Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

« 21η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας»

Η 21η Μαρτίου, που συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας, έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως ‘η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας’. Είναι μία μέρα αφιερωμένη στη φύση, μια μέρα που φέρνει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος και στο φυσικό περιβάλλον. Επιδιώκει να του κεντρίσει το ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του, αλλά και για την ανάγκη προστασίας του, καθώς οι αρνητικές εξελίξεις στα περιβαλλοντικά θέματα, όπως οι κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι απειλές στη βιοποικιλότητα την καθιστούν επιτακτική.
Στην Ελλάδα τα δασικά οικοσυστήματα αποτελούν θησαυρό όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη. Στο σύνολο της έκτασης της χώρας μας, περίπου το 20% καλύπτεται από δασικές εκτάσεις, άλλο τόσο από δάση και περίπου το 13% από χορτολιβαδικές εκτάσεις, ενώ στις προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα φιλοξενούνται 85 οικότοποι κοινοτικού ενδιαφέροντος από τους 189 που έχει η Ε.Ε.. Τα δάση μας παρέχουν ζωτικής σημασίας αγαθά από τα οποία η κοινωνία αντλεί πολύτιμα για τη ζωή οφέλη. Το πλήθος των δασικών προϊόντων που μπορούν να παραχθούν και η πολυδιάστατη δασική χρήση μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της συνολικής οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστική μας ευμάρειας. Αυτό που απομένει είναι να εξασφαλίσουμε τους αναγκαίους πόρους για την πλήρη εφαρμογή διαχειριστικών σχεδίων, βασισμένων στην δασική έρευνα.
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά την εκλογή της ψήφισε νόμο για την προστασία των δασών, ο οποίος σε συνδυασμό με την ψήφιση του νόμου για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, του οποίου είχα την τιμή να είμαι εισηγητής, θεσμοθέτησε ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης των δασών, αποδεικνύοντας ότι το περιβάλλον αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα των κυβερνητικών μας σχεδίων. Ως πολιτικός αλλά και ως μέλος πολλών οικολογικών οργανώσεων και λάτρης του φυσικού περιβάλλοντος θα αγωνίζομαι καθημερινά για την προστασία του και την θεμελίωσή του ως πρωταρχική αξία της ζωής.

Βασίλειος Γιουματζίδης
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν. Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: