάλλει την εισβολή των ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων και  τις επιδοτεί για να έχουν σίγουρα κέρδη, μέχρι να καθιερωθούν αποκλειστικά και να κυριαρχήσουν μελλοντικά. Οι επιχειρήσεις αυτές θα παίρνουν τις κοινοτικές ενισχύσεις από το ευρωκοινοτικό Ταμείο αλληλοβοήθειας. 
6)         Θεσπίζει ανώτατο ποσό αποζημίωσης ανά δικαιούχο ή ανά ομοειδή καλλιέργεια  τα 70.000 ευρώ. Δεν αποζημιώνει καταστροφή αγροτικού κεφαλαίου.
7)         Αποσύρει τα ΠΣΕΑ(κρατικές ενισχύσεις για θεομηνίες) από τον ΕΛΓΑ αν και το αντικείμενο επισήμανσης και εκτίμησης καταστροφών είναι το ίδιο.
8)         Επιχορηγεί από τις εισφορές των αγροτών τις συμβιβασμένες τριτοβάθμιες συνεταιριστικές και αγροτικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ με 1.2%, ΓΕΣΑΣΕ με 0.25% και ΣΥΔΑΣΕ ΜΕ 0.15% επί των συνολικών εσόδων του ΕΛΓΑ οι οποίες στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της Ε.Ε και των Ελληνικών Κυβερνήσεων, είναι σε βάρος των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών.
Συνολικά περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται στη λειτουργία του ΕΛΓΑ, επιδεινώνονται οι ασφαλιστικές παροχές του, υπονομεύεται το μέλλον του.
          Τέλος η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ διεκδίκησε την αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών από τις ζημιές στην παραγωγή που προκλήθηκαν από τις χαλαζοπτώσεις, το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις και έθεσε αιτήματα αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους και στους σταφυλοπαραγωγούς .
 Διεκδικούμε: ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη  ασφάλιση αγροτικής  παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. 

Φλεβάρης 2011                                                                      Γραμματεία  Π.Α.ΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: